A pizzasütők világnapja január 17.

A pizzasütők világnapja január 17.

Kerek, töltött vagy éppen szelet variációban..A tranci, a fette, a spicchi? Állva vagy asztalnál, étteremben vagy házhoz szállítva, teljesen mindegy, a világhírű pizza mit sem veszít varázsából.

2017. december 7. óta már a pizzakészítés is a Világörökség részéhez tartozik. Sokak örömére az ENSZ Oktatási és Kulturális szervezete döntött végül arról, hogy felveszi a világszerte elterjedt, és kedvelt olasz tészta-étel művészetét az oltalom alatt álló értékek listájára. Itáliában úgy tartják a szakácsok, a pizzakészítés valódi tudománya apáról fiúra száll.5_80.jpg

A “pizzaiolok” pedig büszkén őrzik a generációs hagyományt. És végre a hosszas aláírásgyűjtés, 3 éves készülődés eredményeképpen UNESCO listán a nápolyi pizza. A nápolyiak és az olaszok nagy-nagy örömére. Az Associazione Verace Pizza Napoletana és az Associazione Pizzaioli Napoletani, melyek a legfontosabb, legrégebbi városi pizzériákat fogják össze, felkértek egy szobrászt, hogy készítsen el egy közel 2 méter magas bronzszobrot (“Pizzaiolo Verace”), mely ennek a világhírű UNESCO-s elismerésnek a szimbóluma lenne. Sőt a nápolyi pizzának most már nemzetközi világnapja is van.

Sant’Antonio Abate ünnepét január 17-én tartják. Ő a tűz, és a pékek védőszentje, így nem véletlenül választották a nápolyiak ezt a napot a pizzasütők világnapjának. Régebben a pizzasütők ezen a napon bezárták a pizzériát a védőszent ünnepén, hogy hálájuk és tiszteletük jeléül tűzet gyújtva a családdal együtt ünnepeljenek. Ezt a régi szokást elevenítik fel majd napjainkban is a pizzasütők társulatának együttműködésével.
A mai eseményt megünnepelendő “Giornata Mondiale del Pizzaiolo” néhány híres pizzéria kedvezményes áron kínálja majd a hamisíthatatlan nápolyi pizzát. 2018 január 17-én a klasszikus pizza Margherita és a pizza Marinara mindössze 2EUR-ért lesz kapható, a többi pizza pedig 4EUR összegért fogyasztható.

A pizza történetéről itt olvashattok: PIZZA 

“Fatte ‘na pizza c’a pummarola ‘ncoppa
vedrai che il mondo poi ti sorriderà.”
(Pino Daniele)

Un Oscar, il sesso, un gelato e una pizza… Se avessi questo ogni giorno per il resto della mia vita sarei felice.
(Dustin Hoffman)

Per i puristi esistono solo due vere pizze: la Marinara e la Margherita
(Anonimo)

La pizza nel forno a legna la guardi mentre cuoce, la vedi, la muovi, controlli la cottura e la guardi mentre cresce, la accompagni… se la metti in un forno elettrico la chiudi li dentro, come se fosse morta
(Un pizzaiolo napoletano)

Vélemény, hozzászólás?