San Biagio vagyis Szent Balázs és a panettone története

San Biagio vagyis Szent Balázs és a panettone története

Február 3-án San Biagio napját ünneplik Olaszországban. De hogy mi köze van ennek a panettonéhoz? Hamarosan kiderül. Milánóban, ahol a San Biagio kultuszának régi hagyománya van, azt mondják, hogy “San Bias el benediss la gola és el nas”. (San Biagio megáldja a torkot és az orrot.) Február 3-ig egy darab panettonét kell megőrizni a karácsonyi sütésből és ezt ezen a napon megenni, hogy megelőzze az olyan szezonális betegségeket, mint a megfázás és a torokfájás. De a panettone-t meg is kell áldani, különben nem működik a dolog, sőt a betegség el is húzódhat.

A panettone-ról, mely Milánó egyik szimbóluma már sokszor írtam. A hagyományos milánói kalács karácsonytól San Biagio napjáig kapható az üzletekben. San Biagio, Szent Balázs elsősorban a torok, a kikiáltók, énekesek védőszentje. Szent Balázs életéhez számos csoda és legenda fűződik. Az egyik szerint a szent megáldott és megmentett egy halszálkától fuldokló fiút.

A lényeg azonban, hogy a panettonéhoz kapcsolódó legenda szerint egy asszony a karácsonyi ünnepek idején egy kalácsot vitt el egy atyának, hogy megáldassa az ünnepekre szánt Panettonet. De a pap apránként, falatról falatra elfogyasztotta…Az asszony aki elfeledkezett a kalácsról, február 3-án San Biagio napján tért vissza az édességért. Az atya bűnbánatért esedezve fordult a Szenthez, és csodák csodája egy nagyobb és szebb kalács termett előtte. A panettonéhoz egy kedves szokás köthető: a karácsonyra otthon sütött süteményből egy darabot február 3-ra, San Biagio (Szent Balázs) napjára félretesznek, ugyanis a legenda szerint, aki ebből egy szárazka héjat elfogyaszt, egész évben mentesül a torokfájástól.

Ehhez a naphoz különböző szokásos kapcsolódnak még a panettone evés mellett. Február 3-án mise után szokás a megáldott kenyeret szétosztani a hívők között. San Biagio tortája Mantova városából származik, ahol már több mint 450 éve ünneplik a szent napját. Erre a napra, San Biagio tiszteletére készítik a tojás nélküli, mandulás, csokoládés, fehér boros süteményt. Egy közmondás szerint a nagy téli hidegtől is elbúcsúzhatunk Szent Balázs napján. “Il barbato , il frecciato , il mitrato , il freddo è andato”. Vagyis a szakállas, a halálra nyilazott, és Szent Balázs napjával a hidegnek is vége. A szakállas remete Szent Antal (ünnepe január 17.), a halálra nyilazott Szent Sebestyén, (Emléknapja január 20.), és Szent Balázs (Február 3.).

Vélemény, hozzászólás?