Olasz kávéfajták & 8 régiós kávéspecialitás

Olasz kávéfajták & 8 régiós kávéspecialitás

Olasz kávéfajták & 8 régiós kávéspecialitás

Il caffè, per esser buono, deve essere nero come la notte, dolce come l’amore e caldo come l’inferno. ( Michail Bakunin)

Vagyis a jó kávé sötét mint az éjszaka, édes mint a szerelem és forró mint a pokol…Na de hányféle kávé is létezik Olaszországban és melyek azok a kávé különlegességek, melyek az egyes régiók specialitásai közé tartoznak?

Un caffè: Vagyis egy sima presszó kávé. Ha valóban egy gyűszűnyi méretű, méregerős kávéra vágyunk akkor ne bonyolítsuk túl a dolgot. Az egyszerű „un caffé” kérdés felvethet perszer csomó kérdést:  con-latte, ristretto, corretto, lungo stb. De ha igazi olasz eszpresszóra vágyunk akkor ne hagyjuk magunkat eltántorítani a barista kérdéseivel. Tapasztalataim szerint a legtöbb külföldi látogatónak kicsit szokatlan azonban ez a kávéadag, mivel hosszabb kávékhoz vagyunk szokva. Ez viszont már a nagy csészében felszolgált caffé americano típus.

Caffè macchiato caldo: Eszpresszó kávé egy cseppnyi meleg tejjel. Egy cseppnyi vagy egy foltnyi tejjel, mivel az elnevezés is innen ered, ugyanis a “macchiato” foltost jelent olaszul.

Caffè macchiato freddo: Eszpresszó kávé pici hideg tejjel.

Caffè macchiato freddo con latte scremato: Eszpresszó kávé hideg tejszínnel.

Caffè schiumato: Mint a macchiato, csak a felgőzölt tej habjából tesznek kicsit a kávé tetejére.

Caffè marocchino: Ahány bár annyi szokás. De itt többnyire egy habos kávéról van szó, melyet kakaóporral szórnak meg.

Caffè decaffeinato: Koffeinmentes kávé.

Caffé d’orzo: Árpakávé vagyis pótkávé.

Caffè corretto: Főleg északon népszerű a grappával vagy egy csepp sambucával vagy más alkoholos itallal (rum, whisky) „feljavított” kávé.

Caffè doppio: két presszó kávé egyben.

Caffè lungo: Hosszú kávé, vagyis a normál eszpresszó, hosszabb , vizesebb változata.

Caffè ristretto: A kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve. Extra rövid kávé, sűrűbb és persze erősebb mint a sima presszó.

Caffè freddo: Nyáron igen kedveltek a különböző hideg kávék. Nem összekeverendő a shakerben készített shakeratoval! Ha caffé freddo-t kérünk akkor a kávénkat jéggel, tejszínnel vagy nélkül várjuk. Szemben a sokkal finomabb…

Caffè shakerato: Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredeménye egy finom, lágy, habos kávé.

Caffè con panna: kávé tejszínhabbal.

Cappuccino: A nagy klasszikus, a felgőzölt tejhabbal készített kávé. És persze itt is többféle létezik. Cappuccino chiaro, kevés kávéval. Cappuccino scuro, sok kávéval. Cappuccino decaffeinato-koffeinmentes. Vagy: Un cappuccino con caffè caldo e latte freddo. Azaz meleg kávéval és hideg tejjel…

Latte macchiato: Sok tej pici kávéval, vagyis tejeskávé.

Caffè e latte: Presszó mennyiségű kávé nagy pohárban, felgőzölt tejjel. A különbség a cappuccino-val szemben a tej mennyiségében van, ami itt jelen esetben több. És Caffè e latte con caffè freddo e latte freddo, hideg kávéval, hideg tejjel…Vagy Caffè latte con caffè caldo e latte freddo, meleg kávéval és hideg tejjel.

És mindezek után nézzük meg akkor az egyes régiókhoz kapcsolódó kávéspecialitásokat is…

Caffè alla valdostana di Cogne

A XVI.-XVIII. század között alakult ki ez az ital, mely nem csupán azért született meg, hogy a  leghidegebb napokon felmelegítse a fogyasztóját, hanem baráti összejövetelek kedvelt társasági programja is volt. A jellegzetes faedény (grolla) vagy barátság kehely teszi igazán különlegessé Valle d’Aosta jellegzetes kávéját. Kávé, cukor, grappa, Genepí (likőr) és egy pici citromhéj alkotja.

5_131.jpgTorino Bicerin

Piemonte tartomány jellegzetes kávéja, melyet  Friedrich Nietzsche, Alexandre Dumas és Giacomo Puccini is nagyon kedvelt…A csokoládés kávé eredete az észak-olasz nagyváros, Torinó egyik kávézójáig vezethető vissza. (www.bicerin.it) Ennek alapja a torinói eredetű gianduja. A népszerű Bicerin előtt korábban, a Bavareisa néven ismert ital hódított, mely egy 1700-as évekből származó francia eredetű ital. Csokoládé, tejszín és kávé összekeverve, nem pedig 3 rétegben mint a későbbi bicerin. A kávét mellé általában a meliga elnevezésű kekszet kínálják. A híres recept szerint a kávéhoz 30 ml forró csokoládé, és egy réteg tejszín kerül. A milánói barbaiada tulajdonképpen ennek az utánzata, melyet Domenico Barbaja hónosított meg Lombardia fővárosában.5_130.jpg

Padova

A Pedrocchi kávéház Padova városának egyik szimbóluma. A név nélküli “Szent” (Il Santo ahogyan Szent Antalt nevezik) , a fű nélküli völgy és az ajtó nélküli kávéház városa…A recept története Francesco Pedrocchi, és fia Antonio nevéhez kötődik, aki 1826-ban egy kávépörkölőt nyitott, mely hamarosan a városi értelmiség találkozóhelye lett. Egy eszpresszó tetejére tejszínt tesznek és megszórják kakaóval. Ami a kávé igazi különlegességét adja, az a mentaszirup.

Moretta Fanese

Marche tartomány jellegzetes kávéja, mely egészen pontosan Fano városából származik. Nem nevezhetjük egyszerűen egy caffé corretto-nak, mert nem az, és ezt a helyiek bizony sértésnek is veszik. A moretta vagy dialektusban Muréta története,  a hagyomány szerint a halászokhoz kapcsolódik, akik a hideg éjszakákon, hogy felmelegedjenek a maradék likőröket, italokat forró kávéval keverték össze. Mai , három réteges megjelenési formája már a háború után alakult ki. Szigorúan üveg pohárban szervírozzák. A kávéhoz  Varnelli vagy Mistrà ánizs likőr, brandy és rum kerül hozzáadásra. A likőrt, rumot, cukorral és citromhéjjal felmelegítik és erre öntik rá a kávét, mely az eszpresszó habjával, 3 külön színű réteget alkot. 5_132.jpg

Ponce alla livornese

Livorno városából származik, kávé, cukor és rum kombinációja. A története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, de igazán az 1800-as évektől terjedt el. Elnevezése a punch szóból származik, melyet olaszosítottak és az angolok által fogyasztott ital esetében hamarosan a forró vizet is lecserélték kávéra… Így született meg a ponce alla livornese…

 

Caffè napoletano

A nápolyi kávé legenda, és hogy megkóstoljuk az igazi “fekete aranyat”, Campania fővárosáig kell utaznunk. Nápolyban és környékén minden bárban hozzájuthatunk a mogyorós kávéhoz, mely a régió egyik legismertebb ízesített kávékülönlegessége. A nápolyi kávé nagyon híres, titka állítólag a különleges keverékben és az optimális pörkölésben rejlik. Egy olyan eszpresszóról van szó, melyhez mogyorókrémet adnak. A mogyorókrémet a Campania tartományában termesztett mogyoróból készítik. (Nocciole Giffoni, ebből készülnek a finom nápolyik is.) A tökéletes kávé elkészítése nem is olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Lehet túl hosszú, vagy éppen túlpörkölt, túl édes vagy éppen túl keserű. Szóval nem mindegy hova térünk be megkóstolni! A Bar Maxico vagy a Caffé del Professore, a mogyorós kávé fellegvára azonban tökéletes választás lehet. Érdemes felkeresni még a Gran Caffé Gambrinust (Piazza Plebiscito-Palazzo Reale), melyet 1860-ban alapították, vagyis pont egyidős Olaszországgal. Az egyik legszebb példája a történelmi, irodalmi kávéházaknak, ahol többek között Sissi hercegnő is megfordult!

5_134.jpg

Caffé alla salentina

A forró nyári leccei esték kávéja, mely az ’50-es években született. Lefőzzük a forró eszpresszót és egy nagyobb, jéggel teli üvegpohárba töltjük, majd 2-3 kanál mandulatejet teszünk hozzá. Nagyjából ennyi.

5_135.jpg

Caffé calabrese

Kávé és Brandy. Egy kis pohárba barna cukrot tesznek, beletöltik a brandyt, gőzzel felmelegítik, majd liquirizia kerül bele és végül a forró eszpresszó kávé.

5_136.jpg

Vélemény, hozzászólás?