Hűsítő nyári finomságok Olaszországban

Hűsítő nyári finomságok Olaszországban

Acqua e menta

Bár szerintem nem finom, hűsítőnek mégis az, így ezzel kezdem a felsorolást. Már látványra is bizarr, legalábbis szerintem.Soha nem tudtam megérteni vajon miért is isszák a híres neves acqua e menta-t vagy még rosszabb acqua e latte kombót. A víz mentasziruppal vagy tejjel egy klasszikus nyári ital, melyet délutánonként vagy étkezés után fogyasztanak.

Frappé

A fagyikat most hagyjuk, hiszen a híres olasz gelato minden formában ismerős már. De mennyi mindent készíthetünk még fagyiból? Most bemutatjuk, hiszen itt van elsőnek a frappé. Ha egy olasz bárban frappét kérünk akkor szinte biztos , hogy 1 gombóc fagylalt és tej egyvelegét kapjuk. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy epres Shake, egy hűsítő, jeges tejturmix. Jó esetben friss gyümölcs is kerül bele, ha másképpen nem is, legalább dekorációnak. A klasszikus tejturmixnak nevezhető ital, ha nem fagyival készítik akkor friss gyümölcsből, tejből, és kevés cukorból készül el, melyhez pár kocka jég is kerül. ( 250 g eper, 1,5 dl tej, 1 kanál cukor, 5 darab jégkocka) Frappé alla banana, al caffé, al cioccolato talán a legnépszerűbbek.(A frullato esetében azonban nincs mese, ez csak friss gyümölccsel és tejjel készülhet!)

Caffe shakerato

Jegeskávé helyett én ezt részesítem előnyben. Nyaranta a klasszikus jegeskávékon túl, mely egy gombóc fagyival készül, a caffé freddo a legnépszerűbb, mely tejszínnel (vagy anélkül) és jéggel készül. Ne keverjük össze a shakerben készített shakeratoval, ami sokkal finomabb! Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredménye egy finom, lágy, habos kávé. (Az olasz kávé különlegességekről bővebben itt olvashatsz: 8 régiós kávéspecialitás)

Granita

Ha granita akkor Szicília! Az igazit és a legjobbat itt kóstolhatjuk! Nem szabad összekevernünk az itthon ismeretes vizes jégkásával, mert a granita nem ez. Szicília szigetének forró földjén született, és leginkább a szorbett és a fagylalt közötti halmazállapotú finomság 🙂 A történet szerint a helyiek eredetileg az Etna havát ízesítették a sziget citromával. Való igaz, hogy a középkor óta Szicíliában létezett a “nivaroli” szakma. Férfiak télen az Etnán, és a Nebrodi-hegységben összegyűjtötték a havat, melyet “hóbunkerekben” – “neviere” tároltak, hogy megőrizzék a hűsítő havat a legnagyobb nyári forróságok idejére, melyet aztán később gyümölcs és virág szirupokkal ízesítettek. A leghagyományosabb ízesítés ma is a citrom, de van többfajta gyümölcsös és egyéb (például menta, kávé, eper, csoki, mandula, pisztácia) aroma is.  A XX. századra a mai modern “Tradizionale Granita Siciliana” elkészítésénél a havat felváltotta a víz, a mézet a cukor és a modern technika, mellyel a jellegzetes krémes állagú édesség készül. A szicíliaiak brióssal reggelire fogyasztják.

Sorbetto al limone

A sorbetto az étkezések végén kerül többnyire asztalra, főleg halas menüket követően. Víz, citromlé, (tejszín) és cukor, melyet jegesre hűtve szervíroznak.

Sgroppino al limone

Sokszor összekeverik, pedig a sorbetto és a sgroppino két különböző dolog. A finom, krémes állagú sgroppino nagy kedvencem a forró nyári estéken egy kellemes vacsora után. Főleg északon jellemző. A legfontosabb különbség, hogy a sgroppino-ba alkohol is kerül. Citrom fagyi vagy citrom sorbett 10 ml prosecco, 30 ml vodka és egy kevés tejszín. Velence városához kapcsolódik a története, melyről az első írásos emlékek a XVI.századból származnak. Az arisztokraták körében két fogás között fogyasztották általában, egy húsos és halas főétel közé beiktatva.

Spritz

Nem maradhat ki a nyári esték, spiaggia-n töltött strandolós napok örök klasszikusa sem, a híres spritz sem, melyet sokan egyszerűen az olaszok fröccsének neveznek, pedig ez ettől jóval több. Spritz aperol vagy spritz campari, ki hogyan szereti, de a narancsos színű italnak töretlen a népszerűsége. Maga a “fröccs” Velence környékén jött divatba az 1800-as évek elején. Az Aperol 1919-ben mutatkozott be először Padova városában (Fiera Internazionale di Padova) a Barbieri testvérek által. A mindössze 11 fokos likőr receptje a mai napig titkos. A leginkább Veneto tartományában népszerű ital, mára egész Olaszországot meghódította és a legtrendibb apertifnek számít. Prosecco, aperol , szóda 3-2-1 arányban és egy gerezd narancs, jéggel, ez ma a világ egyik legnépszerűbb itala!

Tartufo

A híres tartufo nem más mint egy hatalmas gombóc mogyoró fagyi olvasztott csokoládéval megtöltve és kakaóval megszórva. Az igazi tartufot Calabria tartományában tudjuk megkóstolni a fagyi városaként elhíresült Pizzo Calabro városában. Nagyjából 70 éves története van ennek az édességnek (1952), mely egy messinai származású cukrászhoz, Giuseppe De Maria (Don Pippo) kapcsolódik, aki megvásárolt egy cukrászdát Pizzo Calabro városában. A Gelateria Dante (Piazza della Repubblica) hamar népszerű lett Don Pippo munkáinak köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy egy esküvő alkalmával Don Pippo a fagylaltok tálalásához szükséges formák nélkül maradt, és hogy képes legyen a vendégsereg számára megfelelően tálalni, ki kellett találnia valamit. Így egy kis adag mogyoró és csokoládé  fagylaltot vett a kezébe, a közepébe olvasztott csokoládét helyezett és golyót formázott belőle, melyet aztán papírba csomagolva a hűtőbe helyezett. Az eredmény pedig sikerre ítéltetett, és mai napig frissen és kézzel készítik el ezt a desszertet, ami természetesen nem azonos az Olaszország-szerte kapható tartufo jégkrémekkel.

Melone e prosciutto

Könnyű nyári ételek közül pedig az egyik legnépszerűbb a sárgadinnye prosciutto crudoval, melyet egy strandolós forró napon, ebédre is fogyaszthatunk.

Insalata Caprese vagy insalata frutti di mare

A kánikulában sokszor csak egy könnyű salátára vágyunk. Ilyenkor a legnépszerűbb a mozzarellás caprese saláta, vagy a tengergyümölcseiből készült csemegék.

Vélemény, hozzászólás?