10 kihagyhatatlan dolog Puglia tartományban

10 kihagyhatatlan dolog Puglia tartományban

Az olasz csizma sarka…Évente milliók utaznak el Olaszországba, a napfény, a Dolce Vita, a kultúra és a tenger országába. Az olasz csizma déli része legtöbbször mégis kimarad. Pedig Dél-Olaszország hangulata semmihez nem fogható és most már fapados légitársaságoknak köszönhetően Budapestről is könnyen és viszonylag olcsón juthatunk el ide. Puglia a magyar utazók között talán még egy kevéssé ismert tartománya Olaszországnak, de mi most megmutatjuk miért is érdemes ide eljönni…

1. Tengerpart

Nem véletlenül büszkék az itt élők a gyönyörű partszakaszokra, hiszen ilyen kristálytiszta tengert Európa szerte is kevés helyen találunk. Így nem meglepő, hogy az olaszok is előszeretettel választják nyaralásuk célpontjául Puglia tartományát, ahol gyönyörű fehér homokos és sziklás partok közül választhatunk. A fogalomnak számító Salento-tól Gargano-ig meseszép partok várnak ránk. Nézzük akkor a legszebbeket: Pescoluse…a salentói Maldív-szigetek. Így szokták emlegetni ezt a fehér homokos gyönyörű partot. Porto Selvaggio-Itália egyik leglátogatottabb strandja, aztán Baia dei Turchi (Otranto), Porto Cesareo,Santa Maria di Leuca…

2. Tremiti-szigetek

Kihagyhatatlan élmény egy hajókirándulás a festői Tremiti szigetekre. A Tremiti-szigetek (Isole Tremiti) egy szigetcsoport az Adriai-tengerben, a Gargano-félszigettől északra. Közigazgatásilag Isole Tremiti községhez tartozik, mely Foggia megye része. Területe a Gargano Nemzeti Parkhoz tartozik. A szigetcsoport öt szigetből áll: San Domino, San Nicola, Capraia, Pianosa és Cretaccio. A San Domino a legnagyobb, 208 hektáron elterülő sziget. Itt található a szigetcsoport egyetlen homokos strandja (Cala delle Arene) ezért is kedvelt üdülőhely.

3. Borok

Olaszországban járva szinte minden tartomány büszkélkedhet igazán jó borokkal, de a leggyengébb minőségű asztali borokkal (vino da tavola) sem járunk rosszul. Puglia tartományát azonban nem hagyhatjuk el anélkül, hogy világhírű borait ne kóstoljuk meg. A Negroamaro, a Primitivo di Manduria vörösborok neve valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng.

4. Stracciatella, burrata

Ha valaki azt gondolta volna a stracciatella csak fagyi lehet nagyot tévedett. A Foggia környékéről származó bivalytejből készült friss sajt, jellegzetes pugliai csemege. A hosszú, szálas, krémes mozzarella sajt kihagyhatatlan egy pugliai látogatás alkalmával. És nem feledkezhetünk meg az ízletes burrata-ról sem, mely egy andriai tejfeldolgozóból származik és Lorenzo Bianchino nevéhez fűződik. Az 1956-ban, a Castel del Monte közelében található Piana Padula farmján megálmodott mozzarella batyu, melynek belseje, stracciatella és tejszín egyvelegét rejti hamar nagy népszerűségre tett szert Olaszország szerte.

5. Alberobello

Trullo… a jellegzetes kúp formájú tetővel ellátott épület a pugliai táj elmaradhatatlan jellemzője. A Valle d’Itria sajátos építménye képeslapra kívánkozik ahogyan fehérségével kiemelkedik a zöldellő növények és a napsütötte kék égbolt határán. A trullik eredetileg raktárak vagy kisebb lakásoknak szolgáltak a mezőgazdasági munkások számára. Bari megyében, Alberobello városa és környéke tele volt ezekkel az épületekkel. A legrégebbi trullikat, melyeket ma Alberobello városánál találunk a XIV. században építették. Alberobello neve a latin Alberobello Sylva Arboris Belli elnevezésből származik, mely arra az időkre utal, amikor a területet még buja növényzet borította. A város a 400-500-as években kezdett kialakulni, mikor a Conversano grófok néhány földművelőt rendeltek a területre a tulajdonukban lévő földek megművelésére. Ekkor születtek meg az első kőből, habarcs nélkül épült házacskák is, melyek a mai napig Puglia szimbólumai is. Alberobello mesés kisvárosa hangulatos éttermekkel, kis üzletekkel várja a látogatókat és itt természetesen akár egy trulli belsejét is megtekinthetjük. Ma a trullik agriturismoként és kisebb szálloda együttesek formájában is népszerűek a turisták körében.

6. Otranto

A város a Salentói-félsziget keleti partján fekszik, Dél-Olaszországban. A város közigazgatási határán belül elterülő Otrantói-fok Olaszország legkeletebbi pontja. Kihagyhatatlan látnivaló a város Dómja a Santa Maria Annunziata (Salento legnagyobb katedrálisa) , ahol az Élet fája mozaik együttesét láthatjuk. Otranto nevezetességei között meg kell említeni a Castello Aragonese erődöt is, mely a XV. század végén épült.

7. Lecce

A tartomány egyik legszebb városa Lecce a Salentói-félszigeten fekszik. Dél Firenzéjének is nevezik, mert annyi műemlék maradt fenn itt az elmúlt századokból. A város művészeti emlékeinek legtöbbje pedig barokk stílusjegyeket őriz.

8. Ostuni

Ostuni óvárosa, egyben citadellája, „La Citta Bianca” (azaz Fehér város) név alatt ismert, amit fehérre meszelt épületeinek köszönhet. Legjelentősebb épületei a katedrális és a Püspöki Palota valamint néhány nemesi palota.

9. Andria

Andria eredetét illetően nem léteznek konkrét adatok. Első említése 915-ből származik, amikor Trani városához tartozott. 1046-ban kapta meg a városi rangot, amikor a normannok várfalakkal megerősítették. A XIV. században, az Anjouk uralkodása idején az Andriai Hercegség központja lett. Itt található Puglia „kőkoronája” a Világörökséghez tartozó Castel del Monte.

10. Ebédeljünk egy barlang étteremben

Olaszország Puglia régióját szakmai körökben a gasztronómia fellegvárának is nevezik. A pugliai gasztronómia valóban páratlan. Akár a panzerotto, vagy a bombette (hústekercs töltve zöldséggel, csípős kolbásszal stb.) az orecchiette tészta (helyi specialitás orecchiette con le cime di rapa) a szegények eledele a fave e cicoria vagy a különböző halakból, tengergyümölcseiből készült ételek kerülnek tányérunkra garantáltan ízletes ebédet fogyaszthatunk.

Vélemény, hozzászólás?