9+1 kihagyhatatlan élmény Cinque Terre

9+1 kihagyhatatlan élmény Cinque Terre

Festői városkák, kecskeny kisutcák gyönyörű tenger…Liguria tartomány egyik legszebb partszakasza a világhírű Cinque Terre. A festői Cinque Terre a Riviera di Levante keleti végén található, Liguria és Toszkána határához közel. Maga az elnevezés szó szerinti fordításban annyit jelent, “Öt föld”. Apró települések bújnak meg a zöldellő domboldalak, sziklafalak oldalában. Az élénkzöld, teraszos domboldalak, a türkizkék Ligur-tenger , és a sziklák tetejére épült színes házacskák varázslatos látványt nyújtanak. Ha tehetjük mindenképpen hajóval közelítsük meg Cinque Terre lebűvölő településeit, hogy a mesebeli látványt már a tengerről élvezhessük.

1. Riomaggiore

A meredek hegyoldalra épült kis falvak közül az egyik legtöbbet fényképezett a keskeny völgyben meghúzódó Riomaggiore, mely az 5 borgo legdélibb települése, Cinque Terre kapuja. A városka La Spezia megyéhez tartozik, 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terre többi településével együtt az UNESCO Világörökségének része. A teraszos domboldalban szőlőligetek pompáznak, zöldségeskertek, illatozó fűszernövények, valamint olajfák, citrom- és narancsfák ékesítik a tájat. Riomaggiore és Manarola városa között található a híres Via dell’Amore panorámaútja, mely a világ egyik legromantikusabb sétaútvonala. (Sajnos 2012-ben egy sziklaomlást követően lezárták az 1km hosszú útvonalat, és bizonytalan ideig, várhatóan 2021-ig nem látogatható.) A városka alapításának története a legendák homályába veszik. A hetedik században, egy történelmi források által nem hiteles ókori legenda szerint, mely szájról szájra terjedt el,  görög menekültek egy csoportja a Montenero csúcsa közelében telepedett le. A III. Leó császár üldöztetése elöl menekülők letelepülésével, a dombvidéken szétszórt települések alakultak ki. A lakosok csak a későbbiekben terjeszkedtek a tenger felé, mely Riomaggiore falujának kialakulásához vezetett. Történelmi feljegyzések először 1239-ben említik. A városka alapítói, akik a hegyekből húzódtak le a tengerhez, és a sziklás, meredek területre magas, többszintes házakat építettek, melyeknek érdekessége, hogy 2 bejárattal rendelkeznek. Egyik a tenger, másik a sziklafal oldalából. Ez a jellegzetesség az 1500-as évekből származik, amikor a két bejáratnak a saracénok előli menekülés miatt is nagy szerepe volt.

2. Manarola

A világ legszínesebbnek tartott városai közt Manarola neve is feltűnik, ami nem véletlen hisz az olasz táj festői szépsége , pasztell színű házai garantáltan mindenkit elvarázsolnak. Az “Öt föld” elnevezését a területén osztozó öt településről kapta, melyek közül az első Riomaggiore , a második Manarola, és ezt követi Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Itt található Olaszország legkisebb nemzeti parkja is. A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága igazából a XIII. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is.

3. Corniglia

A szikla tetőn fekvő Corniglia a legkisebb és egyben legkisebb település a Cinque Terre városkái között. A Manarola és Vernazza között fekvő település, a másik 4 faluval ellentétben nem a tengerpart mellett helyezkedik el, hanem a tengerszint felett, 100 méter magasságban, egy kisebb félsziget tetején, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. Tengerpartjára 380 lépcsősor , a Lardarina vezet le.

4. Vernazza

Pasztell színű házacskák, bájos tér, keskeny utcácskák az úgynevezett caruggik teszik varázslatossá Vernazza városát. Olaszország egyik legfestőibb települése a kis halászfalu, melyről az első írásos emlékek 1080-ból származnak. Vonattal és hajóval is egyszerűen eljuthatunk ide. A városka főutcája a Via Roma és a Piazza Marconi mellett a középkori Doria kastély és a Santa Margherita di Antiochia templom (1318) épülete a legfontosabb látnivalók.

5. Monterosso

A Cinque Terre legnyugatibb települése. Maga Monterosso egy kis öböl partján alakult ki, tőle nyugatra, a Kapucinusok-dombja (Colle dei Capucini) mögött található Fegina, amely egykoron külön település volt, mára azonban összenőtt Monterossóval. A legnagyobb a Cinque Terre települései közül és neki van a leghosszabb, strandolásra is alkalmas tengerpartja.

6. Citromfesztivál

Monterosso al Mare 1997 óta az UNESCO Világörökségének része. A falu története egészen 643-ig nyúlik vissza, amikor a hegyekben élő törzsek a barbárok elől menekülve lehúzódtak a tengerparti részre. A Monterosso név állítólag onnan származik, hogy az egykori uralkodó családnak vörös haja volt. A monterossoi Citrom fesztivál május harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. A helyiek különböző versenyeken vesznek részt, kiderül az adott évben kinek a kertjében termett a legnagyobb citrom vagy ki tud a legügyesebben citrusféléből szobrot faragni. A Sagra del Limone vagyis a Citrom fesztivál alkalmából vásárolhatunk a jellegzetes termékekből és természetesen meg is kóstolhatjuk a limoncinot, a citrom lekvárt vagy éppen a citromos torta különlegességet is. Egy mesés kisváros,  sok-sok látnivaló, jó hangulat, tradicionális ételek, citromból készült különleges kézműves termékek…Szóval kihagyhatatlan program! (Utazási ajánlat: info@tdmtravel.hu)

7. Strandok – Spiaggia di Fegina, Monterosso al Mare

Cinque Terre vidékét nemcsak bájos kisvárosok , hanem természetesen gyönyörű partok is alkotják. Ligúria egyik legszebb strandja a Punta Mesco és Punta di Montenero között helyezkedik el. A Spiaggia di Fegina homokos és kavicsos partja,  Monterosso al Mare városa alatt fekszik. A Fegina strand felett őrködő Óriás szobra (la statua del Gigante-1910) , mely a Villa Pastine épületéhez kapcsolódik, igazán különleges látványt nyújt a tenger felől. (További strandok: Spiaggia di Guvano, Spiaggia del Canneto, Spiaggia di Fossola, Spiaggia di Persico)

8. SENTIERO AZZURRO

Ha több napot időzünk a környéken, akkor egy kellemes túraútvonalat is keressünk fel. A 12 km hosszú útvonal a Cinque Terre 5 faluját köti össze, Riomaggiore és Monterosso között. (2012 óta egyes szakaszai lezárásra kerültek, így látogatásunk előtt minden esetben tájékozódjunk előre!) A sétaútvonal 4 szakaszból áll: Riomaggiore – Manarola: könnyű. 1 km hosszú. 30 perc-Via dell’Amore. (Várhatóan 2021-ig zárva.).Manarola – Corniglia: könnyű és közepesen nehéz szakaszokkal, 2,8 km, 1 óra (Lezárva 2019-ig.) Corniglia – Vernazza: közepesen nehéz 3,5 km, kb. 2 óra időtartam. Vernazza – Monterosso: közepesen nehéz, 3,8 km,  2,15 óra alatt teljesíthető. A kiránduló útvonal a városok felett húzódik, így fantasztikus panoráma vár itt ránk, de a túrabakancsunkra is szükség lesz. (Belépőjegyek, egyéb info: Cinque Terre card)

9. Gasztronómia, helyi specialitások

Ligúria tartományában sem nehéz jókat enni. Ha városnézés közben csak gyorsan bekapnánk valamit akkor egy focaccia tökéletes választás. Finom halak, a tenger gyümölcseiből készült saláták, pesto verde vagy rosso, acciughe…vagy éppen Monterosso rizstortája (La torta di riso) mind kihagyhatatlan! Kóstoljuk meg a vidék híres borát (Sciacchetrà), együnk egy jó tésztát (trofie al pesto) és élvezzük a Dolce Vitat!

9+1. Portovenere és a Költők öble

Bár hivatalosan nem a Cinque Terre része, ha erre járunk ki ne hagyjuk Portovenere városát. A Cinque Terre „kapuja” a festői Golfo dei Poeti vagyis a Költők öble. A festői öböl mindig közkedvelt volt, híres írók és költők (Byron, Shelley…) is szívesen időztek itt, innen ered az elnevezés is. Portovenere félszigeten fekvő , hangulatos sikátorokkal szabdalt, színes házakkal tarkított kikötőből indulhatunk egy kellemes hajókázásra, hogy a híres öböl szépségét megcsodáljuk. Sétahajózásunk alkalmával láthatjuk a Byron öblöt, a Kék barlangot, Tino és Tinetto szigeteit, és kiköthetünk Palmaria festői szigetén is, mely szintén a Világörökség része. Ha időnk és az időjárás is engedi akár meg is fürödhetünk a ligúr tenger egyetlen lakott szigetén.

Utazási ajánlat: ITT

Vélemény, hozzászólás?