A legszebb karácsonyi vásárok Olaszországban

A legszebb karácsonyi vásárok Olaszországban

A karácsonyi ünnepek közeledtével felejthetetlen élmény egy mézeskalács és fahéj illatával betöltött karácsonyi piacon vásárolgatni a portékából vagy csak andalogni az aprófényekkel díszített színpompás utcácskákon. Trento, Bolzano, Verona, Firenze karácsonyi piacai megannyi meglepetéssel várják a látogatókat. Trentino Alto Adige tartományától a Pó síkságon át Dél-Olaszországig kisebb-nagyobb adventi vásárok színesítik a helyiek életét és a turisták élménybeszámolóit. Az alábbiakban Olaszország legszebb adventi vásáraiból készítettünk egy rövid válogatást, ahol az árusok színes kínálata mellett, koncertek, sült mandula és gesztenye, valamint számtalan helyi ínyencség várja a látogatókat. A Karácsonyi csillagok útvonal 5 adventi vásárt jelent, melyek közül az első Merano, majd Bolzano, Bressanone, Vipiteno és végül Brunico varázslatos téli vásárai. Az advent egészen különleges élményt nyújt azt olasz Alpokban, ahol a mediterrán és német kultúra, hagyomány és szokások találkoznak. Az adventi hangulat különleges hátterét a középkori városok adják. Egy adventi utazás felejthetetlen élményt jelent Dél-Tirolban, ahol a mediterrán és német kultúra találkozik, de egy toszkán látogatás is garantáltan emlékezetes lesz Firenze adventi piacával és Télapó házával…

 

1. Bolzano
Kezdjük északról dél felé haladva, Itália legnagyobb és talán legszebb adventi vásárával. Bolzano Dél-Tirol székhelye, az ország egyik kulturális, kereskedelmi és ipari központja. A havas hegycsúcsok, színes lampionok, az éttermek kovácsoltvas kandallóiban lobogó tűz garantáltan mindenkinek a szívét megdobogtatja. Karácsony előtt a Piazza Walther megtelik a fahéj, forralt bor és a karácsonyi sütemények illatával, mely egyedülálló hangulatot ad az egyébként is hangulatos városközpontnak. A csábítóan illatozó sütemények, kekszek, a kandírozott gyümölcsökkel készített Zelten , az almás rétes látványának nehéz ellenállni. Legelőször 1990-ben Bolzano-ban rendezték meg az ország legrégebbi és a mai napig legjelentősebb, legnagyobb karácsonyi vásárát. Romantikus fények, gyertyák , varázslatos ünnepi kivilágítás adja meg a vásár csodálatos hangulatát. A gyönyörű kézműves fafaragások, és ajándéktárgyak, karácsonyi díszek kínálatának nehéz nemet mondani. Illatos gyertyák, szárított gyümölcsökből készített csillagok, díszes betlehemek… Vásároljunk a különböző karácsonyi Panettonekból, a finom karácsonyi kalácsokból (Stollen), hogy haza is vigyünk a mesés bolzanói hangulatból egy keveset. 2018. November 24- Január 6.

2. Merano
A meránói karácsonyi vásár immáron közel két évtizedes múltra tekint vissza. November végétől, január elejéig a város ünnepi díszbe öltözik és a Piazza Terme megtelik a színes portékákat kínáló bódékkal. Az ünnepélyes megnyitó 2016. november 24-én 17 órakor lesz. Ettől a naptól kezdve a vásár mindennap 10.00-19.00 óra között várja a látogatókat. A Lungo Passirio és a Piazza Terme környéke Advent idejére teljes karácsonyi pompába öltözik. Ebben a varázslatos időszakban, amikor az alpesi tájakat karácsonyi hangulat járja át, mindenképpen érdemes ellátogatni a Karácsonyi csillagok útvonal egyik dél-tiroli városába. A Mercatini di Natale Merano, Alto Adige egyik legfontosabb rendezvénye, a Green Event (2014-től 5 karácsonyi vásár tartozik bele) koncepció követője, mely fontos és kiemelt szerepet ad a régi hagyományoknak, kézművességnek , bio termékeknek és az energia takarékosságnak is. A karácsonyi kivilágításban a zöld csillagok fények jelképezi a Green Event kiemelt szerepét. A vásáron megismerhetjük a helyi szokásokat és népviseletet is illetve ízelítőt kapunk a dél-tiroli kultúra hagyományaiból. A karácsonyi ajándékok széles kínálata, a helyi specialitásokat kínáló bódék, a finom forralt borok illata igazi ünnepi hangulatba öltözteti szívünket. Kóstolóinkat kezdhetjük az édességekkel is hiszen a kínálat igen csábító: almás rétes, pan pepato, fánkok, tirtlen… 2018. November 24- Január 6.

3. Vipiteno
Ugyancsak Dél-Tirolban, a Brenner-hágótól alig néhány kilométerre, található Itália legészakibb városa Vipiteno, mely szintén egy csodálatos adventi vásárral várja a látogatókat.  A késő középkori bányavárosban is karácsonyi vásár díszkivilágítása szívet melengető. A fűszerek, a fahéj és a házilag készített édességek varászlatos illata, a zene mind mind garantálja az ünnepi hangulatra való felkészülésünket. Sült gesztenye és mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg almás rétes, forralt bor és sok más finomság mellett érdekes programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. 2018. November 24 – Január 6.

4. Trento
Olaszország, Alto Adige tartomány egyik legfontosabb karácsonyi piaca. Az első Mercatino di Natale Trento városában 1993.december 24.-én, nyitott meg 22 kiállítóval. Az idei 22. trentói adventi vásár 2016. november 19-én nyit ki a látogatóknak. A Piazza Fiera területén megrendezett vásárt, az alpesi vidék egyik legszebb karácsonyi vásáraként tartják számon. A vásár 2018. november 18. és december 24. között tart nyitva. A régi városfalak ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek gyönyörű kézműves termékeket, karácsonyi díszeket, gyertyákat, ünnepi édességeket és helyi különlegességeket kínálnak. A vásár 10:00 és 19:00 között tart nyitva. A vásár számokban: 530.000 ezer látogató, 20.000 eladott karácsonyi ajándékcsomag, több mint 100 autóbusz minden hétvégén, 10.000 liter eladott forralt bor.

5. Levico Terme
Trento egyik legszebb karácsonyi vására egy meseváros hangulatát kelt életre. A Habsburg Park (Parco secolare degli Asburgo) területén fastandokat állítanak fel, amelyekben hagyományos kézműves termékeket és helyi finomságokat kínálnak. A karácsonyi vásárra ellátogató turisták gyönyörű kézműves darabokat, játékokat, karácsonyfa díszeket és helyi specialitásokat vásárolhatnak. 2018. November 25- Január 6.

6. Milánó
Az ‘O bej! O Bej!’ vagy Fiera di San Ambrogio karácsonyi vásár Milánóban minden év december 7-én nyílik meg. 2017-ben december 7-10. között, 08.00-20.00 várja a látogatókat. December 7-én Milánó védőszentjéről, Szent Ambrusról (Sant Ambrogio) is megemlékeznek, így ezen a napon évszázadok óta vásárt rendeznek a Sforza-kastély udvarában. 25.000 négyzetméter területen , 380 kiállító várja a látogatókat. A piac elnevezése még 1510-ből származik amikor is egy pápai követ Giannetto Castiglione ajándékait fogadva a gyerekek „o belli, o belli” vagyis „ de szép” kiálltásokkal örvendeztek. A színes fényekben pompázó városban jégpályák, betlehemek, utcai árusok várják a turistákat. Vin brulé (forralt bor) sült gesztenye és a jellegzetes Firunatt (gesztenye füzér) illata tölti be a teret. December 11-től-Január 8-ig a Dóm tér hagyományos karácsonyi vására várja a látogatókat, mely a Corso Vittorio Emanuele és a Via dell’Arcivescovado között kerül megrendezésre. Nagyjából 80 karácsonyi bódét állítanak fel, ahol helyi termékek és ajándéktárgyak vásárolhatóak. Idén 11. alkalommal nyit meg a Villaggio delle Meraviglie (Giardino Indro Montanelli), ahol 4D mozi, hatalmas jégpálya, Télapó háza és számtalan program vár kicsiket és nagyokat. Nyitva december 2-január 7. között.

7. Verona
Veneto tartomány festői és romantikus városa évről-évre népszerűbb karácsonyi piaca miatt is. A város főterén megrendezésre kerülő adventi piacon. A Piazza Signori terén legalább 60 bodé kerül felállításra, melyek karácsonyi ajándéktárgyaikat kínálják a vásárlóknak. Vasárnaptól csütörtökig 10.00-21.30 között, péntek szombat 10.00-23.00 óra között várják a látogatókat. (2018. November 1-December 26.)

8. Firenze
Toszkána, és a reneszánsz szülőföldje Firenze, minden évszakban kitűnő választás. A XIV. adventi vásár szintén nagyon sok látogatót vonz a városba. Idén december 2-án nyit és 10.00-20.00 között várja a látogatókat. Az immár hagyománnyá vált karácsonyi piac a Piazza Santa Croce terén kap helyett. A kínálat végtelen, a hangulat pedig garantáltan emlékezetes marad mindenkinek. De ha már toszkánában járunk, keressük fel Télapó házát is Montecatini Terme városában, ahol egy kicsit újra gyermeknek érezhetjük magunkat. November 4 és január 6. között folyamatosan várja a látogatókat ez a különleges hely, mely nagy élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nyitva 10.00-19.00, belépőjegy 13EUR/fő Firenzei karácsonyi vásár: November 28-December 17.

Vélemény, hozzászólás?