Nagy olasz souvenir térkép, vagyis honnan, mit hozzunk ajándékba

Nagy olasz souvenir térkép, vagyis honnan, mit hozzunk ajándékba

Amikor nyaralunk nehéz ellenállni a különböző helyi ajándéktárgyak, jellegzetességek csábító kínálatának. Bárhol is járunk, nehéz lesz a választás a számtalan helyi specialitás közül. A szárd pecorino, a mozzarella di bufala Campania tartományából, az Asiago sajt Veneto-ból, Friuli híres San Daniele sonkája, a világhírű Parmigiano Regiano ha Emilia-Romagna tartományában járunk, a zamatos Barolo Piemonte vidékéről, Caciocavallo Molise-ből vagy a déli limoncello mind-mind kihagyhatatlan jellegzetességei az egyes régióknak, melyek a turisták kedvencei közé tartoznak. Finom bort, csokoládét, hűtőmágnest mindenhol találunk, de mégsem mindegy honnan milyen ajándéktárggyal, borral vagy csokoládéval térünk haza. Aperol, Amaretto likőr, Sambuca vagy egy jó kávé esetleg egy helyi édesség? Nézzük mit hol szerezzünk be!

Friuli-Venezia Giulia

Ha északon járunk, Friuli tartományában isteni sajtokat hozhatunk haza a rokonságnak.  Borok közül Ribolla Gialla, Verduzzo friulano, Picolit, Malvasia Istriana, Vitovska, Tocai Friulano, Schioppettino, Tazzelenghe, Terrano. A Prosciutto crudo di San Daniele , a pitina, a montasio sajt,  vagy a Cuincir (régi recept szerint készült ricotta) , egy Gubana kalács vagy Illy kávé mind kiváló választás lehet.

Veneto

Az elsődleges ajándéktárgyak mindenképpen Velence városához kapcsolódnak. Így velencei álarc, Murano szigetén készült üvegdísz, Burano szigetéről csipke. Radicchio, spárga, méz mind a régió gasztronómiai jellegzetességei. Ha Veneto tartományában járunk nagyon nem lőhetünk mellé egy jó borral, mivel a tartománynak 28 (DOC) kiváló bora is van. A fehér borok Vicenza és Treviso környékéről Soave, Valpolicella, Bardolino, Recioto és a híres habzóbor a Prosecco világszerte ismertek. A legjobb DOCG vagyis ellenőrzött és garantált minőségű borokból említést érdemel: Amarone della Valpolicella, Bagnoli Friularo, Bardolino Superiore, Colli Asolani, Colli di Conegliano, Colli Euganei, Fior d’Arancio, Valdobbiadene, Recioto della Valpolicella, Soave Superiore. Sajtok: Asiago, Casatella Trevigiana, Grana Padano, Montasio, Monte Veronese, Provolone Valpadana, Taleggio, Piave. De ne hagyjuk ki , hogy a Tiramisú Treviso városából származik, a Fragolino bort és a Fregolata süteményt se. No és a nyár kedvence az Aperol spritz akár üveges válozatban is beszerezhető, mint a híres velencei koktél a Bellini is.

Trentino Alto Adige

A terület szimbóluma az alma, melyből isteni strudelek, különböző sütemények és persze finom grappa is készül. Méz, szalámi (speck), sajt (Grana, Asiago, Vezzena, Fontal, Taleggio, ricotta, mascarpone) és bor kiváló fajtáival találkozhatunk a tartományban , így ezek is remek ajándékok lehetnek. Trento környékén jellemző a csipkekészítés is, így terítőkből vagy hasonló ajándéktárgyakból is választhatunk emléket otthonra.

Lombardia

Bresaola, borok, sajtok. Cremona környékének jellegzetessége a Mostarda „mustáros gyümölcs”, mely kiváló sajtok mellé, de innen származik a GRAFFIONI csoki is. Pizzoccheri tészta, panettone vagy Como környékéről a selyem ajándékok is remek választásnak számítanak. Amaretto likőrt és amaretti kekszet bárhol vásárolhatunk Olaszországban, de az igazi Saronno városában készül immár 1718 óta! A világon a legtöbbet eladott likőr, a hagyományos, mandula ízű ital az olaszországi Saronno településről származik, ahonnan nevét is kapta. Az Amaretto di Saronno a sárgabarack magjából és mandulából készül, illetve a kettő elegyéből. Az Amaretto elnevezés az amaro és amore szavak játéka, mely egy régi szerelmi történetre vezethető vissza. A legenda Leonardo da Vinci egyik tanítványáról, egy festőről, Bernardino Luini-ról szól, aki megbízást kapott, hogy freskókat fessen a helyi templom, a Beata Vergine dei Miracoli falára. Szüksége volt azonban egy modellre, akiről megformázhatta Szűz Máriát a Királyok imádása című freskón. Ahogy az lenni szokott a szerelem lángja fellobbant… A múzsa, Simonetta pedig egy különleges ajándékot készített a festőnek, egy elixírt, az Amarettót, melynek első formája egyfajta brandy keverék lehetett, mandulával és fűszerekkel.

Valle d’Aosta

Első jellegzetes ajándéktárgyunk valamilyen hímzett terítő, zsebkendő lehet, vagy a “drap” szőttes munkái,  de nagyon népszerűek a SOCK nevet viselő, VALLE DI GRESSONEY jellegzetes papucsai illetve Val d’Ayas fapapucsai is. Aztán az isteni JAMBON DE BOSSES-sonka, a fontina sajt, tegole keksz, genepi likőr…

Piemonte

Az édesszájúaknak nem lesz nehéz dolga. Csokoládék, torrone, cri-cri, krumiri keksz, és a híres gianduiotti. Isteni vörös borok (Barolo, Barbaresco) kaphatóak a régióban.

Ligúria

Kihagyhatatlan a pesto szósz, melyből pesto rosso is kapható. A trofie tészta nagy kedvencem és szintén a régió specialitása. Aztán még amit érdemes : Chinotto likőr, Canestrello, Amaretti di Sassello , gesztenye méz, borokból pedig egy jó Rossese, Vermentino vagy Pigato. Michette sütemény a festői Dolceacqua városából

Emilia-Romagna

A gasztronómia fellegváraként is szokták emlegetni, így az elsődleges jellegzetességek is ehhez kapcsolhatóak. Szalámi félék , a híres pármai sonka, Prosciutto Crudo, Mortadella, Coppa, Salame, Cotechino , Cappello da prete. Olívaolaj, balzsamecet, tortellini, garganelli tészta, Molinari kávé. Egy üveg Lambrusco is tökéletes választás lehet az otthon maradt rokonoknak, barátoknak. Ha édesség akkor Ferrara jellegzetes édessége a pampepato is kiváló meglepetés lehet. A Nocino egy jellegzetes helyi likőr. Sűrű, barna színű diólikőr, melyet Modena és Parma környékén érdemes megkóstolni. Ha San Marino-ban járunk a jellegzetes helyi csokoládékból, likőrökből számtalan variációt találunk majd.

Toszkána

Chianti bor, vinsanto, olívaolaj, pici tészta, szarvasgombás szószok, mártások, méz. Firenzében a Ponte Vecchion nehéz ellenállni az aranyművesek kínálatának és a bőráruk is első helyen szerepelnek. A tartomány fővárosában számtalan Dávid szobros souvenir között választhatunk (naptárok, kötények, szobrocskák) és a piacok kínálata is végtelen lehetőséget kínál az apró ajándékokból. (Pinokkiós ajándékok, kerámiák stb.) A híres cantucci mellett, melyből számtalan variáció létezik , említést érdemel a cavallucci, ricciarelli és a panforte is, mely főleg Siena specialitása. Ha pedig édesség és csokoládé akkor a híres Amadei csokoládégyár remekei közül válasszunk …vagy esetleg egy Toszkán szivar, Cialde-Montecatini Terme, Volterra-Brigidino és alabástrom ajándéktárgyak csak néhány a tartomány jellegzetességeiből.

Marche

Lonzino di fico szalámi, méz , olívaolaj.

Molise

OSTIE RIPIENE vagyis töltött ostya, sagicciotto szalámi, Keres bor.

Umbria

Kulcsszavak: kerámia (Deruta), szarvasgomba és csokoládé. Ha édesség akkor a híres perugiai csokoládégyár remekei közül választhatunk (Baci Perugina) vagy helyi specialitás a mandulás keksz a Baci di Assisi, Mostaccioli di San Francesco, Fave dei Morti, Terni városában pedig a pampepato is. Finom borokból (Grechetto l’ Orvieto Classico Bianco dei Colli Amerini , Colli del Trasimeno) és jó minőségű olívaolajból itt sincs hiány. Corallina umbra, a Norcia-i sonka szintén említést érdemel.

Abbruzzo

Szalámi félék, confetti Sulmona városából és a puncs likőr. Abruzzo-ban az esti étkezés végén, főleg télen: egy pohár hagyományos italt fogyasztanak. A punch abbruzzese a XIX. század végén született és a régió legrégebbi likőrjeként tartják számon.Víz, rum, gyógynövények és narancs vagy citromhéj alkotja . Hírnevét a Troiano családnak köszönheti.

Meglepő, hogy feltárja az olaszország által gyártott és szállított likőrök és keserű italok sokféleségét a világ többi részéhez; még akkor is, ha nem minden ország ismeri az aperitif vagy az emésztőrendszer szokásait a vacsora után, ezeknek a szokásoknak a terjedése lassan megváltoztatja Olaszország külföldi megítélését: nem csak a kiváló minőségű élelmiszerek, hanem az értékes likőrök is .

Lazio

Rómában járva első helyen szerepelnek természetesen a különböző kegytárgyak, apró szobrok. Borok közül a leghíresebb az Est! Est!! Est!!! Sajt-pecorino romano, porchetta, articsóka. CASATA PONTECORVESE jellegzetes torta Frosinone környékéről. A sambuca ánizs ízű likőr. Eredetileg színtelen, de ma több különböző változata is ismert, így lehet találkozni más színváltozataival is. Civitavecchia kikötővárosából ered a története a híres olasz italnak, melyet egy szem kávéval szoktak szervírozni, sok jéggel. Az első kereskedelmi célú megjelenése az 1800-as évek végéhez köthető, amikor Luigi Manzi “Sambuca Manzi” néven hozta forgalomba italát, mely egyébként a mai napig is kapható. Az igazi áttörést és a világhírt azonban a második világháború befejezését követően Angelo Molinari-nak tulajdonítják, hiszen neki köszönhetően kezdődött meg a likőr országos forgalmazása és elindult termékként a “Sambuca Extra Molinari”, mely mára a világ számos pontján forgalmazott likőr lett.

Campania

Ha valahol nehéz dolgunk lesz az akkor  a nápolyi piac. A különböző szerencsehozók, a pulcinella, a babá napoletana, a citromos csokoládék és kekszek, a limoncello , egy jó bor vagy kávé (Kimbo, Motta), esetleg mozzarella egytől egyik remek választás lesz. A boszorkány likőr, Liquore della Strega keserédes itala Benevento specialitása. sárga színét az egyik összetevőnek, a sáfránynak köszönheti. A boszorkány likőr alkoholtartalma 40%. Mintegy 70 gyógynövényből áll, köztük a menta, fahéj, boróka és az édeskömény. Emésztést elősegítő italnak tartják, így étkezés után ajánlott a fogyasztása.

Basilicata

Kerámia, fafaragás, Casieddu, SANGUINACCIO DOLCE,  Aglianico del Vulture, Caciocavallo Podolico sajt. Lucano likőr a tartomány specialitása. A titkos recept, Pisticci-ben született, Pasquale Vena gondolatából, gyógynövények és cukor hozzáadásával.

Puglia

Mini trullik, remek olívaolaj, Primitivo bor,  Amaro del gargano , orecchiette tészta, mozzarella és ennek különböző fajtái (burrata, stracciatella stb), MUSCHISKA-szárított hús, BISCOTTO DI CEGLIE keksz.

Calabria

Tropea városából hagyma, csípős nduja krém, fileja tészta, liquirizia (medvecukor). Liquore alla liquirizia, calabria sötét lelke…Calabria-ból, mely az egyik legízletesebb olasz konyha otthona, származik ez az ital, mely nem hiányozhat az olasz otthonokból. Ebben a régióban a világ legjobb minőségű édesgyökere, melyből a liquirizia készül. A likőr a növény gyökeréből készül, és étkezés után, hidegen fogyasztják. A legrégebbi és leghíresebb likőrgyár az Amarelli, melyet 1731-ben alapítottak Rossano Calabroban , Cosenza tartományban.

Szicília

Mandulás édességek, carrozza siciliana, pupi, Modica-csokoládé, bottarga di tonno, lávából készült ajándéktárgyak, Etna tűze likőr, Malvasia…És Averna. Ez az egyik leghíresebb keserű ital Olaszországban, melyhez egy történet is kapcsolódik. A tizenkilencedik században Szicíliában a szerzetesek készítettek egy kissé keserű ízű italt, melyet kimondottan gyógyászati célra szántak.  A recept eljutott Salvatore Averna, gazdag kereskedőcsalád fiához, aki megalapította a mai napig ismert céget is. Az Amaro Averna sötét színű, 29% -os alkoholtartalmú digestivo, melyet nyáron is fogyaszthatunk sok jéggel.  A város, ahol az Amaro Averna született, Caltanissetta, ezért érdemes itt megkóstolni egy pohár likőrt.

Szardínia

Első számú kedvencem a szárított halikra a bottarga, melyet tésztákhoz használnak. Borokból a canonnau-t kell megemlítenünk, likőrök közül pedig a helyi specialitást a Mirtusz likőrt. Ezenkívül fonott kosárkák, parafa ajándéktárgyak, kerámiák, korallból készült ajándékok a legjellemzőbbek, de vásárolhatunk jellegzetes helyi méz különlegességet is, ami az ABBAMELE.

Vélemény, hozzászólás?