Kihagyhatatlan látnivalók a Dolomitokban

Kihagyhatatlan látnivalók a Dolomitokban

Bármikor is utazunk a Dolomitok mesés vidékére, garantáltan örökre emlékezni fogunk a táj páratlan szépségére. Nem véletlenül lett 2009-ben az UNESCO Világöröksége része is, hiszen szépsége valóban lenyűgöző. Veneto, Trentino-Alto Adige és Friuli tartomány területén található. A Dolomit-hegység az Alpok része tulajdonképpen, maga a táj pedig Európa legszebb hegyvidéke. Egy Dolomieau (1750-1801) nevű francia geológustól kapta a nevét, aki a hegység alapkőzetét meghatározta. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát, és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. A dolomit ilyen vastag rétegben sehol a Földön nem fordul elő. A Dolomitok másik varázsa a színek játéka. Hol vörösbarna, hol fehéres-szürke,maga a kőzet is festőien változatos.

1.) Belluno

A Dolomitok kapuja ideális kiindulópontja minden kirándulásnak. Művészet, történelem és kultúra körülölelve a természet páratlan szépségével. Ha itt járunk kóstoljuk meg a környék specialitását is a schiz sajtot. Egy kellemes séta után mi sem lehet jobb mint egy finom kávé vagy sütemény a belváros kellemes cukrászdájában. A “le giuseppine”, krémmel töltött süteményét csak Belluno-ban és karnevál idején találjuk meg. A caffè Manin ínycsiklandó süteményekkel vár bennünket.

2.) Misurina-tó

A Dolomitok gyöngyszeme, páratlan szépségű Misurina-tó a Sexteni Dolomitokban található 1745 méterrel a tengerszint fölött. A tó körüli mikroklíma nagyon jót tesz a légúti megbetegedésben szenvedőknek. A Misurina-tó körül található egy nagyon kellemes sétaút. Elég egy órát szánnunk rá, hogy kellemes tempóban körbesétáljuk a csodálatos környezetben található tavat. Remek agriturismok közül válogathatunk a környéken. Ha egy finom ebédre vágyunk akkor a Malga Misurina a legjobb választás. (www.malgamisurina.com)

3.) Monte Cristallo-Rifugio Son Forca

Ha a Misurina-tó környékén kirándulunk akkor álljunk meg mindenképpen a Seggiovia Rio Gere parkolójában (www.cortinacube.it) és néhány perc alatt 2235 méter magasan találhatjuk magunkat, ahol egy kávé mellett gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában.

4.) Cinque Torri

Cortina d’Ampezzo a ” Dolomitok Úrnője”, Veneto egyik legnépszerűbb üdülővárosa. Az elegáns síkomplexum napjainkban az ország egyik legnépszerűbb síparadicsoma. Itt rendezték meg az 1956. évi téli olimpiai játékokat is. A városból néhány perc alatt elérhetjük felvonóval a lélegzetelállító helyszínt, ahol a 2792 méter magas csúcsok között barangolhatunk. Egy finom ebédet érdemes itt elfogyasztanunk. http://www.rifugioscoiattoli.it/

5.) Pieve di Cadore

A festői város a Cadore-völgyben fekszik, a Dolomitok keleti peremén, a Piave folyó jobb (nyugati) partján, a Boite folyó betorkollásánál, 878 m tengerszint feletti magasságban. A XIV. századtól 1797-ig a Velencei Köztársaságon belül alakult, autonóm Magnifica Communità di Cadore városszövetség vezetője. Itt született Tiziano Vecellio reneszánsz festőművész, szülőháza ma múzeum.

6.) Grande Strada delle Dolomiti

A Nagy Dolomitok Országút, a világ egyik legszebb hegyi útja. Az 1909-ben átadott , 110 km hosszú út Alto-Adige, Veneto legszebb hegyvidéki területén halad végig. Festői szépségű kisvárosokon átkanyarogva. (Merano-Bolzano-Canazei-Arabba-Cortina d’Ampezzo)

És végül kihagyhatatlan fogások a Dolomitokban:

Speck, polenta, risotto, krapfen…Isteni sajtokból, finom tésztákból bőven lesz választék , ha erre járunk. Tartalmas levesek (canederli), spárgás risottók, puliszkás köretek és sok-sok remek tészta vár ránk. Tészták közül a félhold formájú mezzelune spenóttal töltve is egy jellegzetes fogás. Ami személyes kedvencünk: Pasta casunziei cadorini

Vélemény, hozzászólás?