10 kihagyhatatlan látnivaló Lombardia tartományban

10 kihagyhatatlan látnivaló Lombardia tartományban

Lombardia Észak-Olaszország egyik legfestőibb területe, ahol gyönyörű tavak és művészeti kincsekben gazdag nagyvárosok várják a látogatókat. Északról Svájc, nyugaton Piemonte, keleten Trentino-Alto Adige és Veneto, délen Emilia–Romagna tartományai alkotják a határvonalakat. Közigazgatásilag a tartomány egyébként kilenc megyére tagolódik, székhelye pedig a divat fővárosaként elhíresült Milánó… És most nézzük a tartomány kihagyhatatlan látnivalóit…

1.)    Garda-tó

Kockás abroszos trattoriák, elegáns tóparti promenádok, finom borok és elbűvölő kisvárosok. A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava. Goethe szerint az Észak-Olaszországban található, kékeszöld színű Garda-tó a természet csodája. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban. Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik. Lombardia tartományához a tó déli része valamint a keleti part tartozik. A keleti parton Limone városáig húzódik a lombard területhez tartozó partszakasz és számos festői kisvárost találunk itt. (Tremosine, Gardone Riviera-Vittoriale,Saló) A tó egyik legszebb és talán legismertebb városa Sirmione, mely minden kirándulónak garantáltan szerepel az útvonalában. A költők és művészek által is igen kedvelt városka a Garda tó jelképe is egyben. A 4km hosszan benyúló kis félszigetet és az óváros bejáratát a Scaligeri kastély uralja. Hangulatos kisutcák, csábító kirakatok és csalogató cukrászdák, bárok várják a látogatókat.

2.)    Comói-tó

Túlzás nélkül talán a legszebb és személyes kedvencünk is egyben…Így sajnos lehet kicsit elfogultak vagyunk, de hát George Clooney sem véletlenül itt választott magának villát. Bellaggio, Varenna, Tremezzo, Como… Magas hegyek között megbúvó, Y-alakú tavacska, meredeken emelkedő sziklafalakkal, folyamatosan változó sejtelmes fényekkel, néhol romos, néhol pedig pompázatos villákkal, kastélyokkal övezve. A hely varázsa maga a táj, a vadul burjánzó növények, emberfejnyi hortenziák, fává nőtt leanderek, fügék. A Comói-tó (Lago di Como) egy glaciális eredetű tó az észak-olaszországi Lombardiában. Területe 146 km², ezzel az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. Több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, és a tófenék több mint 200 méterrel a tengerszint alatt található. A tó Y alakú. Északi ága Colicónál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai Comónál, illetve Leccónál végződnek. Bellagio, Menaggio és Varenna a tó három ágának találkozásánál fekszenek, és kompjáratok kötik össze őket.
Ha itt járunk feltétlenül látogassunk el Como városába. Nézzük meg selyemüzletek végtelen kínálatát, hajózunk egyet Bellagio festői városába, hogy a tóparton álló fantasztikus villákat is megcsodálhassuk. A Comói-tó egyik gyöngyszeme a Villa del Balbianello lenyűgöző villája, mely egy pompás kert által körülölelve terül el a tóparton. A Lenno város közelében található villa egy fákkal teleültetett félszigeten helyezkedik el, a tó délnyugati ágának nyugati partján. Épülete több film forgatási helyszínéül is szolgált. (Csillagok háborúja, Casino Royale)

3.)    Bergamo

Bergamo városa 40km-re fekszik Milánótól. Kevesen ismerik talán pedig minden  megtalálható itt, amit egy igazi olasz várostól várunk. Gyönyörű terek, macskaköves, szűk utcák, középkori városnegyed, lenyűgöző panoráma és kiváló éttermek. A Cittá Alta, a dombra épült régi város, és a Cittá Bassa az új városrész egyaránt fantasztikus látnivalókkal várja az érkezőket.

4.)    Lago Maggiore

A Lago Maggiore az észak-olaszországi Piemont és Lombardia tartományokban, valamint Ticino svájci kantonban található tó az Alpok déli lábainál. A tó vidéke mindig is a jómódúak kedvenc tartózkodási helye volt. A tópartot elegáns villák és fás sétányok díszítik. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Arona, Stresa és a híres Borromei-szigetek Isola Madre-Bella-Pescatori kihagyhatatlan látnivalók. Aki a Maggiore-tónál eltölt néhány napot, óhatatlanul hall majd a Borromeo családról, akiknek nevét a sziget is viseli. Leghíresebb közülük Szent Borromeo, aki Arona várában született, a tó nyugati partjainál. A város egyik nevezetessége a hatalmas San Carlo szobor, melynek üreges belsejében felmászva a szobor szemén keresztül gyönyörködhetünk a táj szépségében.

 

5.)    Isola Bella

A „Szép sziget”, Isola Bella apró szigete a Lago Maggiore tó közepén várja a látogatókat. A 320 méter hosszú és 180 méter széles szigetet szinte teljes egészében elfoglalja a Palazzo Borromeo és csodálatos kertje. Isola Bella egy virágzó sziget az Alpok lábánál: Az Isola Bella a XVII. századi olasz kertművészet remekműve. Egy különleges hajó formájú szigetecske , 10 teraszból álló kert szökőkutakkal, grottával, szobrokkal és hófehér pávákkal…

6. ) Milánó

Milánót a divat és kultúra fővárosaként is gyakran emlegetik. Észak Olaszország  legnagyobb, Olaszország második legnagyobb városa , Lombardia fővárosa. A várost Olaszország gazdasági fővárosának tartják, hiszen az ország legnagyobb ipari központja, de világhírét operaházának és divatházainak köszönheti. Látogatásunkból nem maradhat ki a Dóm tér, mely a város jelképe is egyben csupa kőcsipke Dómjával , a gyönyörű angol kerttel rendelkező Királyi Palota, a világhírű operaház a La Scala, az elegáns üzleteiről és éttermeiről híres Galleria Vittorio Emanuelle II. És persze ne felejtsük el kiemelni a város gasztronómiai jellegzetességeit sem: Michetta-Milánó tradicionális , jellegzetesen széles , zsömle formájú kenyere. Minestrone-zöldségleves, Cotoletta milanese-tulajdonképpen rántott hús, melyet citrommal meglocsolva fogyasztanak az olaszok , mondeghili-húsgombócok, risotto giallo-sáfrányos rizottó. Kóstoljuk meg a XVIII. században megálmodott Barbajada-t, mely egy meleg ital, csokoládé alappal, kávéval és tejjel. És ne feledkezzünk meg egy világhírű és igen jellegzetes édességről sem a Panettone-ról, mely Milánó egyik szimbóluma, hagyományos milánói kalácsféle. Karácsonytól San Biagio napjáig kapható az üzletekben. (San Biagio: Szent Balázs elsősorban a torok, a kikiáltók, énekesek védőszentje.) A legenda szerint egy asszony a karácsonyi ünnepek idején egy kalácsot vitt el egy atyának, hogy megáldassa az ünnepekre szánt Panettonet. De a pap apránként, falatról falatra elfogyasztotta…Az asszony aki elfeledkezett a kalácsról, február 3-án San Biagio napján tért vissza az édességért. Az atya bűnbánatért esedezve fordult a Szenthez,és csodák csodája egy nagyobb és szebb kalács termett előtte. A panettonéhoz egy kedves szokás köthető: a karácsonyra otthon sütött süteményből egy darabot február 3-ra, San Biagio (Szent Balázs) napjára félretesznek, ugyanis a legenda szerint, aki ebből egy szárazka héjat elfogyaszt, egész évben mentesül a torokfájástól.

7.)    Cremona

Stradivari városa…A zene és a hegedűkészítés városa. De ezenkívül a Pó völgyében fekvő Cremona a gasztronómia, a kereskedelem és  a reneszánsz paloták városa is. A Dóm, a Piazza del Comune és a város jelképe a híres Torrazzo torony, a Stradivari múzeum kötelező program minden látogatónak. A város egyik specialitása a torrone, mely egy főként karácsonyi édesség, Olaszország (és Spanyolország) több részén is helyi specialitásnak számít, de a legenda szerint Cremonából ered. 1441. október 25-én Bianca Maria Visconti és Francesco Sforza esküvőji ebédjére a helyi cukrászok mézből, mandulából és tojásfehérjéből készítettek édességet, aminek a formája a Torrazzóra, Cremona szimbólumára, a 110 m magas toronyra emlékeztetett, amit akkoriban torrionénak hívtak. Innen származik a torrone név. Számos változata létezik, keményebb és puhább. Mogyorós, pisztáciás, csokoládés… Cremona másik jellegzetes terméke a mostarda vagy „mustáros gyümölcs. A különböző mostardak, kandírozott gyümölcsökből is készülnek, sajtokhoz ,  húsokhoz szokták fogyasztani. A látnivalók közül a már említett Torrazzót, ami egy 111 m magas harangtorony, az egyik legmagasabb Európában. A főtéren találjuk a dóm és a keresztelőkápolna, és a Comune épületét is. A város a torrone és a Torrazzo mellett a Stradivari hegedűkről híres. Itt született Antonio Stradivari, akinek műveit a Comune épületében és a Stradivari Múzeumban tekinthetjük meg.

8. ) Mantova

Lombardia tartomány egyik kiemelkedő szépségű városa, az UNESCO Világörökség része. Az elegáns városban gyönyörű reneszánsz épületek fogadnak. Lombardia híres művészeti és kulturális öröksége, a Gonzaga család uralma alatt élte virágkorát. A 3 tó által körülölelt város, egykor a Mincio folyó 2 apró szigetén kezdett kiépülni. A csendes, nyugodt környezetnek köszönhetően a várost a „bella addormentata” néven vagyis Csipkerózsika városaként is emlegetik. Az irodalom nagyjai közül Huxley, Dickens, Baudelaire, Corrado Alvaro is megfordult itt. A leglátványosabb műemlékek a Gonzaga dinasztia védnöksége alatt épültek, mint például a Hercegi-palota. A monumentális épületegyüttes gótikus, reneszánsz, és barokk stílusban pompázik pazar galériákkal, kertekkel és több mint 500 szobával. Szintén kihagyhatatlan program a Palazzo del Te megtekintése is.

9.) Centovalli

Locarno és Domodossala városa között egy fantasztikus kirándulás vár ránk vonattal, ha szeretjük az ilyen élményeket. Locarno környékének egy rendkívül szép vidéke Centovalli – a száz völgy. A Locarno városából induló vonaton, egészen Olaszországig utazhatunk, miközben 83 hídon és 34 alagúton robogunk keresztül. Ha a Lago Maggiore partjainál járunk keressük fel mindenképpen Locarno városát is. A Római Birodalom idejében is kedvelt nyaralóhely volt a település, XX. századi népszerűségét azonban az 1925-ös locarnói békekonferenciának köszönheti, mely után egész Európa megismerte a festői környezetben fekvő kisváros nevét. A Maggia folyó deltájánál fekvő város, Svájc legalacsonyabban fekvő települése. A város legismertebb nevezetessége, az aprócska Orselino településen,  a sziklára épült Madonna del Sasso templom, ami egyben egy kapucinus kolostor is. A templom egy látomásnak állít emléket, 1480-ban ezen a helyen jelent meg Szűz Mária egy locarnói szerzetesnek, Bartolomeonak.

10.) Pavia

Lombardia tartomány egyik legfontosabb nevezetessége a híres páviai kolostor. A csodálatos lombard reneszánsz stílusban épült Certosa di Pavia 8km-re fekszik Pavia városától. A kolostor eredete 1396. augusztus 27.-re nyúlik vissza amikor Gian Galeazzo Visconti Miláno hercege lerakta az alapkövét.

Vélemény, hozzászólás?