Itália 15 legszebb kikötője

Itália 15 legszebb kikötője

Olaszország legszebb kikötővárosairól lesz most szó. A listában szerepelnek a kisebb, festői kikötők ahonnan napi hajókirándulásokra indulhatunk és a nagyobb , komphajók fogadására alkalmas kikötővárosok is, melyek látnivalóik, hangulatuk miatt kerültek fel a listára. 1_235.jpg

1. Portovenere

Liguria régióban, La Spezia megyében található. 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terrével együtt az UNESCO Világörökségének része. Portovenere szépsége számos költőt ihletett meg az évszázadok folyamán. Eugenio Montale , Byron is dicsőítette szépségét.  Portovenere az úgynevezett Költők öblében (Golfo dei Poeti), egy sziklás félszigeten fekszik. Az öböl onnan kapta nevét, hogy híres írók és költők, mint a már említett Byron, Shelley vagy Lawrence szívesen időztek itt. Jellegzetes, színes házsor által határolt kikötőjével, a várba felvezető hangulatos sikátoraival és a szikla tetején álló Szent Péter templommal Portovenere varázslatos látványt nyújt. Portovenere közelében található 3 kis sziget, Palmaria, Tino és Tinetto, melyeket a kikötőből induló hajókkal meg is kerülhetünk.

2. Piombino

Az ősi település egykor az etruszkok fontos kikötője volt, a középkorban pedig a Pisai Köztársaság használta ugyanilyen célokra. Elba szigetével szemközt fekszik ez a város, mely nemcsak mint kikötő érdekes , hanem történelmével is figyelemreméltó. A város sokaknak csak azért ismerős mert kikötőjéből indulnak a hajók a festői Elbára. Közel egy órás hajóúttal érhető el a sziget. Szárnyas-és komphajók egyaránt indulnak Portoferraio városába. A város alapítása az etruszkok idejére nyúlik vissza. A várost körülölelő falakat, és az 1502-ben átalakított kastély terveit  Leonardo da Vinci készítette el , amikor Cesare Borgia kérésére védelmi szerepet ellátót erődítmények tervezését elvállalta.

3. Camogli

Ligúria tartomány egyik elbűvölő, romantikus kisvárosa Camogli. A “Paradicsom öbölben” (Golfo Paradiso) fekvő kis halászfalu varázslatos hangulata és a bájos kikötő garantáltan lenyűgözi a látogatókat. Egy jellegzetes színes, magas házsor található a tengerpart mentén, melyek terracotta , rózsaszín, sárga és zöld különböző árnyalataiban pompáznak, zöld zsalugáterekkel. Az ablakok körül a Liguriában is jellemző “trompe l’oeil” díszítéseket láthatjuk. A történet szerint a halászfaluból tengerre induló halászoknak ezek a magas, színes házak segítettek a tájékozódásban, hogy hazataláljanak a tengerről. Camogli kikötőjéből hajóval ellátogathatunk a San Fruttuoso apátsághoz és Portofino bájos városába is.

4. Gaeta

Gaeta festői városát Lazio tartományában találjuk. Alapításának a története a IX. századra nyúlik vissza. A viharos történelmi múlttal rendelkező város ma fontos halász- és olajkikötő, de aranyhomokos strandjainak köszönhetően legalább ennyire népszerű üdülőhely is. A városka látnivalóin kívül ( Castello, Dóm, Chiesa di S. Giovanni a Mare) a környéken is számos érdekes látnivaló vár ránk. (Monte Spaccata és a Grotta del Turco , Mausoleo di Lucio Munazio Planco, La Pinacoteca di Arte Contemporanea stb.

6. Ponza

Igazi gyöngyszem a Tirrén tengerben ez a vulkáni eredettű apró sziget, mely a búvárok paradicsoma is, és elbűvölő kikötője sokak szívét megdobogtatja. A mediterrán hangulat szerelmeseinek ideális helyszíne a pasztellszínű házak, az öreg halászcsónakok, a remek éttermek és hangulatos kávézók romantikus világa. Az olasz elitt népszerű üdülővárosa, Sophia Loren, Jacques Cousteau, Gina Lollobridgida és Michael Douglas kedvenc üdülőhelyeként is ismert. A Lazio partjai közelében elhelyezkedő Pontine szigetvilág egyik legnagyobb szigete. A sziget keskeny formája délről La Guardia Faraglione-től észak-kelet felé a Punta dell’Incenso-ig nyúlik el. A Pontine-szigetek több történelme fordulatokban igen gazdag volt. Caesar uralkodása alatt a politikai foglyokat száműzték Ponza és Ventotene szigetére, és az 1940-es években ugyanígy tett Mussolini is. Gyönyörű kirándulásokat tehetünk a vadvirágokkal, fügefákkal, és szőlőültetvénnyekkel borított vidékeken.

7. Tropea

Calabria tartományának egyik legszebb városa. Nduja, hagyma, gyönyörű tengerpart , hatalmas kikötő és a város jelképe a Santuario di Santa Maria dell’Isola…Festői óvárosa a partvidékből merőlegesen kiemelkedő 40 méter magas mészkő sziklán fekszik. Kikötőjéből egy napos kirándulásra Szicília apró szigeteire is eljuthatunk.6_54.jpg

8. Cefalù

Természetesen Szicília szigete sem hiányozhat a listáról. Számos kikötővárosa közül , szépsége miatt Cefalú városát kell megemlítenünk. Legyen nappal vagy éjszaka, a városka hangulata és a Porto Vecchio negyede magával ragadó, ez nem kétséges.

9. Polignano a Mare

Nel blu..dipinto di blu…Nem véletlenül találjuk itt Domenico Modugno szobrát is, hiszen a híres dal is itt született. Puglia tartomány bájos fehér városa Bari közelében található. Cala Ponte Marina , Polignano a mare városának új kikötője, mely 316 hajó befogadására alkalmas. Az Adriai-tenger gyöngyszeme, “perla dell’Adriatico”, egy szikla tetejére épült. Kristálytiszta tenger, isteni ételek és italok várnak itt ránk , na és persze a méltán híres barlang étterem a Ristorante Grotta Palazzese.

10. Levanzo

Szicília legszebb kis falvait, zsúfoltságtól mentes strandjait az Egadi-szigeteken találjunk. Ezek közül is a legkisebb, Levanzo melynek fő látványossága a Grotta dei Genovesi barlang, a Világörökség része. A barlangban 5-6 ezer éves ősi falfestésekre bukkantak a régészek. Levanzo festői kikötőjéből ebéddel és fürdőzéssel egybekötött szigettúrákat tehetünk.

11. Porto Santo Stefano, Grosseto

Toszkánában, Grosseto közelében található az Argentario vidékének legszebb kikötője. Porto Santo Stefano városából a toszkán szigetvilág gyöngyszemeihez kirándulhatunk el. Egy hajókirándulás Giglio és Giannutri szigetére garantáltan felejthetetlen élmény lesz.

12. San Remo, Imperia

Az 56 000 lakosú üdülőhely ligúria festői partszakaszán fekszik, a francia határtól mintegy 20 kilométerre. Világszerte ismert a sanremói kaszinó, valamint a Riviera dei Fiori (Virágospart), amely a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról nevezetes. Nem véletlenül hívják Sanremót „virágvárosnak”. Sanremo az olasz Riviéra egyik híres üdülővárosa. Az egykori halászfalu mára ismert és felkapott nyaralóhely. A város festői kikötője, kávézóival, és éttermeivel, festői óvárosa (La Pigna), és elegáns bevásárlóutcái remek program minden látogató számára.

13. Brindisi

Brindisi városa Puglia tartományában található.Jelentős forgalmú kikötőváros. Az öböl, amely egy kiváló természetes kikötő, mélyen benyúlik a szárazföldbe nyugati irányban és két ágra szakad. Brindisi festői óvárosa a két ág közötti félszigetre épült.  A mediterrán kikötőváros romantikus óvárossal, pálmafás tengerparti sétányokkal lepi meg a látogatókat. Hangulatos éttermek, homokos és köves strandok és hajók, jachtok minden mennyiségben.

14. Capri

A világ egyik legszebb szigete az elegáns Capri, ahová naponta komphajók, luxus jachtok tömege érkezik meg.  A világ egyik leghíresebb és legdrágább kikötőjét találjuk itt. Arab sejkek milliárdos hajói ringatóznak itt a vizen, de Giorgio Armani, Dolce e Gabbana, Abramovich, Fabio Cannavaro hajójával is találkozhatunk a kikötőben. .A Marina Grande Capri legnagyobb kikötője, ennek közelében található a sziget legöregebb temploma a San Costanzo.

15. Porto Cervo

Szardínia szigetén találjuk Porto Cervo világhírű kikötőjét, mely 700 hajó befogadására alkalmas.  A Costa Smeralda központja, a luxus jachtok kikötőhelye, a sztárok és a paparazzik világa. A világ egyik legdrágább kikötője, nem hivatalosan a Smaragd-part fővárosa is egyben.

Vélemény, hozzászólás?