Itália legszebb tavai

Itália legszebb tavai

Magas hegycsúcsok, mélykék tavak, pálmafák és kockás abroszos trattoriák…A festői észak-olasz tóvidéket képekről mindenki ismeri. A Garda-tó szinte mindenkinek ismerős, de Como és a Lago Maggiore tava is sok-sok magyar látogatót vonz évről-évre. Olaszország azonban számos kisebb-nagyobb tavacskával büszkélkedhet a fentieken túl is, így most röviden Olaszország 10 legszebb tavát szeretnénk bemutatni.

1.) Lago di Braies
A Braies-tó egy kis alpesi tó Dél-Tirolban, Trentino-Alto Adige tartományában. A fenséges Croda del Becco lábánál fekszik Val Pusteria-ban a Brais tó, melynek paradicsomi környezete mindenkit lenyűgöz. 1496 méterrel a tengerszint fölött található, három oldalról magas hegycsúcsok veszik körbe. Mintegy 31 hektáron terül el, hossza 1,2 km, szélessége 300–400 m. Dél-Tirol egyik legmélyebb tava: átlagos mélysége 17 m, legmélyebb pontja 36 m. Hegyomlással keletkezett: a Sasso del Signore (jelentése: „az Úr sziklája”) omladéka elzárta a Braies-patak útját.

2.) Lago di Resia
A Passo Ressia közelében, ahol az Adige folyó ered, egy magányos harangtorony emelkedik a tó vizéből,mely Val Venosta jelképe lett . A lago di Resia  egy mesterséges alpesi tó , melyet különleges vízben álló harangtornya miatt mutatunk be. A tó Alto Adige tartományában , 1.498 méter magasan fekszik , Curon Venosta településnél. Bolzano környékének legnagyobb tava. Amikor a tavat kialakították a víz elárasztott  egy közeli kistelepülést, melynek lakóit kitelepítették. 1950-ben fejeződtek be a munkálatot és sok ház víz alá került. Csak a templom  román harangtornya menekült meg, művészettörténeti értékei miatt, melynek története a tizennegyedik századra nyúlik vissza. 2009. Július 9-én lezárultak a helyreállítási munkák  a román harangtorony épületén. A vízszint akkor alacsonyabb volt, mely megengedte a munkálatok befejezését. A régi harangtorony Curon (Graun) teteje, mely kiemelkedik a vízből,  a mai napig látható. Az épület eredetet 1357-re nyúlik vissza, míg a templom 1832-1838 között épült. Télen, amikor a tó befagy, a harangtorony gyalogosan elérhető. A legenda szerint néhány téli napokon sokan úgy hallják, még mindig csengenek a harangok. ( Azokat azonban  kivették a toronyból még 1950 július 18-án a tó kialakítása előtt).

3.) Laghi di Fusine
Gyönyörű tengerszemeket találhatunk Friuli Venezia Giulia tartományában is, Tarvisó városához közel. A Lago di Fusine a Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye, 1971 óta természetvédelmo terület, Parco naturale dei Laghi di Fusine. A káprázatosan tiszta gleccser tavacskák a lago Superiore és a lago Inferiore magas hegycsúcsok között fekszik.  Az alsó tó (924 m) legmélyebb pontja 10 méter , míg a felső tó (929 m) a 25 méter mélységet is eléri. A 2 tó körül gyönyörű kiépített sétautat találunk.

4.) Lago di Misurina
A Misurina-tavat a Dolomitok gyöngyszemeként is szokták emlegetni. Egy természetes eredetű tó Észak-Olaszországban, az UNESCO Világörökséghez tartozó Dolomitokban. Belluno megyében. Közigazgatásilag az Auronzo di Cadore községhez tartozó Misurina településrészben található, 1756 méteres tengerszint feletti magasságban. A tó elnevezése a “meso ai rin” kifejezésből ered “in mezzo ai ruscelli” patakok között, mert a múltban úgy tartották, hogy a Piave és Adige folyó is a lago di Misurina-ból ered. A tó körüli mikroklíma – az alacsony páratartalom és az antigének alacsony koncentrációja miatt – nagyon jót tesz a légúti megbetegedésben szenvedőknek. A tó mellett egy asztmás gyermekekre specializálódott intézet található (Instituto Pio XII), az olasz királyi család hajdani nyári rezidenciájában. A tél nagy részében a tó be van fagyva, jegén lovaspóló-bajnokságokat rendeznek. Télen síelők kedvelt úticélja, 25 kilométernyi lesikló-pálya és két sífutó-pálya található a szomszédságában. Nyáron túrázók, hegymászók, hegyi kerékpárosok és horgászok keresik fel a környéket. A tó partján több szálloda is található.

5.) Lago di Garda
A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava és a legszebb fekvésű alpesi tó az országban. Havas hegycsúcsok, pálmafák és gazdag növényzet jellemzi a vidékét, ahol számos festői kisváros (Sirmione, Riva, Malcesine, Gardone) várja a látogatókat. A Garda-tó mellett a kisgyermekes családok garantáltan nem unatkozhatnak, hiszen itt találhatjuk Itália egyik legnagyobb szórakoztatóparkját  (Gardaland) is, de a Canevaworld, Picoverde-csúszdapark, Cavour-vizipark, Parco Natura-Safari park is méltán népszerű kicsik és nagyok körében egyaránt. San Zeno di Montagna városában pedig melyet a Garda tó erkélyének is neveznek csodálatos fekvése miatt egy fantasztikus kalandparkot is találunk. (Jungle Adventura)  Goethe szerint az Észak-Olaszországban található, kékeszöld színű Garda-tó a természet csodája. A tó az utolsó jégkorszakban képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban. Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik.

6.) Lago di Como
Túlzás nélkül talán a legszebb és személyes kedvencünk is egyben…Így sajnos lehet kicsit elfogultak vagyunk, de hát George Clooney sem véletlenül itt választott magának villát. Bellagio, Varenna, Tremezzo, Como…kivétel nélkül csodálatos kisvárosok, festői környezetben. A magas hegyek között megbúvó, Y-alakú tavacska, meredeken emelkedő sziklafalakkal, kastélyokkal, fantasztikus villákkal övezve a sokadik látogatásunk alkalmával is tartogat számunkra meglepetést és újdonságot. A gleccser tó Lombardia tartományában található. Területe 146 km², ezzel az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. Európa egyik legmélyebb tava is egyben. A Villa Balbianello a tó egyik gyöngyszeme egy apró félszigeten. Kihagyhatatlan élmény egy hajózás a Comói tavon, ahol a híres divattervezők, színészek villái kápráztatnak el. A Balbianello mesés villa épülete Lenno városka mellett található, egy dús növényzettel díszített gyönyörű birtokon. Ez a lélegzetelállítóan szép villa szolgált helyszínül több film számára is, köztük a Csillagok háborúja és a James Bond alakításával rendezett Casino Royale számára is. A villa 1787-ben épült egy ferences kolostor helyén, Angelo Maria Durini bíboros számára. A vízhez legközelebb eső épület két tornya még a kolostortemplom két campaniléje volt. 1796-ban, a bíboros halála után a villa Luigi Porro Lambertengi tulajdonába került. Ezt követően épült hozzá a gyönyörű kilátást nyújtó terasz  és a mediterrán kert is. A XX. század elején egy amerikai üzletember, Butler Ames vásárolta meg, és újíttatta fel az épületeket. 1974-ben a villát eladta a Mount Everest első olasz expediciójában résztvevő. Guido Monzoni-nak, aki 1988-ban halt meg és a villa az olasz állam tulajdona lett.

7.) Lago d’Iseo
Az Iseói-tó észak-Olaszországban, Lombardia régióban, Bergamo és Brescia tartományok között helyezkedik el. A 65,3 km² nagyságú és 251 m maximális mélységgel rendelkező tavat az Oglio folyó vize táplálja. A tavon fekszik a Monte Isola nevű sziget, mely 4,5 km²-es területével Olaszország legnagyobb, 600 méteres magasságával pedig egyben Európa legmagasabb természetes tavi szigete.

8.) Lago Maggiore
A Lago Maggiore az észak-olaszországi Piemont és Lombardia tartományokban, valamint svájci kantonban található tó az Alpok déli lábainál. A tó vidéke mindig is a jómódúak kedvenc tartózkodási helye volt. A tópartot elegáns villák és fás sétányok ékesítik.A Lago Maggiore területe 212,5 km², 80,1%-a Olaszországban, 19,9%-a Svájcban található. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. Más felső-olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül. Tengerszint feletti magassága átlagosan 193 méter. A tó 66 km hosszú és kb. 10 km széles. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a Lago Maggiore Svájc legmélyebb tava (bár a legmélyebb pont az olasz területen fekszik). Arona, Stresa és a híres Borromei-szigete (Isola Madre-Bella-Pescatori) kihagyhatatlan látnivalók. Aki a Maggiore-tónál eltölt néhány napot, óhatatlanul hall majd a Borromeo családról, akiknek nevét a sziget is viseli. Leghíresebb közülük Szent Borromeo, aki Arona várában született, a tó nyugati partjainál. A város egyik nevezetessége a hatalmas San Carlo szobor, melynek üreges belsejében felmászva a szobor szemén keresztül gyönyörködhetünk a táj szépségében. A tó melletti legnagyobb város Verbania, ahol a híres Villa Taranto botanikus kert is található. Egy hajókirándulás Isola Bella szigetére kihagyhatatlan program.

9.) Lago d’Orta
Piemonte tartományában találjuk ezt a festői tavat. A Lago d’Orta a nagyobb észak-olasz tavak közül a legkevésbé ismert, a látogatók inkább a szomszédos Lago Maggiore partjához kirándulnak. Keletre a Monte Mottarone választja el a lago d’Orta tavát a Lago Maggiore-től, míg nyugaton 1300 méter magas hegyvonulatokat találunk. Az Orta tó a tenger szintje felett 3000 méteren fekszik, valamennyi nagy tó közül a legmagasabban.Legfontosabb települése Orta San Giulio. Hangulatos kisváros, szűk utcákkal. Innen pár perces hajózással juthatunk a tó közepén található apró, kis szigetre is. A tó közepén San Giulio festői szigete várja a látogatókat. A szigeten az azonos nevű szentről elnevezett bazilika áll, amelyben a szent maradványait őrzik.

10.) Lago Trasimeno
A Trasimeno-tó Umbria tartományában található. Olaszország “zöld szíve”, Umbria, az egyetlen olyan régió a csizma szár-részén, amely nem érintkezik a tengerrel, ennek ellenére kíváló “halas” konyhája van. Természetesen nem tengeri halra kell gondolnunk, de a Trasimeno tó környékén remek halételekkel találkozthatunk. Az itt készített persico-sügér garantáltan emlékezetes marad számunkra. Castiglione del Lago városa és egy hajókázás Isola Maggiore szigetére mindenképpen megér egy látogatást.

11.) Lago di Bolsena
A Bolsena tó, melyet az etruszkok tavának is emlegetnek, Viterbo régiójában található, és számos érdekes látnivalóval várja a látogatókat. Egy vulkanikus eredetű kráter tó, Lazio tartományban, Rómától 120 km-re északra, Umbria és Toszkána tartomány határán. Területét tekintve az 5. legnagyobb tó Olaszországban, és Európa legnagyobb vulkanikus tava. Ellipszis formájú, 304 méterrel a tengerszint felett, 114,5 négyzetkilométer területet foglal el. Kerülete 43 km, átmérője 12 km, a Monte Volsini erdős domjai ölelik körbe. Ha az óra járásával megegyező írányba indulunk Bolsena városából, melyről a tó is nevét kapta, először a jó borairól is híres Montefiascone hangulatos kisvárosát kell megemlítenünk, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a tóra. Ezt követi Marta hangulatos kis halászfaluja, majd Capodimonte, Valentano, Gradoli tufasziklára épült kisvárosa, és Grotte di Castro 467 méter magasan emelkedő középkori hangulatú települése. A látnivalók közül meg kell említenünk Isola Bisentina szigetét is, mely 17 hektár területével a tó nagyobbik szigete (a másik Martana) 7 épület, kápolnák és kis templomok (XV.-XVI. század) valamint egy csodálatos kert található itt. A hét templom közül a Szent Ferenc templom a legrégebbi. A számos vÍzisport lehetőség mellett, a tó strandjai miatt is vonzó célpontja az ide érkezőknek.

12.) Lago di Bracciano
Róma és Viterbo között , Bracciano városában található a híres Castello Orsini Odescalchi XV. századi épülete is, mely festői környezetével nem véletlenül lett Tom Cruise és Katie Holmes esküvőjének helyszíne is. A hegytetőről a festői tóra néző kisváros a Bracciano-tó egyik legszebb települése. Rómától mindössze 40 km-re található Olaszország egyik legfontosabb, vulkáni eredetű tava. A Bracciano-tónál sportlehetőségekben sincs hiány, hiszen különböző vízisportok mellett a természetkedvelők sem unatkozhatnak hiszen itt található többek között egy nagy kiterjedésű természetvédelmi terület, a Parco Naturale di Bracciano-Martignano, mely kerékpárral és gyalog is bejárható. A motorcsónakokat szinte teljesen kitiltották a tó területéről, de a vitorlások, kenusok, kajakosok számára ideális a helyszín. A tópart mentén hangulatos középkori városkák sorakoznak, melyek között hajó összekötetés is van. A legfontosabb látnivalók között szerepel a braccianoi kastély, a Belvedere della Sentinella ahonnan a legszebb kilátás nyílik a tóra és Trevignano Romano hangulatos kisvárosa is.

13.) Lago di Albano
Az Albano-tó vagy ahogy gyakran nevezik a Castelgandolfo tó, szintén vulkanikus eredetű, Lazio tartományában található, Rómához közel. A tó mindössze 3,5km hosszú és 2,3 km széles. A Castelli Romani településcsoport, egyike Castel Gandolfo városa melynek egyes területei a Vatikánhoz tartoznak.(Pápai nyári rezidencia) A város az Albanói-tó (Lago di Albano) partján fekszik.

14.) Lago di Scanno
Egy misztikus és különleges tó, ahol az íránytűk megbolondulnak, különös hullámok képződnek a semmiből és furcsa tárgyak lelhetők fel a víz alatt…A Scanno-tónak ha fentről nézzük szinte pontosan szív formája van. Abruzzo tartományában találjuk a Valle del Sagittario dús növényzetű völgyében.

15.) Lago di Lesina és Varano
És végül egészen Dél-Olaszországban fejezzük be tavakról szóló írásunkat, Puglia tartományába , Gargano vidékére látogatunk el. A 20 km hosszú Lesina-tó a Gargano-hegység és a Tavoliere delle Puglie síkság között fekszik. Az Adriai tengertől csak egy homokos sáv választja el (Bosco Isola), de a tó a tengerrel egyébként összekapcsolódik 3 ágnak köszönhetően, Schiapparo, S. Andrea, Acquarotta. A kilencedik legnagyobb olaszországi tó és a második dél-olaszországi a Varano-tó mögött. A tó 22 km hosszú és átlagosan 2,4 km széles. Az Adriai-tengertől egy homoktúrzás választja el a Bosco Isola, mely 16 km hosszú és 1-2 km széles. A tengerrel az Acquarotta és Schiapparo csatornákon keresztül van kapcsolata. A tóban nagyszámú angolnapopuláció él, ami megélhetést biztosít a környék lakosságának. A Varano-tó Olaszország Puglia régiójában található, Foggia megyében, a Gargano-félsziget északi oldalán. Területe 60,5 km², ezzel Dél-Olaszország legnagyobb tava.

Vélemény, hozzászólás?