Fagyi történelem és az új önkiszolgáló gelato kultúra

Fagyi történelem és az új önkiszolgáló gelato kultúra

  

Tudtad, hogy a fagyi tölcsért is egy olasz találta fel? Bizony, a Belluno környékéről származó, majd később Amerikába emigráló Italo Marchioni-nak köszönhetjük a ropogós ostyát. Az olasz fagyi kétségkívül világhírű, de ha a legjobb fagylaltok kerülnek szóba vezet a sorban Emilia-Romagna, Firenze és Szicília. Bolognát szokták emlegetni a fagyi fővárosaként, ahol a legtöbben készítenek igazi gelato artigianale-t. Óriási választékot találunk itt a sorbettoktól a granitákon át a különböző fagylalt remekekig. Nem véletlen , hogy még múzeum is található itt. (Carpigiani-Gelato Museum Weboldal: www.gelatomuseum.com) A sorbetto, granita történetéről többet ITT találsz.

A fagylalt sikere a tizenhatodik századra tehető, mikor is Firenzében a modern fagyi ősét elkészítette Bernardo Buontalenti. Tej , tejszín és tojás hozzáadásával készült el az újítása. A fagylaltkészítés másik úttörője a palermói Francesco Procopio dei Coltelli volt, aki Párizsba  költözött és 1686-ban megnyitotta a híres Procope kávézót, mely a francia főváros első fagylaltozója is volt egyben. A szicíliai Francesco Procopio Cutò, nagyapjától örökölt egy saját készítésű gépet, mellyel az araboktól ellesett sorbetto-t szerette volna tökéletesíteni. Francesco halász lévén nem sokat értett ehhez, de végül a kíváncsisága győzött és elkezdte használni a gépet, igaz eleinte kevés sikerrel. A kitartása, és a kísérletezés azonban meghozta az eredményt. Először cukrot adott hozzá, hogy édesíteni tudja, majd sót hogy a jég tovább tartson. Ezzel a tudással indult Párizsba, ahol hamar nagy sikerre tett szert, olyannyira, hogy híre a Napkirályhoz is eljutott. XIV. Lajos engedélyével egyedül ő árulhatott “jeges vizet” (granita őse)   Luigi XIV gli assegnò l’esclusiva per la vendita di “acque gelate” (le moderne granite), sorbettet, fagylaltot, frangipane tortát. Üzletét Voltaire, Napóleon, Balzac, Liszt, Rousseau, Baudelaire és Victor Hugo is felkereste.

A 2018-as válogatás alapján a legjobb fagyizókról ITT olvashattok. És hogy hol tart ma a fagylalt kultúra? Megjelentek az önkiszolgáló fagyizók, ahol saját magunk adagolhatjuk ki a fagylaltot, tehetjük rá a hideg vagy meleg öntetet, különböző gyümölcsöket

Vélemény, hozzászólás?