10 kihagyhatatlan látnivaló Umbria tartományában

10 kihagyhatatlan látnivaló Umbria tartományában

1.) Perugia

Perugia, a csoki fellegvára és a tartomány székhelye, egyben a térség legjelentősebb etruszk alapítású települése, Olaszország híres csokoládégyárával is büszkélkedhet. A város egy 500 méter magas hegy lejtőin épült ki, hangulatos központjával. Az ősi város úgy ül a dombon, mint egy városfalakkal körülvett kis ékszer. Látnivalókban nincs hiány, így unatkozni biztos nem fogunk.

2.) Assisi

Olaszország egyik legszebb városa a Világörökség része. Assisi Szent Ferencnek, a ferences rend alapítójának és Szent Klárának, a klarissza rend alapítójának a szülőhelye. Legfontosabb látnivalónk a Szent Ferenc-bazilika és kolostor, mely 1228–1253 között épült. Az altemplomot Cimabue és Giotto freskói díszítik; a felső templomban Giotto és tanítványainak freskói Szent Ferenc életét ábrázolják. A huszonötezer lakost számláló Assisi Umbria tartomány legismertebb és a turisták által leglátogatottabb települése. A csodálatos fekvésű települést az etruszkok alapították és a róm

ai idők óta lakott. Ebből az időkből több emlék is fennmaradt, köztük a Minerva templom homlokzata, mely ma a Szent Mária templom része. A középkorban több polgárháború dúlta fel a várost és többször is gazdát cserélt, míg III. Pál Pápa pápai uradalommá tette. Ez az egyházi irányítás egészen 1870-ig maradt meg. A város leghíresebb személyisége az 1181-ben született Francis Bernardone, aki Szent Ferencként vált hallhatatlanná. Szent Ferenc a Bernardone család vagyonából alapította meg a városban szerzetes rendjét, mely halála után Ferences Rendként lett közismert és Európa szerte népszerű. A város és egyben Umbria tartomány leglátogatottabb látnivalója a Szent Ferenc Bazilika. A bazilika igazában két egymásra épült templom komplexumából áll.  Építését 1230-ban, két évvel Szent Ferenc halála után kezdték el. Ekkor még csak a felső templom munkálatai folytak a Pokol hegyének n

evezett tetőn. A felső templom díszítése huszonnyolc freskóból áll, melyek Szent Ferenc életét mutatják be. A freskók mérete 30 négyzetméter híján eléri az 5200 négyzetmétert. Lenyűgöző! Az alsó templomban található kincstárban azokat az ereklyéket őrzik, melyeket Szent Ferenc tiszteletére ajánlottak fel.

3.) Spoleto

Az Appenninek hegyei között, a Monteluco hegy lábánál megtelepült csodás kisváros, a középkori longobárd hercegség fővárosa volt. Festői település , 400 méter magas hegyen a Rocca vár áll, ahol Lucrezia Borgia székelt, mint Pápai atyja helytartója. Itt halt meg Filippo Lippi 1469-ben freskó festés közben és itt is temették Híres látnivalója a Ponte delle Torri völgyhíd is , melyet a népszerű Don Matteo sorozatból is ismerhetünk. A környék egyik legfestőibb látnivalója a 10 íven nyugvó, 236 méter hosszú, 90 méter magas híd.

4.) Gubbio

Olaszországban is különlegesnek számít a fekvése, hegyoldalba bevájt teraszszerű házaival. Don Matteo városaként vált még ismertebbé az utóbbi években, hiszen sok tv csatorna közvetítette a Don Matteo című olasz filmsorozatot, melyben Terence Hill papként, reverendában, kerékpáron száguldozott Gubbio, illetve később Spoleto utcáin. Umbria egyik legősibb városa, elvarázsol hangulatával. A középkori hangulatot idéző utcákon járva megtekinthetjük a város legfontosabb nevezetességeit, és a monumentális Bazilikát is, ahol a város védőszentjének Szent Ubaldonak legendájával is megismerkedhetünk. Az ódon falak között sétálva, a paloták sorát, a zegzugos, kővel kirakott utcákat követve régi idők hangulata teljesen elvarázsolja a látogatókat. Szerb Antal az Utas és holdvilág című regényében így ír Gubbio városáról, és A halottak kapujáról: “Tudniillik

Gubbióban ezeknek a középkori házaknak két kapuja van. Egy rendes kapu az élők számára és mellette egy másik, a keskenyebb, a halottaknak. Ezt a kaput csak akkor bontják ki, mikor a koporsót kiviszik a házból. Azután megint befalazzák, hogy a halott ne jöhessen vissza. Mert úgy tudják, hogy a halott csak ott jöhet vissza, ahol kiment. A kapu nincs is egy szinten az utcával, hanem mintegy egy méterrel magasabban, hogy ki tudják adni a koporsót az utcán állóknak.”

5.) Orvieto

Kötelező megálló Róma és Firenze között félúton. A város fenségesen trónol egy vulkanikus tufasziklán, és nem tud betelni azzal, hogy Olaszország egyik legszebb székesegyházának, és leghíresebb borának birtokosa. Itália csodája, a gótikus katedrális épületének oldala fehér és zöldes fekete csíkokkal díszített. Ezeket az építészeti elemeket gyakran Arnolfo di Cambiónak tulajdonítják. Az építkezés munkálatait 1290-ben kezdték meg. A homlokzat mozaik díszítéseinek köszönhetően lenyűgöző. Megtalálhatóak rajta Lorenzo Maitani jellegzetes szobrai is a XIV. századból. Az épület belsejében a San Brizio kápolna falain Fra Angelico és Luca Signorelli művészek freskóit láthatjuk. Órákon keresztül sétálgathatunk  a város szűk kis utcáinak labirintusában. Orvieto mindig tartogat számunkra meglepetéseket, vannak olyan házak, amelyek évszázadok óta nem változtak. Ha már minden titkot felfedeztünk, üljünk be egy kis kávézóba, kóstoljunk meg egy porchettás szendvicset és a helyi borokat, melyeket a borok nagy szakértője, III. Farnese Pál pápa is igen nagyra tartott (nemcsak mint misebort!).

6.) Spello

A tartomány egyik legszebb kisvárosa, melyet képekről szinte biztos, hogy mindenki ismer. Hangulatos, virágokkal borított utcácskák emelték Itália legszebb települései közé. (Borghi più Belli d’Italia) Spello elbűvölő kisvárosában régi városfal maradványok, a Santa Maria Maggiore templom épületét és a híres Baglioni kápolna vár ránk.(Pinturicchio freskók)

7.) Montefalco

Umbria középkori kisvárosai közül az egyik legfestőibb helyen fekszik Montefalco kisvárosa, mely szintén bekerült a Borghi piú Belli d’Italia települései közé. A település Sagrantino boráról is ismert. Ringhiera dell’Umbria néven is ismert, dombtetőjéről az egész Valle Umbra-ra nyíló csodálatos panorámát élvezhetjük.

8.) Cascia

Szent Rita a reménytelen helyzetek, a kilátástalanság védőszentje. A Rózsák királynőjeként is emlegetik és életéhez számos csodás esemény kapcsolódik. Ha a Szentek földjén, Umbria tartományába járunk, Szent Rita szülővárosát is mindenképpen keressük fel.

9.) Foligno

Valle Umbra festői városa, 57.000 lakosával a régió 3. legnagyobb városa. A Topino folyó mentén haladva a városka legfontosabb nevezetességeit is végigjárhatjuk. Piazza della Repubblica és város védőszentjének San Felicianonak szentelt Dóm, a Palazzo Comunale és Trinci várnak ránk sétánk során. A szép város egyébként arról is híres, hogy itt nyomtatták ki először 1472. április 5-én az első példányt Dante Isteni Színjátékából.

10.) Marmore vízesés

A Marmore vízesés Terni városától 7,5km-re található. Olaszország és Európában legnagyobb mesterséges vízesése. A víz 165 méter magasról zuhog le, három lépcsőben.

Vélemény, hozzászólás?