10 kihagyhatatlan látnivaló Campania tartományban

10 kihagyhatatlan látnivaló Campania tartományban

Dél-Olaszországban, Campania tartományában csodálatos tengerpartok, festői szigetek, gyönyörű városok várják a látogatókat. Pihenés vagy kulturális program? A régió adottságai számos programlehetőséget kínálnak , így unatkozni biztosan nem fogunk. A természeti szépségek mellett, történelmi és archeológiai emlékek , remek konyha vár itt ránk. Campania területén az UNESCO világörökségi helyszínei közül több is megtalálható, így a tartalmas időtöltéshez minden adott.

1. Nápoly

Dél-Olaszország fővárosa, az ellentmondások, a szűk sikátorok és a pizza városa…Ha adunk magunknak egy kis időt , hogy megszokjuk a kaotikus forgalmat, a zsúfolt kis utcákat, és az ordítva “beszélgető” , hevesen gesztikuláló olaszokat akkor még élvezni is fogjuk ezt a sokszínű várost. Nápolyt apránként kell felfedezni mert egyszerre sok…Sok mert számos látnivalót kínál, sok mert zajos és sok mert annyira nápolyi…Nápolyt vagy megszeretjük vagy elmenekülünk…Ha tehetjük és időnk engedi ne akarjuk 1 nap alatt letudni. Érezzünk rá az ízére. Vegyüljünk el a jellegzetes sikátorokban, ahol utcazenészek, régiség kereskedők üzletei és a magasban száradó ruhák látványa fogad. Igyunk meg egy espresso-t valamelyik bárban, sétáljunk a tengerparti sétányon, fedezzük fel a több száz éves templomok magyar vonatkozásait is és persze ki ne hagyjuk a világ legjobb pizzáját…És szerezzünk be természetesen egy szerencsehozó corno-t is!

2. Sorrentó

A Sorrentói-félsziget ideális hely a környék felfedezésére, hiszen innen a Circumvesuviana vonallal könnyel elérhetjük Nápolyt, Pompei romvárosát is, de a délutáni tengerparti fürdőzésről sem kell lemondanunk. Az Amalfi-part, vagy Capri szigete mind könnyen elérhető innen. De felkereshetjük Gragnano városában a tészta múzeumot, az intarzia gyűjteményt Sorrentóban, részt vehetünk egy gazdaság látogatáson, ahol az olívaolaj készítés részleteiben is elmerülhetünk valamint megkóstolhatjuk  a helyi specialitásokat is. Este pedig vár Sorrentó belvárosa, ahol nézelődhetünk, vásárolhatunk vagy egyszerűen csak kiülhetünk egy bár teraszára, hogy az utcai kavalkádot figyeljük.

3. Pompei-Vezúv

Egy igazán tartalmas napot tölthetünk el Pompei világhírű romvárosában, melynek felkeresését főleg a nyári időszakban, a kora reggeli órákban javasoljuk. Az eltemetett városban , megállt az idő…A Vezúv pusztításának nyomait fedezhetjük fel itt, ahol minden megtalálható, ami egy korabeli városban létezhetett. Színház, amfiteátrum, közfürdők, magánházak és bordélyok mesélnek az egykor itt élők mindennapjairól. Az elhunyt emberek hamuval betemetett körvonalai alapján gipszből kiöntött szobrok készültek. Így került rekonstruálásra és vált drámaian kézzelfoghatóvá Pompei megsemmisülése, hiszen a lenyomatok megőrizték az eltemetett emberek életének utolsó pillanatait. A megkövült alakokat, fájdalomba torzult testeket és arcokat is megtekinthetjük látogatásunk alkalmával. A délutánt már napjaink egyik legveszélyesebb tűzhányójának felkeresésére szánhatjuk, ahol a Vezúv lankáin egy borgazdaságban pihenhetünk meg programunk végén.

4. Amalfi-part

Lucio Dalla “Com’è profondo il mare” című daláról mindig ez a mesés vidék jut eszembe. Ahol jártam már télen, tavasszal és tikkasztó nyári forróságban is…Minden évszakban elbűvölő, így induljunk útnak bármikor ha kedvező árban kínálnak akciós repülőjegyet. Az Amalfi-part (Costiera Amalfitana) Nápolytól délre, Olaszország egyik legszebb tengerszakasza. A Vietri sul Mare és Positano városa közötti part nem véletlenül került fel az UNESCO listájára. A meredek partokról rálátni a tengerre, a környéken pedig a magas hegyek látványa bűvöli el a látogatókat. Az Amalfi-parton nem csak csodálatos kisvárosokat találhatunk, mint a világ egyik legtöbbet fotózott települése Positano vagy a festői Ravello és Amalfi, hanem számos egyéb programot vagy kirándulást is választhatunk.(Smaragd-barlang, Istenek ösvénye, Capo d’Orso-Maiori, Minori, Cetara..) Ha az itthon maradókra is gondolunk lepjük meg őket finom limoncello-val, citromos csokoládéval vagy gyönyörű kerámiával…

5. Solfatara

A Solfatara egy alvó vulkán krátere Pozzuoli mellett, Nápolytól északra, amely kénes kigőzölgéseiről híres. Campi Flegrei egyik legérdekesebb látnivalója. A Solfatara kráterének területére be lehet sétálni, és így egészen közelről tanulmányozhatjuk a csendesen pihenő vulkán működését. Már messziről érezhető kénes szag fogadja az érkezőket, kigőzölgések, fumarolák, és iszapfortyogók teszik különlegessé a helyszínt.

6. Paestum

Az Amalfi-parttól délre találjuk a képekről már biztos sokszor látott, napsugarak által bearanyozott fenséges dór templomokkal büszkélkedő Paestum-ot, Magna Graecia legszebb városát.  A több mint 2500 évvel korábban, görögök által alapított település eredeti neve Poseidonia, vagy Nettuno volt, mely a tenger istenéről kapta elnevezését. Az UNESCO Világörökség részeként elismert romváros Salerno megyében található.  Paestum a görög és római időkből jelentős emlékművekkel szolgál. Különös jelentőséggel bír a három dór stílusú templom, amelyek a dór stílus építészeti korszakban mintaértékűnek számítanak. A romvárosban megtekinthetőek a város kövezett utcái, házai, a római fórum, fürdők és egy görög színház, valamint templomok is. Legfontosabb látnivalók: a legrégebbi templom a Tempio di Hera,  Tempio di Nettuno (Kr.e. V.sz.) és a Tempio di Athene épülete. Ha a környéken kirándulunk keressünk fel egy gazdaságot is, ahol a mozzarella készítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk.

7. Capri

Vitathatatlanul a világ egyik legszebb szigete. Sorrentó városából mindössze 30 per hajózással elérhetjük. Már a kihajózás is nagy élmény, hát még az érkezés a földi paradicsomba… Luxus szállodák, elegáns üzletek, remek éttermek és varázslatos hangulat vár itt ránk. Capri a szomszédos Ischia és Procida szigetekkel ellentétben karszteredetű. Eredetileg egybefüggött a Sorrentói-félszigettel. Az idők folyamán azonban egy része a tenger alá merült, így elválasztódva a szárazföldtől. (Ez a Bocca Piccola szoros területe.) Közép magas csúcsok található Capri és Anacapri területén mint a Monte Solaro (589 méter) és a Monte Tiberio (334 méter). Hajózzuk körbe a festői kis szigetet, hogy a Faraglioni sziklákat és a különlegesen szép barlangokat közelről is megcsodálhassuk. Kihagyhatatlan program az Axel Munthe villa megtekintése, libegőzés a Monte Solaro csúcsára, ahonnan a fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. De vár a világhírű Kék-barlang, a Villa Jovis, Augustus király kertjei, és a Via Krupp is…

8. Procida

Az ellentéte Caprinak. Minden ami ott az elegancia és csillogás itt az egyszerűség és a nyugalom. De Procida szigetéről korábban már írtunk ettől sokkal részletesebben is, így ezt most itt nem tenném meg. Procida szigetéről bővebben. ITT

9. Ischia

A Nápolyi-öböl gyöngyszeme…A szigetet az olaszok Isola Verdének, azaz „zöld szigetnek” nevezik gazdag növényzete miatt. Mandulafenyő ligetek, szelídgesztenye-erdők, narancs- és citromkertek, szőlőültetvények tarkítják a 46 négyzetkilométer területet. Ischia számtalan lehetőséget nyújt a klasszikus kirándulásokon túl is: túrázás-trekking, kerékpártúrák, gasztronómiai kalandozások igazi főzőleckékkel, kulturális programok (Aragóniai vár) botanikus kert látogatás (Giardini della Mortella), borkóstolók, termálfürdőzés, búvárkodás és snorkeling. Legfontosabb települései: Ischia, Forio, Barano, Casamicciola, Serrara Fontana, Lacco Ameno, összesen 61.000 lakost számlál.  Ischia vulkáni eredetű sziget a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl északi részén. Legmagasabb csúcsa az Epomeo csúcs, mely 788 méter magas. Nápolyból mindössze 1 óra hajózással érhetjük el a termálvízéről is híres Ischiát. A görögök Pithecusa-nak nevezték, (Majmok szigete) illetve egy másik hitelesebb feltételezés alapján, “isola dei vasi” vagyis “vázák szigete”, mely a “pithoi” vagyis agyagedény készítésre utal. Ischia szigete egyike Nagy-Görögország első gyarmatainak, ennek bizonyítéka a híres Nesztor kehely is (Coppa di Nestore). (A görög írás legrégebbi emléke. A 10 cm átmérőjű poharat a görögök bor ívásra használták, Lacco Ameno városánál találták 1955-ben egy ásatás során.) Homérosz “Arime-nek”nevezte, Vergilius “Inarime” “tűz földjének” keresztelte el, a máig aktív jelentős fumaroláknak köszönhetően. Mai megnevezésének első írásos emléke 813-ból származik: III. Leó pápa egy Nagy Károlyhoz írt levelében említést tesz egy “iscláról” (az insula egyik változata, jelentése sziget). Kihagyhatatlan Ischia jelképe a Castello Aragonese, Forio városában a Giardino della Mortella, és a Citara strand (Giardini Poseidon). Jellegzetes fogások: Coniglio all’ischitana (nyúl elsősorban bucatini tésztával), pizza di scarola (Forio specialitása töltött pizza fajta endíviával, szardellával, kapribogyóval) la zingara ischitana (két szelet kenyér között prosciutto crudo, mozzarella, saláta és majonéz).

 

10. Reggia di Caserta

Vagy ahogy sokan nevezik az olasz Versailles…A casertai királyi palota (Reggia di Caserta), a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája. A palotát Luigi Vanvitelli tervei alapján kezdték el építeni 1752-ben. Pompájával, méreteivel és a hozzátartozó kertekkel a versailles-i, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában. 1996-ban a Vanvitelli-vízvezetékkel és a casertai San Leucióval együtt felvették az UNESCO Világörökség listájára. 30 évig épült az 1200 szobát számláló monumentális épület, mely az Angyalok és démonok című film egyik csodálatos forgatási helyszíne is volt.  A 249 méter hosszú , 37,83 méter magas épület lenyűgöző már méretei tekintve is. 1742 ablak, 47.000 négyzetméter alapterület… A parkban, mely 3,5 km hosszú, autóbusz könnyíti meg a közlekedést. (Ára: 1,50EUR kb. 20-30 percenként közlekedik.)

Vélemény, hozzászólás?