Itália 10 legszebb katedrálisa

Itália 10 legszebb katedrálisa

1. Velence

Velence egyik legszebb épülete a Dózse palota mellett álló, a város védőszentjének nevét viselő bazilika, a Basilica di San Marco. A Szent Márk-székesegyház vagy Szent Márk-bazilika a város központjában, a Szent Márk téren áll. Ez Velence város főtemploma, emellett a bizánci építészet legeredetibb formában megőrzött emléke. A bazilika csodálatos mozaikjai több mint négyezer négyzetméteres területet borítanak. Különböző korokból származnak: a legkorábbiak a XI. század végén, a legkésőbbiek a XIX. század közepén készültek.

2. Padova

A Szent Antal Bazilika , a nép nyelvén egyszerűen csak Il Santo, Méltóságteljes és bonyolult egyházi épület, csodálatos és értékes, régi és modern műalkotások gyűjtőhelye.Minden évszázad nagy művészei hozzájárultak ahhoz hogy műalkotásaikkal gazdagítsák ezt a templomot. A hét kupola és a minarettszerű tornyok kicsit keleties benyomást keltenek. A bazilika 1232-1307 között épült a szegények védőszentjének tiszteletére. Szent Antal 1195-ben született Liszabonban, ferences rendi szerzetesként került Padovába, ahol nagy hatású prédikációival hatalmas nagy népszerűségre tett szert.1231-ben halt meg és már halála után pár évvel szentté avatták.1237-re elkészítették Nicolo Pisanoval a nagy templom tervét. 65x115méter területet övező falait 2 évszázadon  át építették.

3. Milánó

A milánói dóm a város legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye, az olasz gótika egyik mesterműve. A város szívében, Milánó impozáns főterén található Európa egyik leghíresebb épülete, a város dómja, mely a világ legnagyobb katedrálisai közé tartozik. Építése 1386-ban, Antonio da Saluzzo érsek idején kezdődött késő gótikus, sokkal inkább francia, mint olasz stílusban. A híres katedrális megépítése öt évszázadon át tartott. A római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma.

4. Firenze

A firenzei dóm, a Cattedrale di Santa Maria del Fiore építését 1294-ben kezdték meg. A Brunelleschi által épített kupolát a dóm ékességének tartják , 1436-ban fejezték be. A katedrális ma Olaszország 3. legnagyobb, és a keresztény világ 4. legnagyobb temploma. Arnolfo di Cambio alkotása a Világörökség része.

5. Siena

A Santa Maria Assunta-katedrális (Cattedrale di Santa Maria Assunta) Siena fő temploma. A város színeivel, fekete és fehér márvánnyal burkolt dóm Siena legnagyobb és leghíresebb egyházi épülete, az olasz gótikus építészet egyik legjelentősebb alkotása.

6. Assisi

A huszonötezer lakost számláló Assisi Umbria tartomány legismertebb és a turisták által leglátogatottabb települése. A város leghíresebb személyisége az 1181-ben született Francis Bernardone, aki Szent Ferencként vált hallhatatlanná. Assisi Szent Ferenc gazdag kereskedő és francia anya házasságából született, nem sokan hitték, hogy később a szegénység és az emberség hirdetője lesz. Az Assisi Szent Ferenc-bazilika 2000 óta a Világörökség része. Itt található Assisi Szent Ferenc sírja. A bazilika igazában két egymásra épült templom komplexumából áll. A város és sajnos főleg a bazilika nagyon nagy károkat szenvedett az 1997-es földrengések során. Megsérültek a falak, a mennyezetek, a freskók és az egész város fennállásának legnagyobb katasztrófáját vészelte át. A felső templom díszítése huszonnyolc freskóból áll, melyek Szent Ferenc életét mutatják be. A freskók mérete 30 négyzetméter híján eléri az 5200 négyzetmétert.

7. Róma

A Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika (basilica maior) egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma. A Vatikán állam területén épült, befogadóképessége körülbelül 60 000 fő. Szent Péter apostol sírjára építették, ennek ellenére nem ez a templom a Római egyházmegye székesegyháza, hanem a lateráni bazilika. Belső hosszúsága 211,5 méter, magassága 132,5 méter, alapterülete körülbelül 15 160 m², ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező építménye.

8. Amalfi

A Cattedrale Sant’Andrea (Szent András-katedrális) vagy dóm Amalfi legimpozánsabb épülete. Tulajdonképpen egy épületegyüttes részét képezi egy másik templommal, a kriptával, a monumentális lépcsővel, az előcsarnokkal, a harangtoronnyal, valamint a kolostorral együtt.

9. Palermo

A 725 000 lakosú Palermot Conca d’Oro-nak, azaz arany kagylónak is nevezik. A város rendkívül gazdag építészeti emlékekben. Palermo arab-normann építészete a Világörökség része, ahogyan gyönyörű Santa Vergine Maria Assunta katedrálisa is. Az egykori bizánci templom és a IX. századi mecset helyén emelt épületet Palermo angol érseke alapította 1184-ben. A palermói székesegyház egykor muzulmán mecset volt, 1135-ben alakították át keresztény templommá.

10. Siracusa

Cicero állítása szerint Siracusa a „legnagyobb görög város és mindközül a leggyönyörűbb”. Szicília bájos városa, Siracusa és  kis szigete Ortigia az olasz óvárosi hangulatával és számos látnivalójával kihagyhatatlan úti cél. A szűk sikátoros utcácskák, remek éttermek igazán hangulatosnak egy kellemes sétához. Az Ortigia sziget központja a Dóm tér, ahol a román stílusú katedrális a Dóm tér éke.

Vélemény, hozzászólás?