Olaszország 10 legszebb kertje

Olaszország 10 legszebb kertje

Olaszország bizony nem szűkölködik látnivalókban. Kevés olyan szerencsés ország létezik mint Itália, hiszen a gyönyörű tengerpartok mellett, fantasztikus tavak, mesés hegyvidékek és festői városok gazdagítják. És nem feledkezhetünk meg a gyönyörű kastélyparkokról sem, melyek északtól-délig elkápráztatnak pompájukkal….

Merano-A Trauttmansdorff-kastély kertjei

A gyönyörű botanikus kert a gyógyhelyeiről híres város, Merano felett fekszik. A kertet 2005-ben Olaszország legszebbjének választották.   A munkálatok a Trauttmansdorff-kastély 12 hektárnyi kertjében 1994-ben kezdődtek. Az egzotikusságával szemet gyönyörködtető, amfiteátrumra emlékeztető formájú terület egy napsütötte hegyoldalon helyezkedik el, a tengerszint felett 334 – 438 méter magasan. Az ideális időjárási viszonyoknak köszönhetően azóta mintegy 100.000 különböző növény otthona ez. A terület négy részből áll, ezek a nyári kert, a vizi- és teraszos kert, az erdős kert és a Dél-Tirol növényvilága. A kastélynak híres vendége volt többször  az osztrák Erzsébet császárné, “Sissi” is. Utazási ajánlat: ITT

Isola Bella-Lago Maggiore

A „Szép sziget”, Isola Bella apró szigete a Lago Maggiore tó közepén várja a látogatókat. A 320 méter hosszú és 180 méter széles szigetet szinte teljes egészében elfoglalja a Palazzo Borromeo és csodálatos kertje. Isola Bella egy virágzó sziget az Alpok lábánál: Az Isola Bella a XVII. századi olasz kertművészet remekműve. Egy különleges hajó formájú szigetecske , 10 teraszból álló kert szökőkutakkal, grottával, szobrokkal és hófehér pávákkal… Az eredetileg halászok által lakott kicsi szigeten az 1600-as években kezdett komoly építkezésbe a Borromini család. A barokk palota ma is az ő nevüket viseli. Egészen pontosan 1630-ban, Carlo Borromeo gróf  egy palotát építetett feleségének Isabella D’Adda-nak (innen a sziget elnevezése is Isola Isabella, majd később Isola Bella) mely a világ egyik legkülönlegesebb hangulatú kastélya lett egy gyönyörű látványkert közepén.  Egy történet szerint Napóleon és felesége Josephine is letelepedtek a szigeten. A legenda szerint Josephine-nek, annyira tetszett ez a hely, hogy megpróbálta meggyőzni a Borromeo családot, hogy ajándékozzák neki. Pozitív válasz hiányában végül “megelégedett” a Cernobbio városában található  híres Villa d’Este épületével…Utazási ajánlatunk: ITT

Villa Taranto kastélykertje-Verbania

A világ legszebb kertje a 16 hektár területet elfoglaló Villa Taranto parkja az olaszországi Verbaniában. A világhíres botanikus kert több teraszt foglal magában, több tízezer növényt bemutatva, amelyeket egy hét kilométer hosszú ösvényen tekinthetnek meg az idelátogatók. A Villa Taranto botanikus kertjének alapítója, a történelem a kulcsfigurája, Neil Boyd Watson McEacharn kapitány, brit katon Skóciából, a botanika szerelmese, aki rendkivül megszerette Olaszországot, ahol fiatalkorában többször is járt. A villa egy svájci építész tervei szerint épült 1875-ben.

Parco Sigurtá-Valeggio Sul Mincio

Ha Észak-Olaszországban a Garda-tó környékén járunk, ne hagyjuk ki ezt a fantasztikus helyet. Itália egyik legszebb parkja, egy zöld oázis  60  hektáron. A Parco Giardino Sigurtá a Garda-tótól (Lazise) 50 km-re fekszik.  Csodálatos park , melyet könnyen bejárhatunk, hogy megcsodáljuk gazdag növényzetét.  A Sigurtá-kert a mediterrán övezet pompás növényvilágával büszkélkedhet: káprázatos tulipánok, íriszek, rózsák, tavirózsák és őszirózsák otthona, de található itt nagy tölgyfa, 18 virágos tó, gyógynövények kertje, és ellenállhatatlan pázsitszőnyeg.

Giardino Giusti – Verona

Verona egyik csodája a Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb reneszánsz kertje. A Giusti családhoz tartozó csodálatos kert ősrégi fák, szökőkutak, grották teszik különlegessé a teraszos területet.  1580-ban alapították, 1930-ban nagy műgonddal, az eredeti állapotokat szem előtt tartva felújították. Ötszáz éves ciprusfák, kétszáz éves sövénylabirintus, szökőkutak, barlangok, szobrok várnak itt ránk, és az a hihetetlen érzés, hogy Mozart és Goethe is gyakran sétálgatott itt. További információk: www.palazzogiardinogiusti.it

Giardino di Boboli – Firenze

Firenze egyik legszebb látnivalója a Pitti Palota és a hozzá tartozó Boboli kert. A Ponte Vecchio hídjához közel található a reneszánsz Pitti-palota, egy gazdag firenzei bankárnak, Luca Pitti-nek épült. 1982 óta az UNESCO Világörökség része. A palotát a domb felé a Giardino di Boboli kert egészíti ki, mely az olasz reneszánsz kertek egyik kiemelkedő példája. Az épület bal oldali szárnyán található kapu vezet egyenesen a parkba. A palota mögötti részt amfiteátrumhoz hasonlóan alakították ki. A domboldal lépcsős kőpadjai mögött fülkékben a Mediciek által gyűjtött szobrok másolatai tekinthetők meg. A kert közepén Caracalla termáiból származó római kád és egy kisebb obeliszk helyezkedik el. A parkban keskeny ösvényeken sétálhatunk szökőkutak, szobrok, mesterséges barlangok valamint egy kisebb és egy nagyobb tó mentén.

Giardino Garzoni-Toszkána

Collodi egy kis falu, Lucca felett található a hegyek lábánál Bagno di Lucca felé. Itt született Pinokkio története, ahol ma egy tematikus park várja a látogatókat főleg a gyerekeket valamint egy gyönyörű park a Giardino Garzoni. A jellegzetes toszkán villák stílusában épült Villa Garzoni és a gyönyörűen rendbetartott park sok látogatót vonz évről-évre a városba. A gazdag Garzoni család  1366-ban vásárolta meg a területet. Az építkezés 1633-ban kezdődött el. A négyszintes, 38 hálószobás Villa Garzoni, másnéven Pinocchio villa ma exkluzív rendezvények, fogadások helyszíne is, gyönyörűen diszített belső termeinek köszönhetően. A szobrokkal díszített barokk kert szépen rendben van tartva, a sétányok, grották , árnyas helyek, kis tavak , a virágok és különleges növények sok kirándulót csábítanak a városba.

Caserta

A casertai királyi palota (Reggia di Caserta), a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája. A palotát Luigi Vanvitelli tervei alapján kezdték el építeni 1752. január 20-án VIII. Károly parancsára. A XVIII. század legnagyobb európai építkezése volt, amely 1780-ban fejeződött be, I. Ferdinánd uralkodása alatt. Miután 1860-ban Két Szicília Királysága egyesült az Olasz Királysággal, a palotát csak alkalmanként használták. 1919-ben III. Viktor Emánuel király az olasz népnek adományozta. A második világháborúban jelentős károkat szenvedett. A restaurálási munkálatokkal 1958 körül készültek el. Ekkor nyílt meg a múzeum, mely magában foglalja a királyi lakosztályokat, az udvari színházat és a kerteket. Pompájával, méreteivel és a hozzátartozó kertekkel a versailles-i, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában. 1996-ban a Vanvitelli-vízvezetékkel és a casertai San Leucióval közösen felvették az UNESCO Világörökség listájára.

Villa d’Este-Tivoli

Az itáliai kertművészet egyik remekét garantáltan Tivoli városában találjuk. Rómához közel, mindössze 30km távolságra találjuk Tivolit , a kertek városát, mely már a mitikus időkben is Sybillák, vízi nimfák, faunok számára nyújtott menedéket. Így nem véletlen, hogy később császárok, bíborosok és pápák választották kedvenc üdülővárosuknak. A nagy múltú település és püspöki székhely az ugyancsak a városról elnevezett Monti Tiburtini hegység nyugati lejtőjén, az Aniene folyó partján fekszik. Nevezetes látnivalói közül a leghíresebb a Villa d’Este reneszánsz kertje a szökőkútjaival. A város legalább a reneszánsz óta az úri társaság divatos nyári szórakozóhelye volt és neve így vált fogalommá. Ma világszerte sok tucatnyi kert, kastély, vidámpark, színház, sportcsarnok és hasonló intézmények viselik a nevét. Az Ippolito d’Este bíboros számára épített lenyűgöző villa, csodálatos kertjéről is nevezetes, ma az UNESCO Világörökség része. Maga a palota egyszerű – híressé teraszosan épült reneszánsz parkjának szökőkút csodái és 400 éves hatalmas fái teszik: ciprusok, cédrusok, pineák. Liszt Ferenc is többször tartózkodott a villában. Az itt töltött napok emlékét idézik a Villa d’Este szökőkútjai és a Villa d’Este ciprusai című darabok. Lisztnek emléktáblája és emlékszobája is van a palotában. A villa legszebb része a Pirro Ligorio által tervezett gyönyörű reneszánsz kert, 200 szökőkúttal. Az árnyas fák, lugasok és lila akáccal futtatott loggiák, a szökőkutak és vízköpők, a grották és szobrok egyedülálló hangulatot adnak ennek a különleges helynek. A kert egyik legszebb része a Viale delle Cento Fontane, a Száz Szökőkutak útja , mely egy hosszú összekötő sétány a Fontana dell’Ovato gyönyörű szökőkútjához. Három szinten, 100 szökőkút, melyet az Este ház jelképei liliomok, sasok és obeliszkek díszítenek. A hármas tagolás a tiburtini hegyekben eredő 3 folyót szimbolizálja, Albuneo, Aniene és Ercolaneo, ahogyan a Tiberis folyóba torkollanak. (Rometta kút).

Villa Borghese kertje-Róma

A Villa Borghese Róma legnépszerűbb, nagy kiterjedésű parkja, évszázados fákkal, pázsitos tisztásokkal, tavakkal, meseszép kertekkel és szökőkutakkal, bonyolult úthálózattal, kerti lakokkal, nyári palotákkal… Scipione Borghese, a műkedvelő bíboros hozta létre 1608-ban, több telek felvásárlásával, hogy itt akár kedvenc időtöltésének, a vadászatnak is hódolhasson. A 80 hektáros kert, ami az épület köré épült, Róma második legnagyobb parkja. Az angolparkban egy mesterséges tó is található. Maga a villa is gyönyörű, múzeuma (Galleria Borghese), gazdag gyűjteménye mindenképpen kiemelkedő.

Villa San Michele-Capri

A világ egyik legszebb szigetén találjuk a Villa San Michele épületét és csodálatos kertjét mely Anacapri egyik fő látványossága. A XX. század elején építtette Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén. Axel Munthe egy svéd származású párizsi orvos volt, hatalmas természetkedvelő. Bár eleinte a karrierjére koncentrált, mégis amikor először járt Capriban és meglátta Tiberius császár villájának és egy kis kápolnának a romjait, úgy döntött, hogy újraépítteti ezeket és itt éli le életét. Ahhoz, hogy elérje élete célját, rengeteget kellett dolgoznia, ráadásul divatos orvosként, ami pedig soha nem akart lenni. Az építkezés történetét 1929-ben kiadott könyvében, a San Michele regényében részletesen leírta. A sors fintora, hogy a tengerre, szélre és napsütésre nyitott villa erős fényeiben Munthe szinte teljesen elvesztette a szeme világát. 1919-1920 között a villa lakója volt Luisa Casati botrányos életű márkiné. Az orvos végrendelében a svéd államra hagyta, amely jelenleg is egy alapítvány révén üzemelteti. A villa kertjében egyiptomi és egyéb ókori (főleg római) ereklyék és művészeti alkotások találhatók. A kertjéből csodálatos kilátás nyílik Caprira, a kikötőre, a tengerre és a Vezúvra.

 

Vélemény, hozzászólás?