Itália 15 legszebb hídja

Itália 15 legszebb hídja

1. PONTE DEL DIAVOLO – CIVIDALE – Friuli-Venezia Giulia
A híd nevét a legenda szerint arról kapta, hogy a város lakói magától az ördögtől kértek segítséget a híd megépítéséhez. A híd kicsivel több mint 20 méter magas, két boltíven nyugszik egy természetes kősziklán, a Natisone folyó vize fölött. Cividale jelképe is egyben valamint az egyik legismertebb híd a „Csizma” országában.

2. PONTE VECCHIO – BASSANO DEL GRAPPA-Veneto
A XIII. századi Öreg híd vagy más néven a Ponte degli Alpini (Alpesi híd), egy fedett, fából készült híd Bassano del Grappa városában. Itália egyik legvonzóbb és legromantikusabb helyszíne. A hídról szóló első írásos emlékek 1124 és 1209-re nyúlnak vissza. Ebben az időben vált  szükségessé , hogy a város  2 partja között egy híd épüljön gazdasági, társadalmi és katonai okokból kifolyóan is. Az évszázadok során többször megsérült, elpusztította a folyó vize és emberek is kárt tettek benne. 1450-ben a híd újjá épült, de a század végére ismét rossz állapotba került.  1510-ben francia seregek felgyújtották, majd 1522-ben átépítették. 1524-ben építették újjá először kőből , majd 1531-ben ismét fából. Ez  utóbbit egy árvíz  tette tönkre 1567-ben. A következő híd elkészítésének tervét Andrea Palladio-ra bízták. Az általa épített híd a XVII. század közepéig ellenállt a víz erejének. Az újjáépítés 1750-ben történt meg Bartolomeo Ferracina által. 1813-ban a híd harcok során újra megsérült, és elpusztult. 1819 -1821 között építették újjá, mely 1945-ig állt, amikor is a bombázások alatt elpusztították. Az utolsó formáját 1948-ban nyerte el. A 1966-os árvízben újra megsérült, és a későbbi években megerősítették a szerkezetét.

3. PONTE DI RIALTO – VELENCE
A Rialto-híd az Úszó város egyik jelképe is egyben. A város vízi főutcáját a Canal Grande két partját köti össze. A Ponte di Rialto a világ egyik legszebb hídja. 1588–1592 között emelték, Velence legrégebbi hídja a csatorna felett. Már építése óta kereskedelmi központként működik. Méretei: íve 44 m, magassága 7,5 m, szélessége 22 m, alapzata 12 000 cölöp. Fesztávolsága 27,2 m. A Rialto közelében találjuk Velence hangulatos piacát is és a hídon átkelve pedig gyönyörködhetünk az arany üzletek végtelen kínálatában is.

4. PONTE DEI SOSPIRI-VELENCE
A híres Sóhajok hídja világ egyik legismertebb és legromantikusabb hídja, mely a legenda szerint a börtön felé igyekvők sóhajtozása után kapta a nevét. A Dózse Palota épületét az egykori börtönnel összekötő híd a világ egyik legtöbbet fotózott nevezetessége. Az isztriai kőből készült hidat Marino Grimani dózse parancsára Antonio Contino mester építette 1600-ban. A híd romantikus elnevezése Lord Byrontól származik. A név átment a köztudatba is azzal a népetimológiai magyarázattal, hogy a Dózse-palotában ítélkező bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhaja volt hallható a hídon. A hídhoz fűződő sok rémtörténet elterjedése a költőnek, illetve több romantikus írónak, köztük Victor Hugónak köszönhető. Velence igazságszolgáltatása a kor szörnyű börtönviszonyaihoz képest még humánus is volt. 1660-ban itt szüntették meg először a kínzásokat a világon.

5. PONTE SCALIGERO DI CASTELVECCHIO – VERONA
Egy gyönyörű híd az Adige folyó felett, mely XIV. század közepén épült. A Castelvecchio híd vagy más néven Scaligeri erődített híd 120 méter hosszú. Építésének idején az íve által átfogott távolság (48,7 méter) világ legnagyobbja volt.  A hidat nagy valószínűséggel 1354 és 1356 között II. Cangrande, Verona ura építtette, hogy biztonságos utat biztosítson magának, ha az uralma ellen felkelés törne ki, és el kellene menekülnie várából. A híd bal parti tornyát 18. század végén, az első koalíciós háborúban ide érkező francia csapatok lerombolták. 1945. április 24-én a visszavonuló németek felrobbantották a hidat, de 1949–1951 között – a bal parti torony kivételével – újjáépítették.

6. PONTE DI DOLCEACQUA – IMPERIA-Liguria
Dolceacqua egy jellegzetes középkori városka a Nervia folyó völgyében. A városka hangulata varázslatos. Óvárosa olyan mint egy labirintus. De itt élmény elveszni a sötét, keskeny kis sikátorok világában, ahol lépcsőn fel-le járva lakóházak, csábító kis üzletek fogadják a látogatókat.  A városképet a 33 méter hosszú szamárhátíves híd és a Doria kastély képe uralja . A Nervia folyó mentén ,  Genova városától 120km-re található. Monet többször is járt a városban és elvarázsolta  a híd és  a kastély összképe. A hídat egyszerűen a könnyedség ékszereként jellemezte. A középkori hangulatú, zegzugos utcákkal , sikátorokkal tagolt belváros egyedülálló és ha időnk engedi ne fosszuk meg magunkat egy kiváló ebédtől se. A tökkel töltött ravioli és a tartományra jellemző pesto-s tészták kihagyhatatlanok!

7. PONTE COPERTO – PAVIA
“Ponte Vecchio” néven is ismert Pavia városát köti össze a belvárossal. A Ticino folyó felett ível át az 5 íves híd, mely fedett szerkezetének köszönhetően Itália egyik legkülönlegesebb hídja.

8. PONTE PALLOTTA \ TREPPONTI – COMACCHIO -Emilia-Romagna
Az 1638-ban isztriai kőből épült híd Comacchio szimbóluma. Pallotta kardinális megbízásából kezdik építeni, innen az elnevezés is.  Commacchiot „kis Velencének” is nevezik, legkülönlegesebb hídja a XVII. században épült Tre Ponti, ami öt szigetet köt össze, így már alakja is igazi kuriózum. 5 lépcsősor vezet fel, a 4 csatorna (Salara, Sant’Agostino, Borgo,San Pietro) felett átívelő hídra.

9. PONTE GOBBO – BOBBIO – Emilia-Romagna
Egy másik híd melynek történetéhez legendák kötődnek a Pont Gobbo (más néven az Ördög-híd). Hosszú története a római korig nyúlik vissza. Bobbio városában, Piacenza megyében található és szabálytalan formájával kiérdemelte a “púpos” elnevezést. Alig 300 méter hosszan ível át a Trebbiai folyó felett.

10. PONTE DI AUGUSTO E TIBERIO – RIMINI – Emilia-Romagna
Rimini egyik leghíresebb látnivalója a több mint 2000 éves Tiberius híd (Ponte di Tiberio vagy Ponte D’Augusto). Építése még Augustus császár idején kezdődött. A hatalmas 5 ívvel rendelkező híd, a Marecchia folyót szeli át és a város egyik legfontosabb látnivalója.

11. PONTE DELLA MADDALENA – BAGNI DI LUCCA-Toscana
Kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb híd Olaszországban. Ördög hídnak is nevezik. A XIV. században épült a Serchio folyó felett, a Lucca város környéki tartományban.

12. PONTE VECCHIO-FIRENZE-TOSCANA
A Ponte Vecchio, azaz Öreg Híd, vagy régi híd, Firenze és egyben talán az egész világ egyik legismertebb hídja. Az Arno-folyó felett átvezető, aranyművesek boltjaival beépített híd. A híd középkori jelenség, hiszen egyszerre híd, utca és piac egyszerre. A hídra épített házak alsó szintjén üzletek sorakoztak, a felső szintek pedig a tulajok lakásait rejtették magukban. Az évszázadok során a világ egyik legszebb városának jelképévé vált. A Ponte Vecchio-ban fedett, az 1565-ben Giorgio Vasari tervei alapján öt hónap alatt épült, egykilométeres, ún. Vasari-folyosó köti össze a Pitti-palotát és az Uffizit. Ez volt az egyetlen olyan híd Firenzében a második világháború idején, melyet a visszavonuló német hadsereg épségben hagyott, az összes többit ugyanis felrobbantotta. 1966-ban a firenzei árvíz idején súlyos károkat szenvedett, azonban egy esztendő alatt helyreállították.

13. PONTE DELLE TORRI – SPOLETO – Umbria
A Don Matteo című olasz filmsorozat, melyben Terence Hill bűnügyeket megoldó papot alakított, főleg két umbriai városban Gubbio és Spoleto városában játszódott. A Spoleto-i forgatási helyszínek kapcsán sokaknak ismerős lehet már a híd képe. A 236 méter hosszú, 9 íven nyugvó, 90 méter magas gyönyörű híd, Umbria tartományában Colle Sant’Elia és Monteluco között található. A város jelképe is egyben. Egy régi római vízvezetékre épült. A hídról csodálatos kilátás nyílik Spoleto városára , melyet Goethe is megemlít “Viaggio in Italia” Utazás Itáliában című művében. Goethe 1786 szeptemberében indult útnak Itáliába. A német költő régóta vágyott Dante hazájába, ahol irigylésre méltó módon, két éven át utazhatott. Itáliai utazás című könyvében Spoleto ihlette a következő sorokat: „Spoletóba is fölmentem, s a vízvezetékhez is, mely egyúttal híd két hegy között. A völgyet átfogó tíz téglaív századok óta áll rendíthetetlen nyugalommal a helyén, s a víz vígan csorog Spoleto minden zegében-zugában…

14. PONTE SANT’ANGELO – RÓMA – LAZIO
Ponte di Adriano (Hadriánusz) néven is ismert. A híd neve az ókorban Pons Aelius volt, mivel Hadrianus építtette, hogy könnyebben megközelíthetővé tegye mauzóleumát. 134-ben készült el. A Ponte Sant’ Angelo az Angyalhíd a Tevere jobb partján álló Angyalvárat köti össze Róma városával. A 130 méter hosszú, Tevere felett átívelő Bernini szobrokkal díszített híd Róma egyik legszebb látnivalója is egyben.

15. PONTE DI ATRANI – Campania
Romantika, nyugalomra, varázslatos táj és mesésen kék tenger ez Dél-Itália, és Atrani, az Amalfi-part kevésbé ismert városa. Ez az eldugott kisváros Olaszország és az Amalfi-partvidék egyik gyöngyszeme, és 1997 óta az UNESCO Világörökségének is része. A különlegesen szép híd Atrani városát köti össze Amalfival. Az egyenes panoráma híd , a sziklaoldalba épült kis házakkal, a gyönyörű tengerparttal valóban képeslapra kívánkozik.

 

Vélemény, hozzászólás?