Colomba pasquale…Húsvét Olaszországban…

Colomba pasquale…Húsvét Olaszországban…

Pannetone, pandoro, colomba…Egy és ugyanaz? Vagy mégsem? Ami karácsonykor panettone vagy pandoro (aranykenyér), az húsvétkor a colomba. Már hónapokkal húsvét előtt megtölti az üzleteket a híres colomba. Ez az ami sehol sem hiányozhat és a boltokban, autogrillekben is megtaláljuk bőséggel. Na itt biztos nem fogok receptezni, amúgy sem a kedvenc időtöltésem, erre van sok megfelelő oldal már, így én azt javaslom , bármennyire is nem trendi esetleg az 5*-os sütő-főző  háziasszonyok körében, hogy a jó Colombát bizony vegyük meg. Bevallom nekem évek kellettek mire rájöttem a colomba, formájában is galambra szeretne hasonlítani…De ha elég vállalkozó kedvűek vagyunk, kísérletezünk bátran amorf kalácsokkal… Én idén is megveszem. Komolyra fordítva a szót, a húsvét a feltámadás mellett a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Itália lakói igen vallásosak, így a húsvétnak igen nagy jelentősége van. Természetesen náluk nem is divat szerencsére, az általam annyira nem kedvelt locsolkodás sem. A nagyhéthez számos izgalmas és látványos szokás kötődik, mely régiónként más jellegű. Ezek a napok bővelkednek a vallási eseményekben, felvonulásokat, körmeneteket, vallási témájú előadásokat tartanak egyes városokban, vagy híres a firenzei tüzes kocsi menete (Scoppio del carro) is. Processioni del Venerdì Santo…Sorrentóban volt szerencsém részese lenni ennek a látványos húsvéti felvonulásnak, felejthetetlen élmény volt. (La Processione Bianca és a Processione Nera…)Metá-tól Massa-ig évszázados hagyománya van a fekete és fehér csuklyás felvonulásnak.

Bevallom többször töltöttem a húsvétot Olaszországban, hagyományosan jellemző ételekre mégsem emlékszem. Régiónként eltérő menükkel és specialitásokkal találkozunk , ez nem is kérdés, de a legtöbbször nem éreztem azt a bizonyos pluszt , ami a húsvéti menü része lehetett volna. Trakta az volt mindig, de ez nem újdonság. A bárány egy jellemző része a húsvéti menünek, de ezenkívül én nem találkoztam kimondottan húsvétra készített ételekkel. Húsvéthétfőt (Pasquetta) az olaszok általában a természetben és barátokkal töltik. Kerti partik , grillezések ideje ez elsősorban, ahonnan persze nem hiányozhat a híres Colomba sem.

Colomba di Pasqua (vagy colomba pasquale), magyarul a Húsvéti galamb, nem más tehát mint egy hagyományos olasz sütemény neve. Tulajdonképpen a karácsonyi sütemény húsvéti változata, mert a tészta hozzávalói ugyanazok, de míg a panettone kalács mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, készül addig a colombába nem tesznek ilyet. Az édesség, a nevét mint megtudtam tehát ….a formájáról kapta. Az alakja galambot formáz, és a tetejét még cukorral, mandulával szórják meg.  A colomba pasquale vagyis a hagyományos húsvéti kalács történetèt, mindig legendák és mítoszok lengték körbe. Az egyik verzió szerint Milánó városában, másik szerint Szicília földjén született meg, ahol palummeddi vagy pastifuorti néven vált ismertté..Ami biztosnak tűnik, hogy a 900-as évekből származik. Én maradnék az északi történetnél, mely szerint minden Milánóban kezdődött a 30-as években, amikor is a Motta cég reklám menedzsere, Dino Villani előrukkolt egy nyerő ötlettel. A gyár már jól ismert volt karácsonyi panettone gyártásáról, így az ő ötlete az volt, hogy kihasználják a gépeket és felhasználják ugyanazokat az alapanyagokat a későbbi hónapokban is. Így született meg a húsvéti kalács ötlete.  A receptet ezután átvette Angelo Vergani aki 1944-ben megalapította a Vergani céget Milánóban, mely a húsvéti colombakat készíti. Azóta a Colomba Pasquale már Olaszország határain túl is ismert.

A hagyományos recept szerint liszt, vaj, tojás, cukor, narancshéj, mandula szükséges az elkészítéshez. Az édesség hamar nagyon népszerű lett és ma már húsvét vasárnap elképzelhetetlen , hogy ne kerüljön asztalra. A formája miatt pedig a béke és bőség szimbóluma is. Ahogy említettem számos  legenda kapcsolódik a húsvéti édességhez, az egyik ilyen történet Pavia városához fűződik. Állítólag a VI. században a lombard királynak Alboin-nak, Pavia ostroma után ajánlottak a béke jeleként, egy édes , galamb alakú kenyeret. Egy másik legenda szerint a Colomba Pasquale története a Lombard királynő Teodolinda és az ír szent apát San Colombano nevéhez kapcsolódik (az ír szerzetesek mintaképe). A legenda szerint Szent Kolumbánt és szerzeteseit meghívták az udvarba egy ízletes ebédre. Bár nem volt nagypéntek (queresima) mégis elutasították  a húsok gazdag kínálatát, mely felszolgálásra került. A szerzetes, hogy ne sértsék meg a királynőt, átváltoztatta az ételeket galamb formájú fehér kenyérré és ezt fogyasztották el…

Húsvétkor a colombán kívül természetesen itt is minden a tojás körül forog. Népszerűek a hatalmas méretű csoki tojások, melyekben különböző meglepetések, figurák, játékok vannak a gyerekek számára.

Vélemény, hozzászólás?