25 érdekesség Olaszországról

25 érdekesség Olaszországról

Tudtad? 7500 km hosszú tengerpart, legnépesebb város Róma …DE!

Tudtad , hogy a fagyi tölcsért is az olaszoknak köszönhetjük? Hogy Firenze szívében található a világ legfurcsább ereklyéje, ami nem más mint Galileo Galilei középső ujja…?Hogy van olyan város Olaszországban, ahol Tilos meghalni?!Ez a Caserta közelében található Falciano del Massico, melynek 48 éve nincs temetője…

Illetve melyik Itália és a világ legrövidebb folyója? Hol van a világ legkisebb étterme vagy legkeskenyebb háza? Elmondjuk most!

 

1. Olaszország első fővárosa Torino volt. A második Firenze, és Róma 1871-től lett az egyesített Olaszország fővárosa.

2. Hetvenegy évig csak ideiglenes himnusz volt a Fratelli d’Italia. Csak 2017 novemberétől fogadták el az ország hivatalos Himnuszának. A dalt gyakran Mameli himnuszaként emlegetik az olaszok, mert szövege Goffredo Mameli egy 1837-ből származó költeménye, eredeti címén az Il Canto degli Italiani. A szöveget, melynek zenéjét Michele Novaro szerezte 1847-ben, a köztársaság megalakulásakor, 1946-ban fogadták el az ország ideiglenes nemzeti himnuszának.

3. Rómában naponta 3000€-t dobnak be a turisták a Trevi-kútba.

4. Ha Európa területét nézzük, a legtöbb még ma is aktív vulkán Olaszországban található. Stromboli, Etna és a Vezúv.

5. Olaszországban 53 Világörökséghez tartozó helyszín található. Ezzel az UNESCO listája szerint a világon a legtöbb Világörökséggel büszkélkedő ország.

 

6. A világ legkisebb területű és népességű független állama Olaszországban található. Ez a Vatikán 0,44 km² területtel.

7.  A világhírű pizza Nápolyban született 1860 körül.

8. A pasta története nagyon régi időkre nyúlik vissza. Olaszországban már a IV. századtól kezdődően fogyasztanak tésztát.

9. Évente átlagosan egy olasz 3.7 kg kávét fogyaszt. És 14 milliárd “espressi” készül évente Olaszországban.

10. Olaszország a legnagyobb borexportőr a világon.

11. Olaszország területéhez 700 sziget tartozik. A legnagyobbak Szicília és Szardínia.

12. A világ leglátogatottabb országai között, Itália a 4. helyen szerepel.

13. Az olasz nyelv a 4. legnépszerűbb, legtöbbet tanult nyelv a világon.

14.  Az Aril folyó, melyet gyakran csak “Ri”-nek emlegetnek, Itália és a világ legrövidebb folyója. Malcesine közelében ered a mindössze 175 méter hosszú vagy inkább rövid folyó. Cassone régióján keresztül folyik bele a Garda-tóba.

15. Olaszország és a világ legkisebb étterme a Solo Per Due. Az egyetlen asztallal rendelkező étteremben csak 2 fő részére foglalhatunk asztalt. Az exkluzív és romantikus helyszín Rieti közelében található, Vacone városában. Weboldal: www.soloperdue.com

16. Pedesina önkormányzata, Sondrio megyében, kivételes rekord adatokkal rendelkezik. Ez Olaszország legkisebb települése. A legfrissebb adatok szerint Pedesinát pontosan 36 ember lakja, átlagosan 45/50 év között.

17. Itália legkeskenyebb sikátora Ripatransone városkában található. Alig 43 cm széles, de a magasban egészen 38 cm-re összeszűkül.

18. Milánóban találjuk Olaszország legmagasabb felhőkarcolóját. A La Torre Unicredit 231 méter magas, 2014-ben adták át.

19. A világ egyik legöregebb fája Szicíliában, Catania közelében található. A „Száz ló fájának” is hívják (Castagno Cento Cavalli). A beceneve egy régi legendához kapcsolódik, hatalmas lombja alatt több mint 100 lovas talált menedéket egy hirtelen vihar miatt. Saint Alfiotól néhány kilométerre láthatjuk a világ egyik legöregebb gesztenyefáját, mely feltételezhetően 3000 évnél is idősebb. A világrekordot 57 méteres kerületével tartja.

20. A “currivu”, szicíliai dialektusban “viszályt” jelent. Egy szomszéddal történt veszekedés miatt  egy Petralia Sottana (Palermo) városából származó férfi úgy döntött, hogy egy 100 cm széles házat épít. Kezdetben a “casa du currivo” tulajdonosa egy normális lakást szeretett volna építeni, de akadályozta egy szomszéd, aki nem akarta, hogy a kilátását zavarják. Egy ügyvéd segítségével, a tulajdonos megtudta, hogy a jog szerint sem létesíthető az adott helyen lakhatásra alkalmas ház, de csak azért hogy a szomszédnak ne legyen igaza, úgy döntött, hogy finanszírozza egy 100 cm széles ház építését. Ezért a Casa du currivo becenév, mely a világ legszűkebb háza lett.

21. Olaszországban találjuk Európa legmagasabb hegycsúcsát is. A hegy a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A csúcs hovatartozása gyakran vitatott, mindkét országban sokak szerint a saját területükön van. A Franciaország és a Szárd–Piemonti Királyság közti 1861-ben megkötött szerződés szerint a határ a Mont Blanc legmagasabb pontján van („monte sur le groupe du Mont Blanc, en touche le point le plus élevé”) és azóta nem született újabb definíció, de a francia térképek gyakran mégsem ennek alapján jelölik a határt.A Monte Bianco 4810 méter magas, míg Európa legmagasabb vulkánja az Etna 3300 méter.

22. Itália legészakibb települése Predoi , Trentino-Alto Adige tartományában. A legkeletibb város Otranto (Puglia), legnyugatabbra fekvő Bardonecchia (Piemonte), míg a legdélibb pont Lampedusa szigete (Szicília).

23. Az első hőmérőt egy olasz férfi találta fel 1612-ben. Az olasz orvos, a Santorius néven is emlegetett Santorio Santorio arra a következtetésre jutott, hogy ha pontos képet akar kapni a betegségek természetéről, akkor bizony sok mindent meg kéne tudni mérni ehhez.

24. Az első elemet szintén egy olasz találta fel 1800-ban, Alessandro Volta. A volt mértékegység róla kapta a nevét.

25. Az első benzinmotoros autót 1884-ben Enrico Bernardi tervezte.

Vélemény, hozzászólás?