Vízkereszt vagyis a LA BEFANA Olaszországban…
Vízkeresztkor a Befana, vagyis a jó boszorkány az , aki Olaszországban megajándékozza a gyermekeket. A La Befana január 6-án köszönt be az itáliai családokhoz, és hoz sok-sok ajándékot a gyerekeknek. Ilyenkor kirakodóvásárok, marionett előadások, álarcos felvonulások, cirkuszi előadások kerülnek megrendezésre országszerte. Olaszországban január 5-ről , 6-ra virradó éjjel érkezik a ronda, de jóságos boszorkány, hogy megajándékozza a gyerekeket. A vékony, öreg, ősz hajú boszorkány a kéményen keresztül jut be a házakba és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékát. A hosszú orrú, seprűnyélen érkező boszorkány története is régi időkre nyúlik vissza. Antik római szokásból alakult ki, mára már kicsit átalakult és a gyümölcs helyett drágább meglepetésekkel is megajándékozza a jó gyerekeket. Míg a rosszak szenet kapnak ajándékba… Országszerte ünnepségeket rendeznek ilyenkor, megemlékezve a bibliai történetre…. Gáspár, Menyhért és Boldizsár útba igazítást kért, a boszorkánytól, de az nem tartott velük a kis Jézushoz, azonban rájött, hogy rosszul döntött. Ezért azóta is bolyong és az útjába eső gyerekeket megajándékozza annak reményében, hogy egyikük a kis Jézus.
Befana szóval illetik tehát a Vízkeresztet és a boszorkányt, aki ekkor látogatja meg az olasz gyerekeket. Neve valószínűleg a következő napon tartott ünnep elnevezéséből ered: La Festa dell’Epifania. Az Epifánia görög eredetű név, jelentése “megjelenés, jelenlét”, vagyis ez a Megjelenés Ünnepe. Az Epifania-t a toszkánok “Befania”-nak hívják, míg a rómaiak “Pasqua Befania” névvel illetik, addig Calabriaban “Bifania”-nak vagy “Bufania”-nak nevezik, a bolognaiak pedig “Epifagna”-ként tartják számon. A Befana elnevezése nemcsak régiónként, de gyakran városonként is más. Barbasa Modena-ban, la Vecchia Pavia városában, la Redodesa vagy Marantega Velencében, Berola Treviso környékén…
És ahogy megszokhattuk a vízkeresztnek is megvan a maga édessége is. Északtól-délig különböző édességeket készítenek ilyenkor. Északon a pinza és a fugassa jellemző, mely mazsolával, fügével és szárított gyümölccsel készül. Salento környékén és délen cartellate elnevezésű sütemény hódít ilyenkor. Az olajban sült, mézes sütemény sokféle verzióban létezik. A torroncinik természetesen soha nem hiányozhatnak a zoknikba rejtett ajándékok közül. Ligúriában nincs ünnep „anicini” nélkül (cantuccihoz hasonlít, édes borral kínálják) és genovese torta nélkül (pisztáciával). Veneto tartományában elsősorban Pinza Venessiana készül, mely egy kukoricalisztből , szárított gyümölcsből készített sütemény. Toszkánában a Befanini; édes omlós kekszét kell megemlítenünk, melyek közül ánizsos, különböző színű, formájú verziók kaphatók.
BUONA EPIFANIA!