Halottak napja Itáliában

Halottak napja Itáliában

A Halloween szokásai az utóbbi években Olaszországban is egyre inkább elterjedtek a katolikus egyház legnagyobb bánatára. Ma már a gyerekek alig várják, hogy október 31-én este beöltözhessenek és a “Dolcetto o scherzetto „ kiáltással háztól-házig járjanak édességért. A szórakozó helyek, éttermek pedig természetesen megragadják az alkalmat, hogy egy rendezvény, hangzatos esti program kapcsán plusz programot nyújtasanak a vendégeknek. Felvonulások, utcai koncertek, gyermekprogramok kerülnek megrendezésre országszerte.

A Mindenszentek ünnepét Ognissanti-nak, vagy Festa di Tutti i Santi-nak nevezik. November 1-én a Mindenszenteket ünneplik, november 2-án pedig a halottak napját, a Commemorazione dei Defunti, avagy a festa dei morti-t. A holtakról való megemlékezés az ókereszténység kora óta, a III. századtól, minden liturgiában megtalálható volt a Szentmisében. Halottak napja…A kelta hagyomány szerint a legfontosabb naptári ünnep a „Samhain éjszakája” volt. A holtak, és halott lelkek ünnepe melyet október 31-ről november 1-re virradó éjszaka ünnepeltek. A korai kereszténység idején az egyház komoly erőfeszítéseket tett, hogy a pogány kultuszokat felszámolja. Így IV. Gergely pápa a korábban május 13-án ünnepelt Szentek ünnepét november 1-re helyezte át. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep eredete így nagyon messzire nyúlik vissza a történelemben….”Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként a Halottak napját. Az ünnep eredete így nagyon messzire nyúlik vissza a történelemben.

Az ősi hagyomány szerint ezen a napon elhunyt szeretteink visszatérnek és meglátogatják még élő családtagjaikat. Olaszországban, minden régiónak megvannak az ősi  tradíciói ezen a napon, melynek célja vigasztalni és megbékíteni a halottakat. Friuliban éjszakára égve hagynak egy lámpát és kenyeret, vizet raknak ki az asztalra, Lombardiában is vizet helyeznek ki, hogy a holtak szomjúságukat oltani tudják. Lombardia tartományában él egy másik hagyomány is. Cremona környékén ezen a napon korán keltek az emberek , hogy az elhunytak lelke megpihenhessen ágyukban. Ezután lisztet, kenyeret gyűjtöttek, és elkészítették a jellegzetes édességet “ossa dei morti”.  Trentino-ban harangok szólítják az elhunyt lelkeket, éjszaka pedig terített asztal, és a kandallóban égő tűz várja az elhunytakat. Ez a szokás él Piemonte és Val d’Aosta tartományában is. Liguria tartományában a hagyomány szerint ezen a napon “bacilli-t” (szárazbabból készült leves)  és “balletti-t” (főtt gesztenye készítenek). Umbria jellegzetes, bab formájuú édességet készítenek ilyenkor “Stinchetti dei Morti”. És ilyenkor kerül megrendezésre immár a középkor óta Perugia legjelentősebb vására, a Fiera dei Morti is. Rómában a hagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon az ebédet a szeretett halott sírja mellett kell elfogyasztani, hogy társaságot biztosítsunk elhunyt családtagnak…Kalábria tartományában, Serra San Bruno városában, közel Vibo Valentia-hoz, a gyerekek évszázadok óta tökből koponyát készítenek (Coccalu di muortu), mellyel ajándékot gyűjtve járják a várost. “Mi lu pagati lu coccalu?” (“Me lo pagate il teschio?”), vagyis “Fizetsz nekem a koponyáért?” Abruzzo-ban pedig töklámpásokat készítenek ezekben a napokban. Szicíliában úgy tartják, hogy Ognissanti éjszakáján az elhunytak édességet hoznak azoknak a gyerekeknek akik jól viselkedtek. Az édességek közül i dolci di Martorana (marcipános sütemény), mely leginkább az ünnephez kötődik.  Massa Carrara-n belül úgy tartják, hogy a pincészetek tulajdonosainak egy pohár bort kell adni a kevésbé szerencséseknek. A gyerekek pedig alma- és gesztenye nyakláncot viselnek az ünnep idején. A terített asztal hagyománya Szardínia szigetén is jellemző. Itt a gyerekek november 2-án reggel házról házra járnak ajándékot gyűjteni. Házikenyeret, gránátalmát, fügét, mandulát, babot, mazsolát és édességet kapnak ilyenkor.

Az ünnep idején hagyományosan bab, tök, gesztenye kerül leginkább az asztalra. (Gesztenyés rizottó, Zuppa alla Canavesana, Bagna Cauda stb.) És az ünnepnek megvan a maga édessége is, ez a Fave dei morti, a holtak babja. Állítólag azért bab, mert alakjában és állagában ez hasonlít leginkább a csontra. A mandulából készült sütemény, kisebb-nagyobb vagy színes variációban is létezik, porcukorral szórják meg a tetejét. De ahogy Olaszországban ezt megszokhattuk a jellegzetességek régiónként is változnak: Ossa di morto (o ossa dei morti) Holtak csontja, Lombardia-Pan dei Morti-Holtak kenyere, TRENTINO ALTO ADIGE, I CAVALLI, TOSCANA, PAN COI SANTI, LECCE, LE FANFULICCHIE, PUGLIA, LA COLVA (O GRANO DEI MORTI), NÁPOLY O’ MORTICIELLO.

Vélemény, hozzászólás?