Karácsonyi édességek Olaszországban
A panettone és a pandoro mindenki számára ismerős, de természetesen nem merül itt ki a karácsonyi sütemények kínálata, mely régiónként is tartogat jellegzetességeket. Így most északról dél felé haladva ezekkel ismerkedünk meg.
Gubana – Friuli
Ez a sütemény az alakját tekintve kalácshoz hasonlít leginkább, a tésztáját, a töltelékkel hajtogatva rendezik el a sütőformában. A Gubana (gubane friuli nyelvjárásban és gubanca szlovénül) a Valli del Natisone és Cividale del Friuli jellegzetes édessége. Elsősorban karácsonykor készítik, de sok helyen egész évben kapható. Azt mondják, hogy már 1409-ben ismertté vált, amikor a Cividale del Friuliban egy vacsorán XII. Gergely pápa tiszteletére ezt az édességet készítették el. A Gubana-t a sütőben sütik meg, tésztáját mogyoróval, mandulával, mazsolával és fenyőmaggal töltik.
Pandoro, Mandorlato-Veneto
A csillag formájú Pandoro Verona városából származik. A torta formáját és összetételét Domenico Melegatti szabadalmaztatta 1894-ben. A puha tésztájú kalács egy ősi veronai recept feldolgozásával született meg , nyolcszögletű csillag formáját az impresszionista festő, Angelo Dall’Oca álmodta meg. De a karácsonyi desszertek nem merülnek ki Veneto tartományába sem a világhírű pandoro kalácsnál. Szintén egy jellegzetes édesség a Mandorlato ami leginkább a torrone egyik változataként írható le.
Panettone, Pantramvai, La bossolá, La Tortionata-Lombardia
A leghíresebb olasz karácsonyi sütemény vitathatatlanul a panettone, mely Lombardia tartományából származik, egészen pontosan Milánóból. Történetéről és a hozzá kapcsolódó legendákról már írtunk, így erre most részletesebben nem térek ki. Lombardia szerte jellemző még az ünnepek idején a torrone, melyet tojásfehérjével, mézzel és magvakkal készítenek el. A spongarda, egy édes tésztájú sütemény, melyet szárított gyümölccsel, mogyoróval, mazsolával készítenek. Pantramvai (Brianza) szögletes formájú kelt tészta, mazsolával. Como környékén az ünnep jellegzetes desszertje a miascia, melyet friss és szárított gyümölccsel készítenek. Bellagio-Pan mataloch a panettonéhoz hasonló, fügével. Brescia – La bossolà , kuglófhoz hasonlít. Lodi – La Tortionata egy mandulás torta, melynek receptje 1885-ből származik. Pavia- La torta paradiso, Cusani Visconti márki megbízásából, egy helyi cukrász talált ki. A torta sok-sok kísérletezés után olyan finom lett, hogy egy nemesasszony egyszerűen a Paradicsom tortájának nevezte el. Cukor, vaj, tojás, liszt, citrom a fő alapanyagok.
Tronchetto di Natale és sok egyéb Piemonte tartományában
Francia hagyományokból, és receptből (Bûche de Noël) ered a csokis fatörzs torta, mely formáját ahogyan a neve is jelzi, egy fa törzséhez hasonlít. Ha piemonte tartományról van szó akkor itt mindenképpen meg kell említenünk a torrone-t is, melyből itt aztán számtalan verzió létezik. A tojásfehérjével, mézzel, mandulával, mogyoróval készült édesség nagyon jellemző Itáliában. Veneto és, Puglia tartományában főleg mandulával, Szicíliában pisztáciával készítik. Crescenzin , fekete kenyér, mogyoróval, mazsolával , almával olykor fügével készül. De Piemonte igen gazdag az ünnepi desszert kínálatban: Pesche ripiene“-amarettoval töltött barack, „Cuneesi al rum“, tartufi dolci, Torta Gianduia-torinói specialitás, Bonet, Bignole fánk vagy éppen a Paste di meliga…
És bár nem kimondottan karácsonyi, de a tartományból származó édesség az egyik nagy kedvencem mely nem maradhat ki. A Panna Cotta egy tejszínes puding, mely nemcsak Olaszországban, de világszerte ismert. Langhe városából származik és állítólag egy magyar hölgy készítette először.
Ricciarelli, Panforte – Toscana
Il ricciarello: mandulás tésztájú hosszúkás formájú sütemény, Siena specialitása. Egészen 1473-ig és a Sforza udvarig nyúlik vissza a története.
Panforte: szintén nagyon régi hagyománya van, a pan pepato egyik változata, de bors helyett cukor kerül a tésztába. A Panforte vagy a Panpepato egy tipikus karácsonyi torta, melyről az első írásos feljegyzések messzi időkre nyúlnak vissza. Régen karácsonyi kenyérnek hívták és csak a nemesek számára készítették, mivel olyan különlegességekkel készült mint a narancshéj, dinnye, mandula és különböző fűszerek. A Panforte 1879-ig változatlan recept alapján készült, de amikor Margherita királynő meglátogatta Siena városát , a tiszteletére különleges receptet készítettek. Erre az alkalomra sárgadinnyés héj nélkül készítették, és vaníliás cukor borítása lett. A sienaiak “Panforte Margherita” néven kínálták a királynőnek.
Panpepato, Pinocchiate – Umbria
Egy Terni városából származó édesség, csokoládéval, mandulával,mogyoróval, fahájjal, fekete borssal és szerecsendióval. Egy másik umbriai jellegzetesség karácsonykor a pinocchiate, vagy pinoccate sütemény, mely a nevét a készítéskor használt fenyőmagról kapta. Olaszországban nincs diós vagy mákos tészta…De karácsonykor és Umbriában mégis van egy édes tészta, melyet főleg rigattoni tésztával készítenek el. Maccheroni dolci-csokival, fahéjjal, szerecsendióval, szárított gyümölccsel. Torciglione Natalizio, mandulás alapú karácsonyi sütemény.
Parrozzo – Abruzzo
Egy pescarai, cukrász Luigi D’Amico , egy napon úgy döntött, hogy a „durva” kukoricakenyérből készít egy ünnepi változatot. 1920-ban készült el az első ilyen sütemény, mandulával és csokoládéval. Az első, aki Parrozzo-t megkóstolta nem más volt mint, Gabriele D’Annunzio. Az írónak annyira ízlett az édesség, hogy még költeménybe is foglalta “La canzone del Parrozzo”.
Cartellate, Le Pettole-Puglia
Cartellate, egy leveles sült tészta melyet mézzel locsolnak meg. Le pettole: szintén olajban sütik meg a tészta gombócokat és fahéjas cukorral szórják meg.
Struffoli – Campania
Jellegzetes nápolyi ünnepi édesség mely főleg Dél-Olaszországban kerül az asztalra. Édes sült tészta, mézbe mártva, színes cukorral diszitve.
Seadas – Szardínia
Nagy kedvencem, és persze nemcsak karácsonykor Szardínia jellegzetes édessége. A sajttal töltött nagy raviolihoz hasonlító tésztát kisütik olajban és mézzel locsolják meg. Su Pan’e Saba, vagy Pane di Sapa-tipikus karácsonyi torta a szigeten mely fahéj, mandula, mazsola, fenyőmag, ánizs likőr hozzáadásával készül.Papassini puha, mogyorós keksz fajta , citromhéj, mazsola is kerül a tésztába.
Buccellato – Szicília
Buccellato vagy cucciddatu egy karácsonyi sütemény Szicíliában. Mazsolával, fügével, fahéjjal, mézzel és narancshéjjal készítik. Buccelatini, torrone, cobaita, és a Nucatuli illetve Mustazzola kekszek mind-mind az ünnepi asztal jellegzetes süteményei a szigeten.