A világ legdrágább panettone-ja & karácsony Olaszországban
Közelednek az ünnepek és Olaszországban már roskadoznak az üzletek polcai a karácsonyi édességek alatt. Az olaszok egyszerűen nincsenek meg panettone nélkül. És természetesen nincs is Karácsony panettone nélkül, így most ennek a történetével ismerkedünk meg részletesen.
A világ legdrágább panettone-ja , 5 kg súlyú, 22 karátos aranylemezzel van borítva, és arany illetve gyémánt öleli körbe díszítésnek. Valószínűleg ez a világ egyik legdrágább édessége, melyet Dario Hartvig készített, Carmagnola városában, Torino közelében. Az értéke 500.000EURO és egy multimilliomos indiai vállalkozó rendelte meg unokaöccse esküvőjére, aki Olaszországban tanult és nagy rajongója az olasz ételeknek és márkáknak. Az elkészítéshez 1 évnyi munkára volt szükség, míg kikísérletezték, az egyedülálló desszert elkészítésének módját. A tervekben a cukrász mellett a Crieri di Valenza ékszerész cég segített , akik korábban egy orosz oligarcha részére is készítettek egy gyémánt alapra helyezett panettonet.
A panettone Lombardia tartományából származik illetve egyenesen Milánóból. Eredetileg kovásszal, búzalisztből készült sütemény. Eredetét számos legenda lengi körül. A története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a Karácsonyt megünnepelendő egy hétköznapitól gazdagabb kenyeret készítettek el. Úgy tartják, hogy már az 1200-as években is létezett egy élesztővel készített kenyér, melyet mézzel, mazsolával, sütőtökkel készítettek. A panettone elnevezés pedig azt hivatott jelezni, hogy nagyobb mint a hagyományosan sütőben sült péksütemények…Más verziók szerint viszont dialektusban “pan de scior” volt a kenyér elnevezése illetve “pan de ton”, az alapanyagok gazdagsága miatt. Az egyik legenda szerint Lombardia területén egykor szokás volt, hogy Szenteste minden család kalácsot sütött. Egy XV. század végén született kézirat szerint , melyet a Sforza uralkodó családnál tevékenykedő tanítómester Giorgio Valagussa írt, tudunk a rito del ciocco hagyományáról, mely szerint december 24-én este a kandalló elé elhelyeztek egy farönköt, melyre búza kenyeret tettek. A ház ura mindenkinek vágott egy szeletet, és egyet pedig eltettek a következő évre, biztosítva a folytonosságot és elkerülendő a nélkülözést. A történet úgy tartja, hogy 1395-ig a milánói pékek csak karácsonykor süthettek búzakenyeret.
Tehát a lényeg, hogy többféle történet is létezik a panettone-val kapcsolatban, és legendák is kötődnek a születéséhez. Az egyik történet a Sforza udvarhoz kapcsolódik. 1495-ben Ludovico il Moro főszakácsa az ünnepi vacsora desszertjét odaégette. Az inasa, Toni azonban, félretett saját maga és családja számára egy kis kovászt és a rendelkezésre álló maradékokból (vaj, liszt, tojás, cukor, mazsola, narancshéj, gyümölcsök) egy édes tésztájú kenyeret készített. Az édességnek olyan sikere lett, hogy a ‘pane di Toni, elnevezést kapta, ami később panettone-vá alakult.
A másik történet szerint Ughetto degli Atellani beleszeretett egy pék szépséges lányába, Aligisa-ba. Mivel nem tudott a lányhoz közel kerülni, úgy döntött, hogy beáll a pékhez inasnak, hogy a lány közelében lehessen. Hogy bizonyítson leendő Apósának, egy édes tésztájú kenyeret talált ki, melynek óriási sikere lett a milánóiak körében. Kitartásának köszönhetően, a pék hozzáadta a lányát, és a kenyér receptje is fennmaradt az utókor számára.
Panettone vagy PANDORO?
Több különbség is van a két édesség között:
-a panettone milánói eredetű, a pandoro Veronából származik , Melegatti cukrász készítette először (1884.10.14.)
-a panettonenak van “kérge”, míg a pandoronak nincs
-a panettone tésztában több tojás van-a- panettone csak kovásszal készíthető, a pandoro sörélesztővel is
-a panettone-nak 2-3 napig kell kelnie, a pandoronak elég 18, max 36 óra
-a formája (panettone henger alakú, a pandoro csillag alapú)
-tartalma (a panettone mazsolát, és kandírozott gyümölcsöket tartalmaz eredetileg. Bár a különböző ízlésekre való tekintettel már minden verziót ki lehet próbálni, mazsola nélkül, kandírozott gyümölcsök nélkül, csokikrémmel stb. A pandoro azonban egyszerűbb, csak vaníliás ízesítéssel készül, és vaníliás cukorral kell megszórni tálalás előtt).
Ahogyan világszerte, Olaszországban is különlegesen fontos ünnep a családok számára a Karácsony ünnepe. A közmondás is úgy tartja: „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.” vagyis A karácsonyt a szeretteiddel töltsd, a húsvétot pedig azzal, akivel akarod! December nyolcadikán, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján az egész ország karácsonyi fénybe öltözik. Ezen a napon díszítik fel a fenyőfákat, és ekkor állítják fel a Betlehemeket is.