Csokoládé völgy Toszkánában…
Toszkánáról először a finom borok, a jellegzetes villák és a kitűnő gasztronómia jut általában az eszünkbe. A büszke ciprusok sorával tarkított mesés vidék számos kulináris élményt tartogat számunkra. Toszkána nem a csokoládéról a leghíresebb, pedig az Arno folyó mentén a csokoládékészítést művészi szintre emelték. A Pisáig elnyúló folyóvölgyet „Csokoládé völgynek” hívják. Firenzétől Pisa városáig, Pistoia és Prato városától, Musummano Termén keresztül egészen Agliana-ig tart ez az út. Pisa, Pistoia és Prato városai azok, ahol a leghíresebb csokoládékészítőket , leghíresebb üzleteket és legismertebb cégeket találjuk. A legismertebb csoki az Amedei, amit 1990-től gyárt a Cecilia és Alessio Tessieri páros, venezuelai kakaót felhasználva alapanyagként.
Pisa környékéről indulva, számos jelentős csokoládégyárat találunk. Pontedera városában van a székhelye a híres Amedei cégnak, mely számos díjat nyert el az elmúlt években , köztük a csoki Oscar-t 2011-ben. Pistoia városában a Slitti gyár, Agliana városában pedig a Roberto Catinari, mely toszkánában elsők között kezdett a csokoládégyártásba. Prato, biscottificio Mattei már 1858-tól készíti a kiváló cantuccikat, míg a város legjobb cukrászdájában a Mannori-ban mennyei bonbonok és sütemények várnak. La gelateria Da Gomma Montecatini Terme városában a legjobb csokoládé alapú fagylaltokat készíti…
A legjentősebb csokoládégyártók Toscana tartományában:
Amedei – Abc sorrend szerint az első a Cecilia Tessieri által 1990-ben alapított cég, mely Pontedera városában található.
Bianchini – Firenzében található a La Bottega del Cioccolato, ahol isteni kézműves csokoládékat kóstolhatunk.
Bonci – Montevarchi (Arezzo) 1953-tól
Catinari – A híres szakállas csokikészítő mester Agliana városában készíti a remek édességet.
Cioccolato and Company – Kisebb cég Massa e Cozzile (Pistoia) városában mely pralinékat, kenhető krémeket tortákat és fagylaltot is készít.
Corsini – Pistoia, 1918-tól. Specialitásuk a csokival bevont panforte.
De Bondt – Idegen névvel, Pisa csokoládéja melynek a központban egy üzlete is van Casa De Bondt.
De Castro – Montopoli Val d’Arno (Pisa)
Fallani – Empoli 1926-tól www.caramellefallani.it
La Molina – Quarrata (Pistoia)
Mannori – Prato leghíresebb cukrászdája, mely remek bonbonokat készít.
Matteoli – Cascina (Pisa)
Menichetti – Montopoli Val d’Arno (Pisa)
Pistocchi -Firenze és a híres Torta Pistocchi, mely csak csokoládéból készül liszt, vaj nélkül.
Salza – A Federico Salza által megálmodott márka már 1898-tól létezik. Ospedaletto (Pisa)
Slitti – Monsummano Terme (Pistoia)
Stainer – Pontremoli (Massa)