O sole mio & amit nem szabad kihagyni
A Sorrentói-félsziget ideális bázis Campania tartomány felfedezésére. A legfontosabb látnivalók egyszerűen elérhetőek innen, északról a Nápolyi-öböl, míg délről a Salernói-öböl határolja. A félsziget az egyik leglátogatottabb turistacélpont Olaszországban, úgy természeti szépségei, mint gazdag történelmi-kulturális öröksége miatt. Az Amalfi-part 1997 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A Circumvesuviana vonalnak köszönhetően gyorsan elérhető Pompei, Herculanemum, a Vezúv és Nápoly is.
1. Nápoly-Da Michele
Nápolyt látni és meghalni…A mondás eredete vitatott, talán csak egy félreértésből származik, vagy J. W. Goethe írta le az Utazás Itáliában című művében, miután a városban járt. Az biztos, hogy mindenképpen érdemes egyszer ellátogatni Nápolyba. Ha betartjuk az alapszabályokat és így nem mi leszünk a szerencsétlen turista egyike akiknek a nyakából kitépik az aranyláncot vagy letépik válláról a táskáját. megkockáztatom, hogy vissza is vágyunk majd. Én legalábbis így voltam minden alkalommal. Mindent meglehet szokni, a káoszt és a koszt is. Természetesen nemcsak maga a város, hanem a környékén található rengeteg látnivaló is kihagyhatatlan, így aki a gyönyörű Sorrentó helyet Nápolyt választja talán még inkább átélheti a dél , semmihez sem hasonlító hangulatát. A nápolyi sikátorok és a rengeteg szerencsehozó „corno”, a piaci kavalkád, a frissen sült pizza illata…És akkor maradjunk is a pizzánál. Nápolyban kötelező megkóstolni az igazi nápolyi pizzát. Hol máshol tehetnénk ezt, mint a város legrégebbi pizzériájában. Az 1870 óta működő pizzéria előtt garantáltan várnunk kell majd, valószínűleg nem keveset. De az élmény megéri a várakozást.
2. Vezúv és a Lacryma Christi
Sokan úgy gondolják veszélyes kitörésre készülhet a Vezúv, hiszen a korábban igen aktív vulkán már több mint 70 éve csendben van. Egy kirándulás a Vezúvhoz kötelező az idelátogatónak, de fokozhatjuk a hangulatot egy gazdaság látogatással is, ahol a vezúv oldalában lévő talajú földeken, különleges bioborokat is készítenek. Szalámi, provolone, bruschetta mellett a Vezúv borát a híres Lacryma Christi-t is megkóstolhatjuk. A száraz vörösbor „Krisztus könnye” névvel csak a Vezúv lejtőiről származó, már a rómaiak által is kedvelt bor lehet. A helyiek úgy tartják mágikus csodatévő hatású, a mindent meggyógyító Lacryma Christi. Ha nem szeretjük a hagyomásnyos túrákat, lóháton is bejárhatjuk a vulkán környékét vagy akár trekking programot is választhatunk. Az ókorban a Vezúvot Héraklész (Hercules) szent hegyének tartották. Ismertsége elsősorban a 79-es kitörésének tudható be, amelyben hamuja és lávája eltemette Pompeii, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeket. Azóta számtalanszor kitört (utoljára 1944-ben). Napjaink egyik legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon, mivel közvetlen közelében több mint 3 millióan laknak.
3. Pompei és Herculaneum
Folytassuk akkor a Vezúv után, pusztításának fő helyszíneivel. Ez a két több ezer éves romváros 20 km-re fekszik egymástól. Egy látogatás felér itt egy valódi időutazással. Hát még ha olyan szerencsések vagyunk mint én az első látogatásom alkalmával, amikor is este egy különleges hang és fényjáték keretén belül láthattam a csodát. Kr.u. 79-ben az ókor leghíresebb katasztrófája tette ezt a 2 várost halhatatlanná és világhírűvé, így napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része is. Lakóházakba, bordélyokba , ókori „snack bárokba”, termékbe pillanthatunk be, ahol az utcákon „zebrák”, és keréknyomok is mesélnek a dicső múltról.
4. Campi Flegrei
Kicsit más, talán kevésbé ismert, de nem kevésbé érdekes ez a Nápoly közeli terület sem. Campi Flegrei: azaz a tüzes vagy lángoló mezők, a forrongó föld birodalma… A Campi Flegrei vagy Flegrei-mezők egy kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Nápolytól és a Vezúvtól északnyugatra, a Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten. Különféle vulkáni kúpok (27), kráterek és kalderák sűrű csoportosulása. Már az ókori görögök is így hívták a Nápolytól északra eső vidéket. A vulkanikus területen járva kihagyhatatlan a csípős szagával messziről utat mutató Solfatara alvó vulkán krátere, mely tulajdonképpen a kénes fumarolák kigőzölgése miatt nevezetes. Cuma, az antik görög kolónia romjai is itt találhatóak, de a rómaiak kedvelt nyaralóhelye is volt ez a terület, melyet a villák és fürdők valamint egy elsüllyed város maradványai igazolnak. Mert van itt egy titokzatos hely is…Egy elsüllyedt város a tenger mélyén, mely őrzi az antik római villák, utak és nimfák örök titkát…
5. Szigetek
Capri festői szigetét képekről, nevéről biztos mindenki ismeri, sőt a legtöbben valószínűleg jártak már itt egy-egy klasszikus túra alkalmával. Nápolyból és Sorrentó városából rendszeresen indulnak kirándulóhajók a szigetre. Szépsége és népszerűsége vitathatatlan ezért most inkább Ischia szigetéről szeretnék szólni, mely talán kevésbé ismert, pedig apró városai, partja elbűvölő, és a Madonna del Soccorso templom teraszáról a naplemente is felejthetetlen! A vulkanikus eredetű szigetet, dús növényzete miatt a helyiek csak “Zöld sziget” néven emlegetik. Termálforrások, homokos tengerpartok, kitűnő konyha és finom borok várják a látogatókat. A másik nagy kedvencem Procida. Campania tartomány egyik meseszép szigetéről van szó, mely a nápolyi kikötőből kb. 40 perces hajózással érhető el. Procida, színes kis házaival már messziről elbűvöli a látogatókat.
6. Az Istenek ösvénye
Ha már túl vagyunk a klasszikus túrákon Amalfi, Positano, Ravello és a Smaragd barlang megtekintésén válasszunk egy felejthetetlen túrát, mely minden évben turisták ezreit vezeti végig egy meseszép útvonalon, ahol fantasztikus panoráma vár ránk. Il Sentiero degli Dei…Az útvonal Agerola, városától indul, 650 méter tengerszint feletti magasságból, majd Nocelle érintésével érkezik el Positano városáig. Mítoszok és legendák, szirének varázslatos történetei adják meg a hely különleges hangulatát. Sziklák, barlangok (Grotta del Biscotto), gyönyörű panoráma teraszok ahonnan az Amalfi-part, Capri csodálatos látványa vár. A túra Agerola vagy Praiano városából indul és kb. 3 óra hosszat tart. (7,8km)
7. Mozzarella
Keressünk fel mindenképpen egy caseificio-t és kóstoljuk meg a helyi sajtokat, no és persze a leghíresebbet mindenképpen. A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljesértékű, friss bivalytej használható fel. Paestum felé járva több kiváló helyszín is adódik egy ilyen látogatásra. A legjobb mozzarella di bufala 100% -ban bivalytejből készül, természetesen kézzel és legalább 500 gramm. Ha igazi mozzarellát akarunk kóstolni ez is nagyon fontos! Mióta láttam, hogyan készül és megkóstolhattam a frissen tekert, csöpögősen kezembe nyomott mozzarellát, talán még jobban szeretem ha ilyen egyáltalán lehetséges.
8. Gasztronómiai kalandok
Pizza, mozzarella, pasta…Mi kell még? A helyi ízeket mindenképpen ki kell próbálni, de aki többre vágyik és már mindent megkóstolt, talán többet is szeretne. Mondjuk egy jó kis főzőtanfolyam? Akár egy napos gyors talpalón is megtanulhatjuk elkészíteni a híres Gnocci alla Sorrentina-t, egy parmigiana di melanzane-t vagy egy jó kis caprese tortát. De ha a jövőben otthon szeretnék készíteni a limoncellot akkor ennek az elkészítését is megtanulhatjuk hamar.
9. Tarantella
Egyszer pórbáljuk meg. Nem hiszem, hogy visszatérő vendégek leszünk, de ha jó helyet választunk még kellemes élmény is lehet. A tarantellát a források először a XVII. század elején említik. A XIX. században a Szicíliai Királyság szimbólumává vált, és a tarantella név ekkor olvasztotta magába Dél-Olaszország számos táncát.