Friuli kincsei

Friuli kincsei

Észak-Olaszország festői tartománya számos látnivalóval lepi meg a kirándulókat. A népszerű tengerparti üdülővárosok mellett fantasztikus városok, és pompás kirándulóhelyek csábítanak itt bennünket a régió felfedezésére. Friuli Venezia Giulia nevét az antik Forum Julii-ról kapta, mely egy  Cividale városában található piac volt és amit még Julius Ceasar alapított. A Gens Julia latin eredetű név pedig nem más mint Julius Ceasar család neve. Friuli-Venezia Giulia tartományán a legtöbben csak átutaznak pedig számtalan programlehetőséget kínál és festői kisvárosokkal büszkélkedhet. Az alábbiakban a tartomány kihagyhatatlan látnivalóit szeretném bemutatni , melyek akár átutazóban egy rövid megálló erejéig vagy egy tengerparti nyaralás 1 napos programjának is szívesen ajánlok mindenki figyelmébe.

1. Laghi di Fusine

Kezdjük mindjárt Tarvisió városától , melyet sokan ismernek híres piacáról, és a közeli sípályák miatt is, de talán kevesebben jártak az innen alig néhány kilométerre található festői tó partján. A Laghi di Fusine a régió egyik népszerű kirándulóhelye, mely 2 apró tavacskával lep meg bennünket. Üdítő környezet a forró nyári napokon is, ahol a festőien zöld tótükör, a magasba nyúló fenyők, és a csodálatos sziklacsúcsok látványa fogad.

2. Trieszt

Trieszt kiváló földrajzi adottságainak köszönhetően már évszázadokkal ezelőtt a régió fontos kereskedelmi központja volt. Már elnevezése is erre utal: a Terg szóból származik, melynek jelentése piac. Kikötője 2000 éves múltra tekint vissza. A városban és a környéken is számos látnivaló vár ránk. Érdemes utazásunkat egy rövid időre megszakítani, akár egy kellemes ebéd vagy csak egy kávé erejéig is. A híres Caffé degli Specchi vagy a hangulatos belváros garantáltan kedvünkre való lesz. Ha csak vásárolgatni szeretnénk akkor is jó helyen járunk, hiszen a városban és környékén is számos Centro Commerciale vár ránk. A közelben található romantikus Miramare kastély felkeresése szintén kellemes program lehet.

3. Duino kastély

A Trieszttől pár kilométerre található kastélyból csodálatos kilátás nyílik a meredek sziklákkal övezett tengerre. A festői helyszínen magasló épület a Thurm und Taxis család tulajdona. A fantasztikus parkja és kastélyának egy része látogatható. Az építkezés 1389-ben kezdődött a Ugone Duino Trieszti kapitány vezetésével. A vár 1473-ban került a Habsburgok ellenőrzése alá. A Habsburgok kapitányai által irányított birtok azonban rövidesen – házassági kapcsolok révén – a della Torre család tulajdonába jut. A kastélyban az évszázadok során több híres személyiség is megfordult Johann Strauss, Liszt Ferenc, Mark Twain, Paul Valéry, Gabriele D’Annunzio, Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke (Elégiák című műve is itt született). A költőről egy fantasztikus panorámával rendelkező, 2km hosszú (kiránduló) ösvényt – utat neveznek el ..Il sentiero Rilke…, semmiképpen ne hagyjuk ki. 18 szoba látogatható az épületben, melynek parkja is csodálatos és itt még egy bunkert is megtekinthetünk. Természetesen legendákban sincs hiány. La leggenda della Dama Bianca…Duino kastély legendája a fehér Dáma legendája, aki az egyik hercegnek a felesége volt, és a történet szerint sziklává változott,  miután kegyetlen férje egy szikla széléről a tengerbe lökte.

4. Aquileia

A Natissa folyó partján fekvő várost semmiképpen ne hagyjuk ki ha erre járunk. Észak-Olaszország egyik legjelentősebb archeológiai lelőhelye, melyet a Kr.e. II. században alapítottak, majd a korai császárkorban a Római Birodalom egyik legjelentősebb kulturális és kereskedelmi központja lett. A település központjában található ásatási terület és a patriarchális bazilika 1998 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Itt láthatjuk a híres hátrafelé nyilazó magyar lovas freskóját is.

5. Grado

A “Napsziget” néven is nevezett városka (Isola del Sole olaszul), a régió első igazi fürdőhelye. Grado, mely nemcsak tengerpartja miatt , hanem elbűvölő belvárosa miatt is kellemes kirándulás lehet, minden évben turisták ezreit vonzza a városába. Az olasz Adria gyöngyszemét, a szigeten található Grado-t egy hídon lehet megközelíteni, méghozzá két különböző irányból: Aquileia felől, illetve Monfalcone-Trieszt irányából. A város tökéletes helyszíne a nyári kikapcsolódásnak , 20 km hosszú, finom homokos strand és apartmanok, szállodák sora várja az idelátogatókat. Hangulatos kis utcáiban késő estig nyitva tartó üzletek, éttermek , bárok várnak ránk.Ha itt járunk kihagyhatatlan program egy csónakázás, casone (halászház) felkeresés is.

6. Cividale del Friuli

Egyik személyes kedvencem a város, mely hangulatával elsőre elvarázsolt. A hangulatos, ősi városka páratlan longobárd emlékekkel a tartomány egyik legszebb kisvárosa. A kétezer éves város számos értékes műemléket rejt. Legfontosabb és leghíresebb látnivalója és jelképe is egyben a Ponte del Diavolo. Az egyik legszebb kilátás a az Ördög hídjáról ejti rabul a látogatókat. Mint mindenhez, ehhez is legenda fűződik: a cividaleiak képtelenek voltak hidat felhúzni a veszélyesnek tartott helyen a Natisone folyó felett, így az ördöghöz fordultak segítségért. Az ördög megígérte, hogy megoldja a problémát, de csak abban az esetben ha megkapja annak a lelkét, aki először megy át a hídon. A városlakók elfogadták a feltételt, és a híd felépült. A helyiek pedig egy kutyával avatták fel a hidat, így az ördögnek be kellett érnie az állat lelkével…Ha a városban járunk ne hagyjuk ki a jellegzetes édességet a Gubana-t sem, és a Frico is mindenképpen megérdemel egy kóstolót.

7. Spilimbergo

A régió kihagyhatatlan látnivalója , melyet a „mozaikok városaként” is gyakran emlegetnek, világhírű mozaik iskolájának köszönhetően. A város bája garantáltan magával ragadja a látogatókat.

8. Palmanova

Palmanova városa 2017-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A nagyjából 5400 lakost számláló, csillag alakú város körülbelül 27 kilométerre fekszik Grado-tól. Turisztikai értéke történelmi múltjában gazdagságában és a város építészi örökségeiben rejlik. Palmanovát a XVI. évszázad végén alapították a velenceiek, mint erőd várost , hogy képes legyen ellenállni a törökök ostromának. A város egyedülálló 9 szögű csillag alakzata , már az első pillanattól kezdve magára vonja a figyelmet. A Piazza Grande hatszög alakú főtere, a város központja,ahol hétfőnként szabadtéri piac vonzza a látogatókat.

9. San Daniele

San Daniele del Friuli kisvárosa a nemzetközileg ismert sonka szülőföldjeként ismert. Látogatásunk alkalmával kihagyhatatlan program a hétszázas évekbeli Dóm és a Sant’Antonio Abate templom felkeresése, mely a régió legszebb freskósorozatával is büszkélkedhet. Városnézésünk után pedig kihagyhatatlan a kóstoló a híres prosciutto crudo-ból, melyet fügével, sárgadinnyével vagy egyszerűen egy kis sajt kíséretében is érdemes megízlelni.

10. Sacile

Friuli csodálatos látnivalóinak felsorolását azonban még bőven folytathatnánk…Itt van például Sacile városa, melyet a Serenissima kertjének is neveznek. A város utcáin járva mindenhol érezhető az egykori velencei uralom hatása. A város történelme, kultúrája és az elnevezése is a Livenza folyóhoz kötődik. Számtalan ötszázas évekbeli palota teszi Sacilét a reneszánsz városává: kiemelkedő jelentőségű a Loggia Comunale és a Palazzo Ragazzoni Flangini Billia.

11. Pordenone

Firuli és Veneto határán fekszik ez a hangulatos város, a Tagliamento és Livenza folyók között. A Dóm, a Palazzo Comunale a híres Óratoronnyal és a gótikus loggia-val, valamint a Corso Vittorio Emanuele melyet gyönyörű épületek szegélyeznek (Palazzo Mantica – Cattaneo , Palazzo Ricchieri) a város legfontosabb látnivalói.

12. Villa Manin-Passariano

A fenséges Villa Manin épülete Udine közelében található. Itt élt az utolsó Velencei Dózse, és Napóleon főhadiszállása is volt egy időben. A királyi palotaként tündöklő épületkomplexum mellett található egy mitológiai szoborcsoportokkal, ritka növényekkel ékesített gyönyörű park is.

13. Udine

Végül de persze nem utolsó sorban , ha tehetjük keressük fel Udine városát is, mely 40 km-re fekszik az olasz-szlovén határtól és számos látnivalóval büszkélkedhet. Elegáns üzleteinek és a közelben található bevásárló központoknak köszönhetően a régió egyik fontos központja.  Udine egy nyugodt , hangulatos vàros, egy viràgzó kereskedelmi központ elegáns kirakatokkal, luxus üzletekkel és a hosszú Rialtó úttal. A város szíve a Szabadság tèr (Piazza Libertà) , ahol a fő látnivalókat is találhatjuk. Az 1448-ban èpült fehér és rózsaszinű Lionello Loggiàja, ragyogó pèldánya a velencei gótikának, a Béke szobra I. Ferenc császár adománya a Campoformido-i békeszerződés emlékére, ahol az 1850-ből származó két mór üti minden órában a harangot az Óratorony tetején. A számos belvárosi toronyból és a Castello di Udine udvaráról látható Alpok igazán festői hátteret ad a városnak.

 

Vélemény, hozzászólás?