Procida szigete – L’isola di Procida

Procida szigete – L’isola di Procida

Dél-Olaszországban, Campania tartományában járunk és az ország egyik legszebb szigetét szeretném röviden bemutatni. A festői szigetet sokkal kevesebben ismerik és látogatják mint a közeli Ischia és Capri szigetét, pedig Procida színes házaival varázslatos hely. Most mindjárt meg is mutatjuk és elmondjuk miért is érdemes felkeresni…

Procida egy csendes kis sziget, ahol a tradíciókra büszke, mélyen vallásos helyi lakosok jelentős része halászattal és citrom termeléssel foglalkozik. Elsa Morante 1957-ben kiadott regényének története, a nagy sikerű Arturo szigete is Procidán játszódik. Nápoly kikötőjéből mindössze 40 perc alatt elérhetjük a szigetet. Először is szögezzük le, hogy Procida más mint a felkapottabb közeli szigetek. Itt a halász hajók képe és nem a luxus jactok látványa fogad. Itt nincsenek igazán 5*-os luxushotelek, gourmet éttermek vagy elegáns üzletek.  Festői, kanyargós utcáin a pasztellszinű házak között kevés üzlet, és néhány étterem adja meg a sajátosan romantikus hangulatot.  Akár komphajóval, akár aliscafoval érkezünk, Marina di Grande promenádjánál fogunk kikötni. Sancio Cattolico-nak is nevezik a sziget főkikötőjét. Ahol érkezés után a Palazzo Montefusco vagy más néven Palazzo Merlato jellegzetes XII. századból származó épületével találjuk magunkat szembe. Ez a sziget gazdasági központja is, mely leginkább egy kis halászfalura emlékeztet, ahol a halászok máig bárkáikból árulják a friss halakat. Marina di Grande a halételeket kedvelők paradicsoma is lehet számos éttermével, pizzériájával. Innen a mindig nyüzsgő Via Román végigsétálva érjük el a Sancio Cattolico terét, ahol két, a helyieknek nagyon fontos vallási szimbólum is található, egy fakereszt 1845-ből, és a Santa Maria della Pietá temploma. A Tirrén-tenger apró gyöngyszeme a Nápolyi-öbölben a Misenói-fok és Ischia szigete között fekszik. A Misenói-foktól mindössze egy 3,4 km széles szoros választja el. A hozzátartozó aprócska Vivara szigetével együtt Nápoly megye egyik önálló községe. 4 négyzetkilométer területével a legkisebb Ischia,és Capri mellett, 11.000 lakosa van. (procidani) Maga a sziget vulkáni eredetű, keletkezése a Campi Flegrei vulkanizmusának következménye. Jellegzetes félhold alakú öbleiben ősi kráterek nyomait fedezhetjük fel. (5-7 kráterről van szó egyébként) A nevének eredetére több magyarázat is létezik. Egyes feltételezések szerint, latin neve a Procytha a Prima Cyme megnevezésből származik, amelynek jelentése Cumae mellett. Más feltételezések szerint a Prochyta név a görög proketai szóból ered, amelynek jelentése (part) előtti (utalva a sziget földrajzi fekvésére, közel a Misenói-fokhoz).

A legegyszerűbb módja a sziget bejárásának, helyi taxikkal lehetséges, egy ilyen túra nagyjából másfél órán keresztül tart. (30EUR) Az út biztos, hogy a sziget legfontosabb pontjain végigvezet bennünket. Érintve természetesen Marina Chiaiolella kis kikötőjét is, melyhez egy apró strand is tartozik, amit kissé eltúlozva Lido di Procida néven ismerhetünk meg. Keskeny kis part szürke , vulkáni homokkal. Ha semmi más miatt, de azért hogy sétáljunk egyet Corricella színes házai között, szerintem már érdemes útra kelnünk Procida felé… A sziget kis halászfalva tarka házaival, meredek lépcsősoraival egyszerűen elbűvölő. Nem véletlenül volt több filmforgatás helyszíne is. (Il Postino, Tehetséges Mr. Ripley) Érdekesség egyébként a szigeten , nemcsak ezen a kis településen, hogy sok háznak kupolaszerű tetőzete van. (A múltban ennek vízgyűjtés szempontjából volt jelentősége.) Ha taxival járjuk be a szigete a következő megálló szinte biztos, hogy az erődített városrész, a Terra Murata lesz. A XVI. századra és a szaracén fosztogatókra nyúlik vissza ennek a komor negyednek a története, ahol egy sziklára épülve találjuk az erőd épületét. Egy templom, néhány ház, egy régi börtön emlékei (1980-ban végleg bezárták) ez a Terra Murata területe.

Legszebb és leghíresebb strandja a Chiaia partja, míg a Spiaggia Ciraccio a sziget egyik legszélesebb tengerpartja. A spiaggia Chiaiolella pedig Procida leglátogatottabb tengerpartja. A sziget egyik legkülönösebb strandja pedig a Pozzo Vecchio, mely a két korábban említett strandtól északra fekszik. Itt található a városi temető és az Il Postino című film egyes jeleneteit is itt vették fel.

Specialitások: Ahogy Campania tartományában mindenhol találkozunk a citromlikőrökkel és citromból készített édességekkel, Procida szigetén is jellemzőek ezek (limoncello, crema al limone, babà al limone) vagy például a citrom saláta. (mentával, fokhagymával, peperoncinoval) A helyi bort Solchiaro és Cottimo negyedei biztosítják, falanghina (fehér) és aglianico (vörös). A tészták és köretek készítésénél előszeretettel használnak articsókát, zukkinit és padlizsánt. Jellegzetes specialitás a nyúl procidai módra készítve…fokhagymával, paradicsommal, vörösborral. Ha itt járunk kiváló halas ételeket kóstolhatunk: luveri al sale, töltött tintahal, ajókás tészta, spagetti tengeri sünnel, palamita con erbette…

Vélemény, hozzászólás?