StrEat food Olaszországban

StrEat food Olaszországban

A hangzatos street food természetesen nem újdonság, hot-dog, hamburger, szendvics és lángos szinten mi is nap mint nap találkoztunk vele , de most kapott egy trendi elnevezést és egy hangzatos besorolást az ételeknek ez a kategóriája. Egy gyors ebédszünetnek, egy városnézés közben beiktatott falatozásnak vagy éppen a helyi specialitások megismerésének tökéletes formája lehet a streat food kaland. A klasszikus értelemben vett street food tulajdonképpen az, amit az utcán menet közben ehetünk meg.  Olaszországban bőven találkozunk az utcai étkezési lehetőségek széles kínálatával, melyek régiónként is változó képet adnak a helyi specialitásoknak köszönhetően.

A klasszikus és hagyományos focaccia, vagy pizzaszelet már gyerekkoromban is elérhető volt, ma azonban olyan választékot találunk ezekből a csemegékből, hogy az összesítés még engem is meglepett. Nem fecsérelném az időt a kiváló szendvics félékre , mivel ebből aztán minden magára valamit is adó paninoteca-ban legalább 10 féle ínycsiklandó variációt kínál. Végtelen a számomra nagy kedvenc tramezzini felhozatala is, mondhatni unalmasan ismert a piadina romagnola szóval nézzük meg inkább az utóbbi években egyre többet előforduló „újdonságokat”. És ne felejtsük el persze azt sem nem mindegy hol járunk. Egy tengerparti kisvárosban gusztusos kis papírzacskóban is magunkkal vihetjük kedvenc fritto misto adagunkat, Puglia-ban mozzarella falatok, és finom bombette variációk is útra kelhetnek velünk…Haladjunk akkor dél felé, nem fecsérelve most szót a híres Focaccia di Reco-ra sem, mely ligúria specialitása és kiváló csemege, de ismeri mindenki aki egyszer is Olaszországban járt már…

1.) Farinata & Panissa

A focaccia genovese mellett a farinata és a panissa is egy jellegzetes ligúr csemege. Mindössze csicseriliszt, víz, olaj és persze fatüzeléses kemence kell hozzá. (panissa olíva olaj nélkül) Kívül aranyló színű és ropogós, míg belül lágy. Sokféle létezik hiszen az alaptésztába tulajdonképpen bármit tehetünk. Rozmaring, articsóka, gomba, hagyma…

2.)  Nápoly…olajban sült pizza és egyebek

Nápolyban a strEat food nem merül ki természetesen pizzában. De még mennyire nem…panzarotti, calzoni, montanare, taralli sugna,pepe…Szóval sok mindent találunk az utcán kezdve az arancini-vel , de itt a híres cuoppo kiszerelés is, mely nem más mint egy papír tölcsér., amibe aztán bármi kerülhet, arancini , mozzarella rúd, krumpli krokett…
Az egyik legnépszerűbb nápolyi street food a pizza fritta, nem egy diétás fogás az biztos. Az olajban kisütött pizza kicsit a töltött lángosokra emlékeztet engem. A szalámival, ricottával, paradicsommal töltött pizza felér egy bőséges ebéddel. De van itt frittatina di pasta is, melyet általában egyébként előételként fogyasztanak. De alapvetően bárhol és bármikor. Előételnek, uzsonnának, de akár egy gyors ebédnek vagy vacsorának is tökéletes. Nápolyban nincs olyan friggitoria, pizzéria vagy rosticceria, ahol nem kapnánk belőle. Végtelen a variációs lehetőségek száma. Bucatini tészta, besamel, darált hús, borsó, provola sajt összedolgozva, olajban kisütve.  Az egyik legjobbat a Fratelli Salvo-nál kóstolhatjátok. Gragnano-i tésztával, mozzarella di bufala-val és Parmigiano Reggiano-val. Ha valaki otthon is megpróbálná receptet itt talál: Frittatina
Aztán ott a Panuozzo, a kenyér és a pizza között valahol félúton. Campania egyik jellegzetessége, melyet paradicsommal, mozzarellával és számtalan módon fogyaszthatunk. Egyik legjobb Gragnano-ban (Pizzeria & Panozzeria dei Fratelli Mascolo) salsiccia és friarielli verzióval. Nápolyban nem mehetek el szó nélkül az édességek mellett sem hiszen úton útfélen találkozunk a sfogliatelle,babà, zeppole , struffoli falatnyi kínálatával is.

3.) Bombetta

Folytassuk akkor egy dél-olasz specialitással, egyenesen Puglia-ból. A bombetta-nak nagy hagyománya van a csizma sarkában, és egyre nagyobb teret hódít Olaszország szerte sőt külföldön is a hagyományos pugliai specialitásként kínált hús. A legtöbb puglia-i macelleria délután megtelik a finom sült hús illatával és készülnek elvitelre a különböző göngyölt húsok. Mint sok mindennel ezzel is úgy vagyok, hogy nehezen tudok választani…Mint Gombóc Artúr…Mert szeretem a csípőset, a caciocavallo sajttal töltöttet , a gorgonzolával radicchio-val készültet és tulajdonképpen mindegyiket…

4.) Panzerotto

A pugliaiak egyik nagy kedvence. Nem egy könnyű étel. Tulajdonképpen egy töltött pizza, olajban kisütve. Paradicsommal, mozzarellával…én nagyon szeretem.

5.) Sgagliozze baresi

És még mindig Puglia vagyis Bari egész pontosan. Ha Barivecchia-ban járunk kötelező megkóstolni a négyszögletű,  olajban sült sárga polentát, melyet. forrón, sóval megszórva fogyaszthatunk.

6.) Arancini

És elérkeztünk Szicília szigetére, mely számos specialitás kínál, így a gasztronómia kalandok tovább folytatódnak. Napjainkban egyre kedveltebbek a street food túrák is amikor egy adott várost egy helyi kísérővel járunk végig, aki azontúl, hogy bevezet a mindennapokba, megmutatja számunkra a piaci forgatagot, és persze azt is mit és hol kóstoljunk meg. Ha ilyen élményre és programra vágyunk Palermo-ban tökéletes partnerünk lehet Marco, aki szívesn kalauzol végig bennünket az utcákon.
További információ: www.streatpalermo.it
Folytassuk most akkor egy szicíliai specialitással. Ez az olaszok hortobágyi palacsintája, az újrahasznosítás egyik legjobb példája. (Próbáljuk ki otthon akár a szombati ebéd maradék rizibizijéből is!) Az arancina tulajdonképpen nem más mint egy rizs gombóc , melyet bepaníroznak majd kisütnek. Sáfránnyal ízesített, rizs, darált hússal, hagymával, répával, borsóval.

7.) Panelle

Hát talán ez az első olyan dolog amitől annyira nem tudtam lelkes lenni. De Szicíliában , elsősorban Palermo városában meg kell kóstolni. Egy palermói strEat food túra kihagyhatatlan eleme ez a nem túl könnyű csemege. Szezámmagos zsemlébe kerül bele a csicseriborsó lisztből készült lepény (petrezselyem, só, bors) vagy burgonyakrokettel fogyasztják. Citrom és só elengedhetetlen a friss fogyasztásnál.

8.) Cazzilli

Szicília és egyben Palermo a streat food kedvelőknek igazi paradicsom lehet, annyi különleges csemegét kóstolhatunk a piaci forgatagokban. A mercati del Capo és a Vucciria ideális helyszín a gasztronómiai kalandozáshoz. Ha itt járunk kóstoljuk meg a sült krumpli krokettet is: crocchette di patate con prezzemolo e menta.

9.) Rascatura

Az első számú kedvenc Szicíliában nem kérdés, az arancina. A streat food és az előételek királynőjének is tartják, klasszikus és modern variációkban egyaránt. Mellette egy szegény rokon a rascatura palermitana. Egy krumpli kroketthez hasonlítható, de szabálytalanabb formával és sötétebb színnel. Tulajdonképpen nem más mint csicseriborsó liszt, krumpli, hagyma és menta egyvelege, olajban kisütve.

10.) Sfincione

Puha tésztájú pizza fajta paradicsomszósz, hagyma, szardella, caciocavallo sajt és zsemlemorzsa hozzáadásával, sütőben megsütve. Egy másik formája a sfincione bagherese. Szintén a lágy tésztájú pizza, de ezúttal hagyma , ricotta, szardella, zsemlemorzsa kombinációban.

11.) Panino con la milza

Hát ez látványban nekem mindenképpen elmarad a gusztusos kategóriától. A szendvicsbe zsírban kisütött borjútüdő kerül. Citrommal vagy ricotta-val kínálják.

12.) Calzone

A calzone elnevezést szerintem mindenki ismeri, így hívjuk a hold formájú, ketté hajtott pizzákat, melyekben különböző töltelék kombinációk lehetnek. Ez kemencében sül, míg a calzone fritto-t olajban sütik ki. Puglia tartományában ez a panzerotto tulajdonképpen. A calzone fritto pizza tésztából készül, Palermo-ban mozzarellával és sonkával, míg Catania városában szardellával és tuma sajttal készítik.

13.) Stigghiola

Jellegzetes specialitása a palermói konyhának. Borjúbél , melyet nyársra tekernek póréhagyma köré és megsütik. Palermo városában roston készítik, míg Catania-ban főzve.

14.) Cipollina

Leveles tészta mozzarella, paradicsom és hagyma töltelékkel, sütőben sütve.

15.) Babbaluci

Bevállalós vagyok, de ez még kimaradt. Sem Franciaországban, sem Olaszországban nem éreztem késztetést a “házi állattal” közelebbi kapcsolat ápolására. De ami késik nem múlik, legközelebb ha Palermo-ban járok nem hagyom ki. Az olíva olajon, fokhagymával, petrezselyemmel készített csiga állítólag mennyei.

Még mindig nem értünk a végére…Mert még nem szóltunk a főtt polipról, a húsgombócos szendvicsről, a Quarume-ról sem…De majd legközelebb…Mert• még a desszertekről nem is beszéltünk, na de ez a sziget kapcsán egy külön fejezet lesz azt hiszem. Ne hagyjuk ki semmiképpen a finom cannolit vagy a fagyis brióst a túra végén…Brioscia col gelato…jeges élvezet a puha tészta ölelésében…

Ami még kimaradt a sok szicíliai kalandból azt itt képen is megnézheted: www.streatpalermo.it

Vélemény, hozzászólás?